Διαθέτει κίπερ και 10άρι παγκόσμιας κλάσης: Η ομάδα - έκπληξη που μπορεί να γίνει το dark horse του Euro
Βρείτε μας στο

Τα έξι πρώτα φαβορί του Euro, σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες, είναι αυτά που μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ίσως μόνο η σειρά να ξενίζει κάποιους, καθώς μετά τη Γαλλία, βρίσκουμε Αγγλία και Βέλγιο, με τις Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία να κλείνουν την εξάδα.

Dark horse υπάρχει άραγε; Κατά τη γνώμη μας ναι και αυτό είναι μια ομάδα που (εν αντιθέσει με την Αγγλία ας πούμε…) έχει κατακτήσει Euro, διαθέτει έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, θα δώσει τα παιχνίδια των ομίλων στην έδρα της και από τους 11 βασικούς της ενδεκάδας οι 10 αγωνίζονται στα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Α… και που στα 28 τελευταία παιχνίδια της – επίσημα ή φιλικά – έχει ηττηθεί μόνο από το Βέλγιο!

Οι… μυημένοι θα έχετε ήδη μαντέψει ότι αναφερόμαστε τη Δανία. Ωραία όλα αυτά, αλλά σε επίπεδο παράδοσης τι γίνεται θα αναρωτηθεί κάποιος δύσπιστος. Με 8 παρουσίες σε τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και 5 σε Παγκόσμιο Κύπελλο (φυσικά και την κατάκτηση του 1992), η φανέλα μόνο ως ελαφριά δεν μπορεί να λογίζεται. Τρεις στις πέντε φορές προκρίθηκε στα νοκ-άουτ του Μουντιάλ – στο τελευταίο αποκλείστηκε στα πέναλτι στη φάση των «16» από τη μετέπειτα φιναλίστ Κροατία.

Ναι, αλλά «πόση ποιότητα διαθέτει», είναι η επόμενη ερώτηση διαβάζοντας τη σκέψη σας. Στον «άσο» και στο «10 το καλό» λίγες ομάδες μπορούν να την κοιτάξουν στα μάτια, καθώς στελεχώνεται από τον «κέρβερο» της Λέστερ, Κάσπερ Σμάιχελ και τον πρωταθλητή Ιταλίας με την Ιντερ, τον «πολύ» Κρίστιαν Έρικσεν. Στο ένα άκρο της επίθεσης ο Γιουσούφ Πούλσεν της Λειψίας, που σταματάει να τρέχει μόνο όταν φτάσει στα αποδυτήρια και στο άλλο ο Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ, που ΟΚ., δεν κάνει τη διαφορά στην Μπαρτσελόνα, αλλά… διάολε παίζει στην Μπαρτσελόνα.

Σε ρόλο ανασταλτικό στη μεσαία γραμμή, ο Τόμας Ντιλέινι της Ντόρτμουντ και ο ορισμός του παίκτη – «εργάτη», Πιερ-Εμίλ Χόιμπεργκ της Τότεναμ. Στο κέντρο της άμυνας ο κάπτεν Σίμον Κιάερ, που προέρχεται από εξαιρετική σεζόν, ως ηγέτης στα μετόπισθεν της δεύτερης του Καμπιονάτο Μίλαν και ο Αντρέας Κρίστενσεν της Τσέλσι. Ο δεξιός μπακ Ντάνιελ Βας ήταν ο κορυφαίος παίκτης της Βαλένθια τη σεζόν που τελείωσε, ενώ ο αριστερός, Γιόακιμ Μέλε, πήρε το χειμώνα μεταγραφή από την Γκενκ στην Αταλάντα.

Ο μοναδικός λοιπόν που δεν βγάζει το ψωμί του σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία ή Γερμανία είναι ενδεχομένως και ο πιο… ταλαντούχος. Ο 22χρονος Γιόνας Βιντ της Κοπεγχάγης είναι ο τύπος του επιθετικού που συνδυάζει εκτελεστική και δημιουργική ικανότητα, απειλεί (λόγω των 190 εκατοστών του) και στο ψηλό παιχνίδι και εξαιτίας της φετινής εντυπωσιακής σεζόν του απασχολεί ήδη τη Γουέστ Χαμ. Σε ικανότητες και στιλ θυμίζει τον Έντιν Τζέκο και έχοντας σκοράρει 3 φορές στα 6 παιχνίδια του με το εθνόσημο δίνει μάχη για τη θέση του βασικού στην κορυφή της επίθεσης με τον Κάσπερ Ντόλμπεργκ της Νις.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Η Δανία λοιπόν, στα παιχνίδια του τελευταίου Nations League πήρε τέσσερις βαθμούς κόντρα στην Αγγλία, στα προκριματικά του Μουντιάλ προπορεύεται στον όμιλό της με 3/3 και τέρματα 14-0, ενώ στο πιο ισχυρό φιλικό πριν το Euro έφερε 1-1 με τη Γερμανία. Ο απολογισμός της στα 28 τελευταία ματς είναι 17-9-2 (αμφότερες οι ήττες από το Βέλγιο) και στη διάρκεια αυτού του σερί ξεχωρίζουν το διπλό (0-1) στο «Γουέμπλεϊ» και το πρόσφατο εκκωφαντικό 4-0 στη Βιέννη επί της ισχυρής Αυστρίας.

Αν θέλουμε να αναδείξουμε μια «αχίλλειο πτέρνα» είναι το ελλιπές βάθος στο ρόστερ, ενώ θα μπορούσε να έχει και πιο βατό όμιλο, όπου εκτός από το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

Ωστόσο όλες οι συνθήκες για μια πορεία πέρα από αυτό που την «προορίζει» η κοινή γνώμη (πιθανόν και η… έλλειψη πληροφόρησης) είναι εδώ. Ή μάλλον στην… Κοπεγχάγη, όπου με περίπου 16.000 φιλάθλους στο πλευρό τους οι (γηπεδούχοι) Δανοί θα αναζητήσουν την υπέρβαση – ήτοι την πρώτη θέση του ομίλου για να αποφύγουν στους «16» την Ιταλία.

Πρώτος αντίπαλος το Σάββατο στις 19:00 η Φινλανδία. Τότε θα πάρουμε μια πρώτη γεύση για το αν όντως η ομάδα του Κάσπερ Χιούλμαντ μπορεί να ανταποκριθεί στο χαρακτηρισμό «dark horse».