Θα λείψει αυτός ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Θα λείψει αυτός ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα;

Οι Καταλανοί θα βιώσουν μια τεραστίων διαστάσεων αλλαγή. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι…;

Γράφεις και σβήνεις την εισαγωγή πολλές φορές. Είναι δύσκολο να περιγράψεις το σοκ στην Μπαρτσελόνα ώρες μετά την αποχώρηση του κορυφαίου παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της. Ενα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του ποδοσφαίρου. «Ο Λιονέλ Μέσι αποχωρεί από τoυς Blaugrana» έγραψε με περίσσια φαντασία το σύνολο του Τύπου στην Ευρώπη. Δύσκολο είναι και να πεις και με λόγια τι έκανε αυτός ο υπερπαίκτης από το 2004 μέχρι σήμερα. Νο1 σκόρερ ever στους Blaugrana, στο ισπανικό πρωτάθλημα, 6 Χρυσές Μπάλες, 4 Champions League, 10 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα, 778 ματς, 672 γκολ. Ακόμα και το γαμ****ο το Copa America το σήκωσε φέτος με την Αργεντινή.

Μέσα στον όλο πανικό που έφερε η έξοδος από το Camp Nou, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι πέρυσι, που πίεζε να αποχωρήσει, έμεινε και φέτος, που ήθελε να μείνει, τελικά έφυγε.

Ο Μέσι και ο πατέρας του, Χόρχε, είχαν δεχθεί την πρόταση ανανέωσης με μείωση του μισθού στο μισό, όπως επίσης και φόρμουλα που να βολεύει την Μπαρτσελόνα. Να λάβουν δηλαδή τα χρήματα όταν το club πατήσει καλύτερα στα πόδια του οικονομικά. Ομως η La Liga πρόσφατα ανακοίνωσε νέα όρια στο salary-cap και οι Καταλανοί χτυπήθηκαν πιο σκληρά από κάθε άλλη ομάδα. Από τα 671 εκατ. ευρώ τον χρόνο που έδιναν σε μισθούς πέρυσι, φέτος έπεσαν στα 382. «Ακόμα και χωρίς τον Μέσι, είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα» εξήγησε το πρωί της Παρασκευής (06/08) ο πρόεδρος, Ζοάν Λαπόρτα.

Τα σενάρια για πιθανότητες παραμονής ακόμα και την τελευταία στιγμή διαλύθηκαν, οπότε από την ερχόμενη σεζόν οι Καταλανοί θα βιώσουν μια τεραστίων διαστάσεων αλλαγή. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι…; Προς Θεού, δεν πρόκειται για προσπάθεια να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κατάρες σε αυτό το άρθρο.

Θα λείψει αυτός ο Μέσι από την Μπαρτσελόνα;

Ο Ρόναλντ Κούμαν και η ομάδα που προσπαθεί να φτιάξει, έχουν υποστεί ήδη ταρακούνημα επιπέδου σεισμού. Ακόμα και στο φινάλε της καριέρας του, ο Μέσι έβαζε για την πλάκα του 30 γκολ. Και το πόσο θα λείψει, θα φανεί σε μερικές μέρες από σήμερα, όταν ξεκινά και πάλι η La Liga. Οταν κανένας δεν θα κάνει μια ντρίμπλα ανάμεσα από τρεις, όταν κανένας δεν θα περνά μια πάσα που δεν φαινόταν, όταν κανένας δεν θα ρίχνει ένα γλυκό σφαλιαράκι σε φάουλ, όταν η μπάλα δεν θα πηγαίνει πια στο παράθυρο.

Στα 34 του, η generational κλάση του Μέσι ήταν υπεραρκετή για να ξεκλειδώσει τα περισσότερα από τα ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα. Είναι πολλές οι ομάδες που έχει πετσοκόψει με διπλάσιο αριθμό γκολ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό θα το διαπιστώσουμε καλύτερα όταν όσες πάσες και αν γίνουν, η τελική ενέργεια δεν θα υπάρχει. Οταν οι αντίπαλοι θα είναι πιο ξεψαρωμένοι, αφού πλέον δεν θα έχουν τον Λέο απέναντί τους.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Σαν image επίσης. «Ο κορυφαίος όλων των εποχών». Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με τη φράση μέσα στα εισαγωγικά, έχουν δικαίωμα να το βάζουν στην κουβέντα. Μια ενέργεια, μια φάση, μια φωτογραφία, όλα έστρεφαν τα βλέμματα στην Μπαρτσελόνα και τον ‘GOAT’, ο οποίος θα λείψει όσο δεν πάει. Ευτυχώς ή δυστυχώς για τους Blagugrana όμως, όπως έδειξε η ιστορία τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση του Αργεντινού δεν θα αλλάξει κάτι στη μεγάλη σκηνή. Εκεί που τα τελευταία χρόνια η παρουσία του, δεν μπορούσε πλέον να αλλάξει τα πράγματα.

