«Θα μου έμενε η μπάλα στα χέρια»: Το ξεχασμένο σουτ του Τζόρνταν 1’’ πριν το τέλος που άγγιξε την τελειότητα (Vid)
Βρείτε μας στο

Είναι λογικό- απολύτως. Το… άλλο το πέτυχε σε παιχνίδι τελικών του ΝΒΑ και σε παναμερικανικό δίκτυο, με τα μάτια σύσσωμου του μπασκετικού πλανήτη να το παρακολουθεί live και να τσιμπιέται για να δει αν είναι αλήθεια αυτό που είδε ή όχι. Ήταν ένα καλάθι που βοήθησε- έστω και περισσότερο σε συμβολικό επίπεδο, μια και τον αγώνα θα τον κέρδιζαν δια περιπάτου οι Μπουλς εν τέλει- στην κατάκτηση του πρώτο δαχτυλιδιού του AIR, επομένως δικαίως θεωρείται από πολλούς έως το κορυφαίο, και πιο δύσκολο, στην καριέρα του Μάικλ.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στο «διαβόητο» καλάθι του Τζόρνταν κόντρα στους Λέικερς του Μάτζικ στους NBA Finals του 1991, τότε που άλλαξε χέρι στον αέρα και αντί για ένα εύκολο κάρφωμα με το δεξί έκανε… υπερπροσπάθεια για να βάλει το (αδιανόητα εντυπωσιακό) λέι απ με το αριστερό- ένα καλάθι που κουβαλάει τη δική του ιστορία από πίσω.

Αυτή η φάση του GOAT είναι, ενδεχομένως, το πιο προβεβλημένο του στιγμιότυπο, μετά, εννοείται, από το νικητήριο σουτ από τα 5 μέτρα κόντρα στους Τζαζ, στους τελικούς του 1998.

Ωστόσο, την σεζόν του εξαιρετικά δύσκολου καλαθιού απέναντι στους Λος Άντζελες, υπάρχει ένα ακόμα λέι απ του MJ το οποίο δεν έχει τύχει της αναγνώρισης που θα του έπρεπε. Και που, μεταξύ μας, είναι απείρως δυσκολότερο από αυτό που έβαλε μερικούς μήνες αργότερα απέναντι στην αρμάδα του Μάτζικ.

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Φεβρουαρίου του 1991 και το Σικάγο, που τότε ήταν στο 34-14 και φιγούραρε την κορυφή της Ανατολής, υποδεχόταν τους Νετς (16-34) που ήταν εκτός κάδρου πλέι οφ.

Στην ομάδα του Νιου Τζέρσεϊ, τότε, έπαιζε φυσικά και ο αείμνηστος Ντράζεν Πέτροβιτς, με τον Κροάτη σούπερ σταρ να μην έχει ακόμα σταθερή θέση starter, αλλά αν έρχεται από τον πάγκο σε αρκετά παιχνίδια (όπως συνέβη και στο συγκεκριμένο, δηλαδή).

3 σπασίματα στον αέρα, ανάποδο λέι-απ, μπροστά στον Ντράζεν: Το ματς που ο Τζόρνταν πέτυχε «Το πιο δύσκολο καλάθι ever» (Vid)

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Σε μια ανύποπτη φάση και με τον Πέτροβιτς να μαρκάρει- ή, έστω, να προσπαθεί- τον Μάικλ, ο Τζόρνταν πάνω στην αγωνιστική του τρέλα αποφάσισε να τα βάλει με όλη την πεντάδα των φιλοξενούμενων και να πετύχει ένα καλάθι από αυτά που απλά… δεν μπαίνουν- ή που, ακριβέστερα, μόνο εκείνος μπορούσε να βάλει.

Περνώντας τον Ντράζεν στην ντρίμπλα και πατώντας και με τα δύο πόδια στο παρκέ- πράγμα που δυσκολεύει το άλμα προς το καλάθι, αν θες να «πετάξεις» μακριά (με ένα πόδι είναι πολύ πιο εύκολο)- ο MJ έκανε ένα, δύο, τρία σπασίματα και αλλαγές κατεύθυνσης, πέρασε την μπάλα κάτω από τους ψηλούς των Νετς και την έστειλε με αδιανόητο τρόπο στο διχτάκι.

Το απίθανο του πράγματος- που στο γρήγορο χάνει, πρέπει να το δει κανείς λίγο-λίγο για να καταλάβει το αδιανόητο της εκτέλεσης- μαρτυράται και από το γεγονός πως ολόκληρος ο πάγκος του Νιου Τζέρσεϊ σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να τραβάει τα μαλλιά του γι΄αυτό που μόλις είχε δει!

Για την ιστορία, το Σικάγο επικράτησε φυσικά των αδύναμων Νετς με 99-87, με τον AIR να έχει 26 πόντους, 11 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Στον αντίποδα, καλύτερος των φιλοξενούμενων ήταν ο… παγκίτης Ντράζεν με 17 πόντους και 7/10 σουτ.

Και ναι-ναι, το ξέρουμε. Υπάρχει το ασύλληπτα «μακρύ» λέι απ του Τζούλιους Έρβινγκ, το ανάποδο and one του Κόμπε κόντρα στο Γκόλντεν Στέιτ, του Τζον Γουόλ απέναντι στους Μπουλς ή του Άιβερσον κόντρα στους Νετς όταν κοίταξε πρώτα τον διαιτητή για το αν του έδωσε το φάουλ και μετά… θυμήθηκε να πετύχει και το καλάθι, όμως αυτό το κομψοτέχνημα του Μάικλ ίσως και να στέκεται πάνω απ’ όλ’ αυτά.

Για την ακρίβεια, κι επειδή ο καθένας μας έχει τις συμπάθειές του, σε επίπεδο δυσκολίας μας θύμισε μια καλαθάρα του δικού μας Θεού- αν και οι δυο φάσεις μεταξύ τους δε μοιάζουν ιδιαίτερα.

Αλήθεια, θυμάστε τι είχε βάλει ο Νικ κόντρα στην ΕΣΣΔ στον τελικό του 1987;