Κώστας Αντετοκούνμπο: Το scouting report του παίκτη που θέλουν να αποκτήσουν οι αιώνιοι
Βρείτε μας στο

Πάει καιρός από την τελευταία φορά που Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός κονταροχτύπηθηκαν για την απόκτηση ενός παίκτη που δεν αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Τώρα όμως αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για χάρη του Κώστα Αντετοκούνμπο. Του τέταρτου από τα πέντε αγόρια της οικογένειας Αντετοκούνμπο, που σε ηλικία 23 ετών (γεννημένος το Νοέμβριο του 1997) ασφαλώς δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ταλέντο, δικαιούται ωστόσο να ισχυρίζεται ότι «αδικήθηκε» από τους Λέικερς και τον κόουτς Φρανκ Βόγκελ, έστω και αν ήταν αυτός που του έδωσε μια θέση στο ρόστερ των πρωταθλητών κόσμου του 2020.

Στο φιλικό της Εθνικής Ελλάδας με το Πουέρτο Ρίκο, ήταν ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι αυτός ο παίκτης που σε 20:46’’ συμμετοχής είχε 14 πόντους, 4 ριμπάουντ, 4 τάπες και 1 ασίστ, αξίζει σαφώς παραπάνω από 15 ματς σε μια σεζόν, με 3,7 λεπτά συμμετοχής, (0,7 πόντους και 1,3 ριμπάουντ), ακόμα και σε πρωτοκλασάτη ομάδα του NBA.

Γιατί όμως είχε τόσο περιορισμένο χρόνο; Σύμφωνα με τον Σπύρο Βελλινιάτη, τον προπονητή που ανέδειξε στα Σεπόλια τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Λέικερς δεν είχαν την υπομονή να «δουλέψουν» με τον κατάλληλο τρόπο τον Κώστα και να αναδείξουν τα προτερήματά του, εγκλωβισμένοι σε μια νοοτροπία «μπάσκετ σκοπιμότητας».

Ο Κώστας, με ύψος 2.08μ., είναι ένας εκρηκτικός σέντερ / πάουερ φόργουορντ με ελαστικότητα και μεγάλη έφεση σε άμυνα, μπλοκ, ριμπάουντ – ικανότατος να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Φυσικά, λόγω άλματος και ανοίγματος χεριών ξεχωρίζει και για την ικανότητά του να τελειώνει φάσεις πάνω από τη στεφάνη, ωστόσο δεν του λείπει πια και το παιχνίδι με πλάτη στο καλάθι, έχοντας μάλιστα την ευχέρεια να εκτελεί hook και με τα δύο χέρια.

Αυτό που σύμφωνα με τον κ. Βελλινιάτη δεν έχει αξιοποιηθεί καθόλου στο NBA είναι η δυνατότητα να απειλεί από μέση απόσταση, καθώς για το ύψος του διαθέτει καλό σουτ. Πιθανόν δε να μην του ταιριάζει απόλυτα ο ρόλος του παίκτη ρακέτας (αποκλειστικά), καθότι λόγω της καλής τεχνικής κατάρτισης του θα μπορούσε να ξεκινάει – και να τελειώνει με drive – φάσεις από την περιφέρεια, δημιουργώντας, όπως ο Γιάννης, για τον εαυτό του.

Όπως και να ‘χει, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός που του έχουν χτυπήσει την πόρτα, δεν διαφαίνεται ότι τον προορίζουν για κάποιο άλλο ρόλο πέραν αυτού στον οποίο έχει πλέον τυποποιηθεί. Οι ερυθρόλευκοι έχουν προχωρήσει σε επίπεδο πρότασης, προσφέροντας συμβόλαιο 2+2 χρόνων, φυσικά με καλύτερες απολαβές από τα περίπου 250.000 δολάρια με τα οποία αμείφθηκε τον τελευταίο χρόνο στους Λέικερς ο Έλληνας παίκτης.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας θεωρεί ότι πρόκειται για έναν ψηλό με μεγάλες προοπτικές εξέλιξης, αρκεί να… παίζει, βρίσκοντας ενεργό ρόλο σε μία ομάδα. Του ξεκαθάρισε ότι έχει πλάνο για εκείνον και πρόθεση να «επενδύσει» πάνω του, προσβλέποντας στην αθλητικότητα, την ταχύτητα και την ευελιξία που θα προσφέρει στη front-line του Ολυμπιακού. Προφανώς και στην ικανότητά του να μαρκάρει πιο κοντούς παίκτες, καθώς στην άμυνα με αλλαγές στην οποία αρέσκεται είναι πολύτιμος ένας ταχύς ψηλός με μακριά χέρια και ευχέρεια να χαμηλώνει το σώμα του.

Βέβαια με τη γραμμή ψηλών του Ολυμπιακού να αποτελείται πια από Μουσταφά Φαλ, Χασάν Μάρτιν, Γιώργο Πρίντεζη, Λιβιό Ζαν-Σαρλ και Σάσα Βεζένκοφ, ο Αντετοκούνμπο είναι πιθανόν πιο χρήσιμος στον… Παναθηναϊκό (!), ιδίως μετά την απώλεια του Ντίνου Μήτογλου. Γενικώς από την περσινή front-line του ΠΑΟ έχει «επιβιώσει» μόνο ο Γιάννης Παπαγιάννης, καθώς αποχώρησε και ο Μπεν Μπέντιλ, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τους Ουάιτ και Όγκαστ. Βεβαίως οι «πράσινοι» έχουν ανοιχτό ακόμη το θέμα του προπονητή, αν και θέμα χρόνου δεν φαίνεται να υφίσταται. Ο Αντετοκούνμπο θέλει να πάρει το χρόνο του και να επιλέξει μετά τη συμμετοχή του στο Προολυμπιακό μεταξύ όλων των προτάσεων που θα έχει τότε στα χέρια του.

Κάτι που σημαίνει ότι μια ενδεχόμενη επιστροφή του Θανάση Αντετοκούνμπο στον Παναθηναϊκό μπορεί στο τέλος της μέρας να αποδειχτεί κίνηση – «κλειδί» και για τη δική του απόφαση…