Έκαναν την μπάλα… κομπολόι: 5 βιρτουόζοι-ζογκλέρ των ελληνικών γηπέδων
Βρείτε μας στο

Δεν έχουμε την τύχη να βλέπουμε συχνά καλή μπάλα στην Ελλάδα.

Κακά τα ψέματα, οι μέτριοι και οι «τσουρουκάδες» στη χώρα μας είναι πολύ περισσότεροι απ’ αυτούς που μπορούν να φερθούν σωστά στο τόπι.

Ακόμα και απ’ τα δικά μας ταπεινά γήπεδα όμως έχουν περάσει κατά καιρούς ποδοσφαιρικοί καλλιτέχνες.

Παιχταράδες που χόρταιναν και το μάτι εκτός από τη βαθμολογία της ομάδας που αγωνίζονταν.

Βιρτουόζοι και ζογκλέρ που -όσα χρόνια κι αν περάσουν- πάντοτε θα θυμόμαστε με νοσταλγία τα επιφωνήματα θαυμασμού που μας προκάλεσαν.

Όπως, για παράδειγμα, οι εξής:

Τζιοβάνι

Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τον θέλουν οπαδοί όλων των ομάδων: Ο καταλληλότερος για να αναλάβει την Εθνική…

Πώς θα μπορούσε μια τέτοια λίστα να ΜΗΝ ξεκινάει απ’ αυτόν; Πώς θα γινόταν να μιλάμε για φαντεζί παίκτες που πέρασαν από την Ελλάδα και το πρώτο όνομα που ήρθε στο μυαλό να ΜΗΝ ήταν το δικό του; Μαζί με δεκάδες μοναδικές στιγμές, εικόνες ατόφιας ποδοσφαιρικής μαγείας, ενέργειες που μέχρι τότε δεν είχαμε ξαναδεί. Και τον έκαναν να λατρευτεί -όχι μονάχα από τους οπαδούς του Ολυμπιακού αλλά- απ’ όλους τους καψούρηδες της μπάλας.

Λουτσιάν Σανμαρτεάν

Δεν έκανε την καριέρα που μπορούσε (στη χώρα μας, γιατί στη Ρουμανία τα κατάφερε μια χαρά). Δεν δικαίωσε ποτέ τις τεράστιες προσδοκίες που υπήρχαν για ‘κείνον.  Ακόμα και στο λίγο διάστημα που φόρεσε όμως τη φανέλα του Παναθηναϊκού πρόλαβε να δείξει ψήγματα της τεράστιας ποιότητάς του. Να γουρλώσει μάτια με θεαματικές ενέργειές του. Και με μια απ’ αυτές να πετύχει γκολ-μισό πρωτάθλημα το 2004 απέναντι στον Πανιώνιο…

Ζαουάντ Ζαϊρί

Ένας γνήσιος βιρτουόζος. Ένας πραγματικός καλλιτέχνης της μπάλας, απ’ αυτούς που σου δίνουν την εντύπωση ότι πρώτα ενδιαφέρονται για να ευχαριστήσουν το κοινό και έπειτα να ωφελήσουν την ομάδα τους. Με ντρίμπλα που… έσπαγε άλατα, διασκελισμό αλόγου κούρσας και αναπόφευκτο το συναίσθημα φόβου στους αντιπάλους αμυντικούς: Ότι -εφόσον πλησίαζαν πάρα πολύ- υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος να τους διαπομπεύσει…

Ρομπέρτο Μερίνο

Η ποδοσφαιρική επιτομή αυτού που λέμε «μικρός, αλλά θαυματουργός»! Ανακάλυψη του Ακράτητου και μετέπειτα ίνδαλμα στον Ατρόμητο, ο κοντοπίθαρος Περουβιανός υπήρξε «Μέσι των φτωχών»: Απίθανες ντρίμπλες, φοβερή ταχύτητα, απαράμιλλη τεχνική. Ικανός να τρυπήσει κάθε άμυνα και -σύμφωνα με μαρτυρίες συμπαικτών στον Ατρόμητο- να κάνει ακριβώς τα ίδια κόλπα που έκανε με τη μπάλα χρησιμοποιώντας μπαλάκι του τένις ή… πορτοκάλι.

Φαμπιάν Εστογιανόφ

Από τους μεγαλύτερους μερακλήδες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Με το «αλήτικο» νοτιοαμερικάνικο στιλ και το πλατινέ μαλλί να δένουν άψογα με τις ντρίμπλες που πρώτο στόχο είχαν να ρεζιλέψουν τον αντίπαλο, ο Ουρουγουανός «αρρώσταινε» την εξέδρα του Πανιωνίου. Και παρά τη συνύπαρξη με τον τεράστιο Αλβάρο Ρεκόμπα, όχι μόνο δεν βρισκόταν στη σκιά του, αλλά συχνά τον έκανε να ζηλεύει τις εμπνεύσεις του.