Ούτε Κριστιάνο ούτε Μέσι: «Το παιδί που νίκησε τη φωτιά» είναι η μεταγραφή της χρονιάς
Βρείτε μας στο

Αφήσαμε πίσω μια μεταγραφική περίοδο που στο τραπέζι έπεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Πολλά μηδενικά και πέρα από αγορές και πωλήσεις, πολύ ρευστό δόθηκε σε μισθούς, κυρίως από την Παρί Σεν Ζερμέν. Η PSG μπορεί να πήρε τους καλύτερους σχεδόν σε όλες τις θέσεις, όχι όμως και το next-big-thing της Γαλλίας.

Και το έχασε από την ομάδα με την οποία βρέθηκε σε «πόλεμο» με αφορμή τον Κιλιάν Μπαπέ. Τις προηγούμενες μέρες, ήταν λογικό να αναρωτηθεί κάποιος «Μα πώς είναι να δυνατόν να μην έχει ενδιαφερθεί καμία ομάδα για τον Καμαβίνγκα;». Στη δική του περίπτωση δεν υπήρξε καθημερινό ρεπορτάζ, αρκούσε μια λιτή ανάρτηση. «Η Ρεάλ ανακοινώνει την απόκτηση του Εντουάρντο Καμαβίνγκα από την Ρεν.»

Ο κεντρικός μέσος που είχε κάνει το «μπαμ» από τα 16 του, έμενε ελεύθερος σε έναν χρόνο. Και η Βασίλισσα έδειξε ότι πέρα από το να προσφέρει 200 εκατ. ευρώ για έναν υπερπαίκτη, ξέρει να κάνει και έξυπνες κινήσεις.

Ούτε Κριστιάνο ούτε Μέσι: «Το παιδί που νίκησε τη φωτιά» είναι η μεταγραφή της χρονιάς

Γιατί σε μια εποχή που τα εκατ. ευρώ φεύγουν σαν στραγάλια, είναι bargain με 30-40 εκατ. ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στον κόσμο. Τη στιγμή που επιχειρούσε τον «σεισμό» στην επίθεση με τον Μπαπέ, έκλεισε την τελευταία μέρα τον [πλέον 18χρονο] παίκτη που εκτός από την Παρί, ήθελε πολύ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Όταν διαπίστωσα ότι μπορώ να παίξω για την Ρεάλ και να μάθω δίπλα στους καλύτερους, δεν το σκέφτηκα καν».

Ο αριστεροπόδαρος μέσος υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο μόλις έκλεισε τα 16 και τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε ο νεαρότερος που αγωνίζεται με τη φανέλα της Ρεν. Μερικούς μήνες αργότερα έλαμψε και με την Εθνική Γαλλίας μπαίνοντας στα 17 του σε αγώνα της μεγάλης ομάδας και πετυχαίνοντας ένα εντυπωσιακό γκολ. Πέρα όμως από εκπληκτικές ικανότητες και ελπίδα για το μέλλον, ο Καμαβίνγκα κουβαλά μια εκπληκτική ιστορία…

Ούτε Κριστιάνο ούτε Μέσι: «Το παιδί που νίκησε τη φωτιά» είναι η μεταγραφή της χρονιάς

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

Γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2002 στην Cabinda της Ανγκόλας, η οποία παλαιότερα λεγόταν ‘πορτογαλικό Κονγκό’. Στη μικρή πόλη της δυτικής ακτής της Νότιας Αφρικής, δεν θα έμενε για πολύ. Έναν χρόνο αργότερα, οι γονείς του αποφάσισαν να μετακομίσουν στην Γαλλία μαζί με τα πέντε αδέρφια του, έχοντας κύριο κίνητρο τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Πρώτος προορισμός ήταν η Λιλ, όμως σύντομα μετακόμισαν στην Fougeres, κοντά στα 40 χιλιόμετρα από την Ρεν.

Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνήθως με τα wondekids, σε μικρή ηλικία ο Εντουάρντο δεν έδειχνε το παραμικρό ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο. Η μητέρα του τον έγραψε τζούντο και εκείνος έδειχνε να το απολαμβάνει. Μέσα στο σπίτι όμως, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Και μάλλον ποτέ στη θέση τους, αφού ο μικρός κλοτσούσε μπάλες και προκαλούσε ζημιές. Αν και πιθανότατα δεν έγινε βάσει σχεδίου, αυτό ήταν κάτι που ώθησε τους γονείς να τον γράψουν τελικά ποδόσφαιρο.

