Η επανάσταση του 11TransFAIR: Το καινοτόμο App για τις μεταγραφές που χρησιμοποιούν ήδη 50 ομάδες αλλάζει το ποδόσφαιρο
Βρείτε μας στο

Αύγουστος του 2021. Αν και θα μπορούσαμε, στο Menshouse δεν θα προσπαθήσουμε να πιστωθούμε ως αποκλειστικό ότι τα δεδομένα και τα στατιστικά εισβάλλουν ραγδαία σε κάθε γωνιά της ποδοσφαιρικής ζωής. Performance data, analytics, heat-maps, χαμός. Εχουν φοβηθεί ακόμα και οι αριθμοί και λένε πλέον τη δική τους αλήθεια.

Και το πόσο σημαντικό είναι να τους διαβάζεις και να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου όσα λένε, φαίνεται από την ιστορία του Κέβιν Ντε Μπρόινε και τον τρόπο που πείστηκε για να ανανεώσει το συμβόλαιό του με την Μάντσεστερ Σίτι.

Χωρίς μάνατζερ. Χωρίς να υπάρχει κάποιος που να του λέει τι να κάνει και εκείνος απλά να το κάνει. Εντάξει, δεν είναι η ώρα να κλάψουμε με κοκκινό-μαυρο δάκρυ που ο Ντοναρούμα έφυγε ελεύθερος από την Μίλαν ακριβώς τις μέρες που έγινε ο Νο1 keeper στον κόσμο εξαιτίας του Μίνο Ραϊόλα. Πάμε στο θέμα μας.

Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, πέρα από το ότι είναι δεξιοποδαρος που υπογράφει με το αριστερό χέρι, είναι ο τρόπος που κινήθηκε ο playmaker μέχρι να πιάσει στα χέρια του τη βρετανική πένα. Ο Βέλγος ήθελε η πρόταση ανανέωσης να αντικατοπτρίζει την αξία και τη σημασία της παρουσίας του στην Σίτι.

Ετσι, μέσα στη σεζόν 2020-21 προσέλαβε ομάδα από data-analysts για να μελετήσουν κάθε τομέα της προσφοράς του στην ομάδα, όπως και τις πιθανότητες που έχει το club να συνεχίσει να έχει επιτυχίες. Και τα αποτελέσματα τον έπεισαν καθώς επιβεβαιώθηκε ότι είναι καθοριστικός για την ομάδα. «Το ότι μου προσφέρουν επέκταση στα 29 μου, είναι κάτι που με κάνει περήφανο, αφού σημαίνει ότι θα με εμπιστεύονται ακόμα και όταν θα είμαι πολύ μεγάλος».

Η επανάσταση του 11TransFAIR: Το καινοτόμο App για τις μεταγραφές που χρησιμοποιούν ήδη 50 ομάδες αλλάζει το ποδόσφαιρο

Μερικούς μήνες αργότερα, ο πρώην τερματοφύλακας του Αμβούργου και της Εθνικής Γερμανίας, Ρενέ Αντλερ, πάτησε πάνω στους αριθμούς και τα δεδομένα για να φτιάξει μια εφαρμογή που ίσως φέρει επανάσταση στον τρόπο που γίνονται οι μετακινήσεις παικτών. Ο Αντλερ, μαζί με ένα group επιχειρηματιών και δικηγόρων, δημιούργησε ένα app με όνομα 11TransFAIR. Ο ίδιος το έκανε πενηνταράκια. «Είναι ένα Tinder για μεταγραφές ποδοσφαιριστών». Πάμε να δούμε πως λειτουργεί.

Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι "χρυσός"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Από τα 18 της, Νο1 στα hit: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που έκανε το μπαμ στο TikTok και ο,τι τραγουδάει είναι «χρυσός»

Οι ποδοσφαιριστές δημιουργούν ανώνυμο προφίλ και βάζουν τα στοιχεία τους. Το συμβόλαιό τους, τις επιθυμίες τους για συγκεκριμένα πρωταθλήματα, στιλ παιχνιδιού, μισθούς, τα πάντα. Τα club κάνουν ουσιαστικά το αντίστοιχο, χρησιμοποιούν ένα φίλτρο για να βρουν παίκτες οι οποίοι θα έχουν τα χαρακτηριστικά που αναζητούν.

