Στη δεκαετία του ’90 ήταν φημισμένη για το μοντέλο μεταγραφικής πολιτικής η Λιόν, αργότερα η Πόρτο και η Σεβίλλη, πλέον δεν υπάρχει… αντίπαλος για τη Ζάλτσμπουργκ.
Καμία ομάδα στον κόσμο δεν την πλησιάζει αυτή τη στιγμή στην ικανότητα να εντοπίζει ταλέντα από κάθε γωνιά της Γης, να τα εξελίσσει και να γεμίζει τα ταμεία της από τις πωλήσεις τους. Πέραν του τρομερού δικτύου από σκάουτερς που διαθέτει και των στενών σχέσεων με κορυφαία γραφεία μάνατζερ, αυτό που έχει διατυμπανίσει πια ως βασικό πλεονέκτημα της είναι η προθυμία της να προσφέρει αφειδώς ευκαιρίες σε άγουρα παιδιά με την ανδρική ομάδα.
Κάπως έτσι, η Ζάλτσμπουργκ είναι φέτος η ομάδα με το πιο νεανικό ρόστερ που συμμετείχε ποτέ σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο μ.ό. ηλικίας της ενδεκάδας της στην πρεμιέρα απέναντι στη Σεβίλλη ήταν 22 χρόνων και 220 ημέρων. Ο ένας από τους τρεις κάτω των 20 που ξεκίνησαν στο «Σαντσέθ Πιθχουάν» είναι πιθανόν και το πιο hot όνομα νέου ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ο Καρίμ Αντεγέμι, που σε εκείνο το ματς κέρδισε τρία πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο (όλα καθαρά), βρίσκεται καιρό τώρα στο ραντάρ κάποιων εκ των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων, με τα αγγλικά δημοσιεύματα να εκτιμούν ότι η Λίβερπουλ ηγείται της κούρσας απόκτησης του.
Ο Αντεγέμι, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, με Νιγηριανό πατέρα και Ρουμάνα μητέρα, έχει ήδη πάρει το βάπτισμα του πυρός στην «Νασιοναλμάνσαφτ». Εφτά μήνες αφότου έκλεισε τα 19 χρόνια (το Γενάρη γίνεται 20) έκανε ντεμπούτο με γκολ στο 6-0 της Γερμανίας επί της Αρμενίας, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον συνεχιστή της μεγάλης των… επιθετικών σχολής που δικαιούται πλέον να ισχυρίζεται ότι έχει δημιουργήσει η Ζάλτσμπουργκ: Σάντιο Μανέ, Έρλινγκ Χάαλαντ, Πάτσον Ντάκα (που το καλοκαίρι μεταγράφηκε αντί 30 εκατ. ευρώ στη Λέστερ) και πλέον το νέο «wonderkid» του γερμανικού ποδοσφαίρου, που όλως παραδόξως έχει φορέσει ήδη τη φανέλα του μεγαλύτερου club της χώρας.
Η γενέτειρα του και η πόλη που μεγάλωσε είναι το Μόναχο και η Μπάγερν η ομάδα που τον είχε για μια διετία. Τον ενσωμάτωσε στα τμήματα υποδομής της στα 8 χρόνια του και τον άφησε να φύγει στα 10, εξαιτίας αμφιβολιών για τη νοοτροπία του. Αυτό το «λάθος» ενδέχεται να της στοιχίσει το ερχόμενο καλοκαίρι γύρω στα… 30 εκατ. ευρώ, διότι και οι Βαυαροί φέρονται να βρίσκονται στο κατόπι του. Και η αλήθεια είναι ότι έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ο 19χρονος επιθετικός εξακολουθεί να δηλώνει fan της Μπάγερν, κάτι που οφείλεται και στην ανάδειξη του Άριεν Ρόμπεν σε είδωλό του από μικρό παιδί.
Αρχές Οκτώβρη και ο Αντεγέμι έχει ήδη 11 γκολ στη σεζόν, 8 στο αυστριακό πρωτάθλημα, 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ και ένα στα προκριματικά του. Αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό θα ξεπεράσει τα 30. Οι συγκρίσεις με τον «άνθρωπο-γκολ» της Ντόρτμουντ αναπόφευκτες. Έστω και αν σε στιλ και χαρακτηριστικά δεν έχουν καμία σχέση.
Ο Αντεγέμι δεν ξεπερνάει το 1,75μ, αλλά αυτό που του λείπει σε δύναμη το έχει σε ταχύτητα και σε (τρομερή) ευκινησία. Είναι δε πολύ γρήγορος στη σκέψη, εξαιρετικός χειριστής της μπάλας, ενώ χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια του. Ο ορισμός της σβούρας, ένα διαρκές «κακό σπυρί» για την αντίπαλη άμυνα, που ενίοτε υποφέρει απλώς και μόνο από τις προσποιήσεις του.
Όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ουντερχάγινγκ, στην οποία ο Αντεγέμι έπαιξε από το 2012 έως το 2018, το ενδιαφέρον για την περίπτωση του από Αγγλία μεριά είχε ξεκινήσει από τα 16 χρόνια του. Η Ζάλτσμπουργκ τον απέκτησε στα 18 δίνοντας 3,3 εκατ. ευρώ στους Βαυαρούς, καθώς ο παίκτης έκρινε ότι «το συμφέρον του θα ήταν να κάνει ένα-ένα βήμα και όχι δύο μαζεμένα».
Επρόκειτο φυσικά για άλλη μία επιτυχία του αυστριακού συλλόγου, που έχει πια τη φήμη του κορυφαίου «football factory» της Ευρώπης για παίκτες που στοχεύουν να εξελιχθούν γρήγορα και να μην συναντήσουν κανένα εμπόδιο από το σύλλογο όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για αναβάθμιση στο επόμενο level.