Γιατί την τελευταία 6ετία, από το Champions League του 2015 με το μαγικό MSN [Messi, Suarez, Neymar] και μετά, ο Μέσι δεν κατάφερε να κουβαλήσει την Μπάρτσα. Και αυτό μπορεί να ενεργοποιεί το αντανακλαστικό της υπεράσπισης του αριστεροπόδαρου μύθου, όμως δεν παύει να είναι πραγματικότητα. Σε εκείνο τον τελικό με την Γιουβέντους στο Βερολίνο, ο Τσάβι Ερνάντεθ έπαιξε το τελευταίο του ματς με τους Blaugrana. Το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε ο Ντάνι Αλβες και το μεθεπόμενο, μαζί, οι Αντρές Ινιέστα και Νεϊμάρ.

Οι Βραζιλιάνοι δεν μπαίνουν στην ίδια κλίμακα με τους Καταλανούς legend μέσους, όμως όλοι μαζί έφτιαξαν ένα από τα καλύτερα σύνολα όλων των εποχών. Σίγουρα η Μπαρτσελόνα δεν θα είχε αλλάξει status στην Ευρώπη χωρίς τον Μέσι, καθώς πριν από εκείνον ήταν η ομάδα του ενός Champions League. Δίχως τον Αργεντινό και την εμφάνισή του ως false-nine οι αντίπαλες άμυνες δεν θα είχαν να αντιμετωπίζουν ένα πυρηνικό όπλο, όμως αντίστροφα, όταν τα χρόνια πέρασαν, διαπιστώσαμε ότι και ο αριστεροπόδαρος μάγος χρωστούσε πολλά στο κέντρο του.

Σε συνδυασμό με τον χρόνο που δεν υπολογίζει κανέναν, η αποχώρηση των Τσάβι – Ινιέστα έπληξε τον Λιονέλ Μέσι και η Μπαρτσελόνα έπαψε να αποτελεί φόβητρο στο Champions League. Από την τελευταία της κατάκτηση μέχρι φέτος, μετρά 4 αποκλεισμούς στους «8», μία στους «16», ενώ η μοναδική παρουσία στα ημιτελικά έφερε μια ντροπιαστική έξοδο, με τον τρόπο που ήρθε, από την Λίβερπουλ, η οποία χρειαζόταν 4-0 και; Νίκησε με 4-0. Στο πρώτο σκέλος τότε, ήταν και το τελευταίο μεγάλο ματς του Λέο, με εκείνο το τηλεκατευθυνόμενο φάουλ στον Αλισον. Ενα ματς που θυμάσαι ότι ο Μέσι έκανε τη διαφορά.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, υπήρξαν κάποια ακόμα πολύ άσχημα αποτελέσματα. Οπως η ανατροπή από την Ρόμα με 3-0 με το γκολ του Κώστα Μανωλά, το 3-0 με κάτω τα χέρια από την Γιουβέντους, η φετινή εντός έδρας 4άρα από την Παρί Σεν Ζερμέν και στην κορυφή όλων, το ταπεινωτικό 8-2 από την Μπάγερν Μονάχου. Οχι, δεν είναι ατομικό άθλημα το ποδόσφαιρο, αλλά σε πολλά από αυτά τα ματς ο Μέσι πήγαινε περπατώντας.

Επειτα από 17 χρόνια στα κόκκινα, έπειτα από μια καριέρα που δημιούργησε γενιές οπαδών παγκοσμίως, ο αριστεροπόδαρος μάγος έδειξε πως έχει και γήινη πλευρά και είναι λογικό να έχει πάει κλικ κάτω. Το θετικό για την Μπαρτσελόνα είναι ότι θα αναγκαστεί να πάει στην επόμενη μέρα 5 χρόνια νωρίτερα απ’ ότι σχεδίαζε, κάτι που ίσως της βγει σε καλό.

Οσον αφορά τον ίδιο τον Μέσι, φαίνεται ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Γαλλία. Πριν μερικούς μήνες απέρριψε την Μάντσεστερ Σίτι και την Παρί Σεν Ζερμέν, όμως αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι δεν θα ανανεώσει με την Μπαρτσελόνα, ήρθε σε επαφή με τον συμπατριώτη του, Μαουρίσιο Ποκετίνο. Η PSG ξεκίνησε άμεσα τις επαφές μαζί του, αυτές είναι σε προχωρημένο στάδιο και όλος ο κόσμος πλέον περιμένει με ενδιαφέρον να τον δει σε υψηλό επίπεδο με μια φανέλα που δεν θα είναι αυτή της Μπαρτσελόνα…