Ολα τα προφίλ είναι verified και έχουν αξιολογηθεί από την εφαρμογή βάσει των εμφανίσεων, του πρωταθλήματος και της ομάδας. Για να έχουν δικαίωμα να κάνουν sign-up, οι παίκτες πρέπει να είναι επαγγελματίες και να έχουν συμβόλαια πρώτης ομάδας. Από την Αγγλια και την Γερμανία, το app φιλοξενεί παίκτες από την 1η μέχρι την 4η κατηγορία.

Οταν ο αλγόριθμος δημιουργήσει ένα ‘match’, αμφότερες οι πλευρές μπορούν να πατήσουν το πλήκτρο ‘shoot’ και έτσι αποκαλύπτεται η μία στην άλλη και μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Αν αυτό το διαδικτυακό connection οδηγήσει σε μετακίνηση παίκτη, η ομάδα που θα τον αποκτήσει θα πληρώσει στο 11TransFAIR το προβλεπόμενο bonus, το οποίο συνάδει και με τις διατάξεις της FIFA. Οι παίκτες δεν επιβαρύνονται.

Η επανάσταση του 11TransFAIR: Το καινοτόμο App για τις μεταγραφές που χρησιμοποιούν ήδη 50 ομάδες αλλάζει το ποδόσφαιρο

Η εφαρμογή λειτουργεί εδώ και λιγότερο από έναν μήνα και ήδη εκατοντάδες παίκτες αλλά και περίπου 50 ομάδες από 10 χώρες έχουν εγγραφεί. Μια από αυτές, είναι η Λιντς. «Το 11TransFAIR έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των πραγμάτων» είπε στο The-Athletic ο διευθυντής ποδοσφαίρου του αγγλικού club, Βίκτορ Ορτα. «Εμείς θα είμαστε πάντα ανοικτοί σε καινοτόμες ιδέες. Θέλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η πλατφόρμα».

Μέχρι στιγμής πάντως, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα όλα όσα προσφέρει στους παίκτες. Μπορούν δηλαδή να ψάχνουν για τον επόμενο εργοδότη τους χωρίς το προφίλ τους να είναι ‘ορατό’ στο club που ανήκουν. Μπορούν επίσης να δημιουργήσουν μια black-list με συλλόγους στους οποίους δεν θέλουν να παίξουν, άρα το προφίλ τους δεν θα φαίνεται σε αυτούς.

«Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε τη δουλειά των μάνατζερ» λέει ο Αντλερ. «Το αντίθετο. Πολλοί παίκτες βάζουν στο προφίλ τους τις επαφές των ατζέντηδων και έτσι νέες ευκαιρίες μπορεί να δημιουργηθούν. Επίσης βοηθάει και τις ομάδες, καθώς πολλές φορές ένας ποδοσφαιριστής έχει πολλούς εκπροσώπους. Πλέον όλες οι πλευρές κερδίζουν χρόνο».

Κάνουμε φινάλε με την απάντηση στην πιο προφανή ερώτηση. Οχι, ακόμα δεν έχει γίνει μεταγραφή μέσω της πλατφόρμας. Ομως αυτή η ώρα ίσως να μην αργήσει να έρθει. Το πλάνο του Αντλερ και της ομάδας του είναι να φτιάξουν ένα σύστημα που θα βοηθά στις μετακινήσεις παικτών με βάση τα δεδομένα και όχι τις σχέσεις ανάμεσα σε μάνατζερ και ομάδες. Ο χρόνος θα δείξει το πως θα πάει η πρωτοποριακή αυτή ιδέα, όμως, σίγουρα, δύσκολα θα γίνουν χειρότερα τα πράγματα…