Είχε φτάσει 7 ετών όταν εντάχθηκε στην Drapeau-Fougeres, το τοπικό club. Ένας από τους πρώτους προπονητές του και σήμερα φίλος της οικογένειας, ο Νικολά Μαρτινέ, θυμάται ότι δεν χρειάστηκε πολύ καιρό για να διαπιστώσει ότι το παιδί έχει κάτι το ιδιαίτερο. Το ταλέντο σε συνδυασμό με την όρεξη που είχε για προπονήσεις, σύντομα τον έφερε να παίζει με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Το πρώτο μεγάλο τεστ για εκείνον, θα ερχόταν το 2013.

Ούτε Κριστιάνο ούτε Μέσι: «Το παιδί που νίκησε τη φωτιά» είναι η μεταγραφή της χρονιάς

Και δεν ήταν ένα τεστ για να δείξει πόσο καλός παίκτης ήταν, δεν ήταν ένα trial με κάποιο μεγάλο club. Ήταν μια δοκιμασία που του έβαλε η ίδια η ζωή…

Η οικογένειά του είχε μόλις μετακομίσει και το χτύπημα ήταν μεγάλο. Ενώ ο πατέρας του βρισκόταν στη δουλειά και η μητέρα πήγαινε τα αδέρφια του στο σχολείο, το νέο τους σπίτι τυλίχτηκε στις φλόγες. Ήταν ένα τεράστιο πλήγμα. Οι γονείς του ξέσπασαν σε κλάματα, όμως εκείνη της στιγμή έγιναν μάρτυρες ενός περιστατικού που θα σφυρηλατούσε τον ατσάλινο χαρακτήρα του μικρού και θα άλλαζε την ιστορία.

«Τώρα, εσύ είσαι η ελπίδα της οικογένειας. Εσύ είσαι αυτός που θα τη σηκώσει ξανά» είπε ο πατέρας στον 13χρονο Εντουάρντο. Πριν καν συμπληρωθούν 12 μήνες από το σοκαριστικό περιστατικό, έγινε το πρώτο βήμα γι’ αυτό που είναι σήμερα ο Καμαβίνγκα. Το τμήμα scouting της Ρεν τον είχε ανακαλύψει και τον κάλεσε να ενταχθεί στους μικρούς του συλλόγου.

«Δεν είχαμε το παραμικρό περιθώριο για αναβλητικότητα. Είδαμε ότι είναι καλός, προερχόταν από την περιοχή, έπρεπε να παίξει σε εμάς» είπε ο Φιλίπ Μπαρό, επικεφαλής του recruitment-team της Ρεν για νεαρούς παίκτες. «Ο Εντουάρντο αποτελεί ένα παράδειγμα, με όλη τη σημασία της λέξης» προσθέτει ο προπονητής του στην ομάδα νέων, Λοντρέ Σοβέν. «Ήταν πάντα ένα βήμα μπροστά, τα καταλάβαινε όλα με μια κουβέντα και ήθελε να μαθαίνει και να βελτιώνεται σε καθημερινή βάση».

Πλέον, έχοντας μόλις κλείσει τα 18, μετρά ήδη δύο γεμάτες σεζόν στην Ligue1 [71 ματς, 2 γκολ], έχει αγωνιστεί στο Champions League όπως και με την Εθνική ομάδα της χώρας του. Μπορεί να παίξει σε όλους τους ρόλους στο κέντρο, όμως το στιλ του και η ικανότητά του με την μπάλα στα πόδια έχουν φέρει παραλληλισμούς με έναν διάσημο συμπατριώτη του.

Ούτε Κριστιάνο ούτε Μέσι: «Το παιδί που νίκησε τη φωτιά» είναι η μεταγραφή της χρονιάς

«Αντλώ έμπνευση από τον Πογκμπά, όμως δεν μου αρέσουν οι συγκρίσεις». Όσον αφορά το που προτιμά ο ίδιος να παίζει; «Μου αρέσει περισσότερο μπροστά από την άμυνα, όμως μπορώ να προσαρμοστώ σε πολλές θέσεις».

Δεν σήκωσε τη σκόνη άλλων μεταγραφών που έγιναν ή δεν έγιναν, όμως ο Καμαβίνγκα σε αυτή την τιμή είναι εύκολα μια από τις κινήσεις του καλοκαιριού. Την ώρα που Μόντριτς-Κροος-Καζεμίρο βρίσκονται λίγο πριν και μετά τα 30, η Ρεάλ Μαδρίτης σχεδιάζει την επόμενη μέρα στο κέντρο και πλέον εκτός από τον Φεντερίκο Βαλβέρδε, έχει ακόμα ένα wonderkid που, όπως έχει αποδείξει, δεν φοβάται να πάρει την ευθύνη…