Σα… να μην είναι αυτός!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Σα… να μην είναι αυτός!

Ο κάποτε φύλακας-άγγελος του Ολυμπιακού συνεχίζει να δείχνει αγνώριστος…

Είναι από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού.

Από τις «κολώνες» της ενδεκάδας των Πειραιωτών και εκ των βασικών συντελεστών στις επιτυχίες της τελευταίας διετίας.

Αναμφίβολα ο καλύτερος τερματοφύλακας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και πιθανότατα από τους καλύτερους στην ιστορία των «ερυθρόλευκων».

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως ο Ζοσέ Σα είναι (εμφανέστατα πλέον) και κάτι άλλο:

Ντεφορμέ…

Σα… να μην είναι αυτός!

Το παιχνίδι του Europa League με την Άρσεναλ επιβεβαίωσε αυτό που οι φίλοι των πρωταθλητών διαπιστώνουν με μελαγχολία το τελευταίο διάστημα.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Ότι ο Πορτογάλος είναι σκιά του καλού εαυτού του. Και πως όχι μόνο δεν αποτελεί εγγύηση (όπως συνέβαινε μέχρι φέτος), αλλά συχνότατα μοιάζει ο αδύναμος κρίκος.

Το πρώτο ανησυχητικό δείγμα είχε έρθει στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Τότε οι «ερυθρόλευκοι» φαινόταν πώς θα πανηγυρίσουν μια ακόμα νίκη σε ντέρμπι, ωστόσο μια αδράνεια του Σα σε εκτέλεση κόρνερ του Γκαρσία (όπου έχασε τελείως τη φάση) επέτρεψε στον Σιμόες να βάλει ένα εύκολο γκολ και να κοστίσει δυο βαθμούς.

Στη συνέχεια μεσολάβησε ένας περίπου μήνας χωρίς κάποιο σοβαρή αστοχία. Μια περίοδος που φάνηκε ότι το συγκεκριμένο λάθος θα μπορούσε να ήταν απλώς μια κακιά στιγμή. Αποδείχθηκε όμως ο προάγγελος ενός παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος.

Γιατί σε διάστημα 11 ημερών (14-25 Φεβρουαρίου) και σε τέσσερα συνεχόμενα ματς ο Σα είχε και από μια μικρή ή μεγαλύτερη γκέλα.

Στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο δεν είχε μεν ευθύνη στο πρώτο γκολ του «τριφυλλιού» (καθώς δεν μπορούσε να κάνει πολλά στην κεφαλιά του Μαουρίτσιο), αλλά το δεύτερο ήταν ολοκληρωτικά δική του ευθύνη. Γιατί η μπάλα… ζωντάνεψε στα χέρια του μετά από μια κεφαλιά του Βέλεθ που έμοιαζε να ελέγχει και ο Σανκαρέ που τη βρήκε μπροστά του έκανε εύκολα το 2-1.

Στο πρώτο παιχνίδι των «32» του Europa League με την Αϊντχόφεν δέχθηκε ένα γκολ στο οποίο δεν έφταιγε καθόλου (μιας και η μπάλα κόντραρε κι άλλαξε πορεία), ωστόσο δέχθηκε κι ένα που θα μπορούσε ν’ αντιδράσει καλύτερα. Ακόμα κι αν δεν μπορεί κανείς να του καταλογίσει ευθύνη 100%, ο καλός Σα είναι σίγουρο πώς θα συγκρατούσε την μπάλα στην κεφαλιά του Μάλεν…

Ακολουθεί νέο… κρούσμα έλλειψης συγκέντρωσης στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Άρη στο «Καραϊσκάκη». Σε αντεπίθεση των φιλοξενούμενων στο τέλος του αγώνα δεν υπολογίζει σωστά, βγαίνει καθυστερημένα πάνω στον Μαντσίνι και με μια προβολή-καρατιά (για την οποία θα έπρεπε να δει και την κόκκινη κάρτα) υποπίπτει στο πέναλτι με το οποίο θα έρθει το τελικό 1-1…

Λίγες μέρες αργότερα συνεχίζει το ντεμαράζ λαθών στη ρεβάνς του Europa League με την Αϊντχόφεν. Νωρίς στο παιχνίδι και σε μια κεφαλιά του Ζαχάβι από εκτέλεση κόρνερ που πήγε περισσότερο πάνω του και λιγότερο στη γωνία αποτυγχάνει ξανά να συγκρατήσει την μπάλα. Κοστίζει, έτσι, το μισό πλεονέκτημα που είχε ο Ολυμπιακός από το πρώτο παιχνίδι, το οποίο ευτυχώς λόγω Χασάν αποδείχθηκε αρκετό στο φινάλε…

Κι αφού μεσολάβησε ένα ματς με τον Βόλο όπου δεν είχε ευθύνη στο γκολ που δέχθηκε, η ρεβάνς Κυπέλλου με τον Άρη όπου δεν αγωνίστηκε κι ένα παιχνίδι με την ακίνδυνη Λαμία η οποία δεν τον ενόχλησε ιδιαίτερα, φτάσαμε στο ματς με την Άρσεναλ για τους «16» του Europa League.

Εκεί όπου το σουτ του Έντεγκααρντ εκτός περιοχής ήταν δυνατό μεν, στο κέντρο του τέρματος δε. Και η λανθασμένη αντίδραση του Πορτογάλου, που απέφερε το πρώτο γκολ, ήταν η τελευταία μιας σειράς λαθών που κάνουν τους οπαδούς του Ολυμπιακού να μουρμουρίζουν:

«Σα… να μην είναι αυτός»!