Στο Euro ήταν το φαβορί. Μην πει κανείς ότι οι στοιχηματικές έδιναν την Αγγλία, γελάει ο κόσμος με το it’s coming home. Κέντρο που δεν συγκρίνεται, άμυνα με επιλογές, επίθεση… άστο. Κι όμως οι Τρικολόρ κατάφεραν να αποκλειστούν σε ματς νοκ-άουτ που μέχρι το 90’ ήταν μπροστά με 3-1. Δεν έπαιξε ο Μπαπέ, έχασε το πέναλτι, εντάξει, όλα λογικά.
Προφανώς, είναι ανέκδοτο να βάζουμε στην ίδια πρόταση το Euro με το Nations League, όμως η νεοσύστατη διοργάνωση έδινε στον [ακόμα] σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν τη δυνατότητα να απαντήσει σε ένα επίσημο τουρνουά. Ματσάρα κόντρα στο Βέλγιο και το ίδιο κόντρα στην Ισπανία στον τελικό. «Δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία για τον Κιλιάν. Είχε έξτρα κίνητρο αφού δεν ήταν αποτελεσματικός στο Euro» είπε ο Ντιντιέ Ντεσάν.
Ο τεχνικός της Γαλλίας επέλεξε και κατέφυγε κατά τη διάρκεια του αγώνα σε κάποια τακτικά τρικ, τα οποία σε συνδυασμό με την κλάση των επιθετικών του, έκαναν τους Τρικολόρ τη μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει και τους 4 πιθανούς τίτλους σε επίπεδο Εθνικών…
? – France?? are the 2nd Nations League champions, claiming their 7th major trophy
? 2020/21 Nations League
? 2018 World Cup
? 2003 Confederations Cup
? 2001 Confederations Cup
? EURO 2000
? 1998 World Cup
? EURO 1984#ESPFRA #NationsLeague— Gracenote Live (@GracenoteLive) October 10, 2021
Το man-to-man του Γκριεζμάν στον Μπουσκέτς
Είναι κάτι που πλέον δεν προκαλεί εντύπωση. Ειδικά στην Ελλάδα, το έχουμε συνηθίσει. Ο προπονητής του καναπέ δηλαδή, να τα χώνει με τον χειρότερο τρόπο σε κάποιον παίκτη. Η δουλειά που κάνει ο Αντουάν Γκριεζμάν δεν φαίνεται με το μάτι του απλού τηλεθεατή ο οποίος δεν έχει δει ποτέ ολόκληρο παιχνίδι του Γάλλου και συνήθως κρίνει με ένα κομμάτι πίτσα ή ένα τσιγάρο στο χέρι [ή και τα δύο μαζί].
Ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης είχε σημαντικό ρόλο στον τελικό και σίγουρα δεν είναι αυτός που θα περίμενε κάποιος. Ο 30χρονος, αν και ήταν Νο10 στο 3-4-1-2 του Ντεσάν, είχε την αποστολή να μαρκάρει man-to-man τον Σέρχιο Μπουσκέτς, τον deep-lying-playmaker της Ισπανίας και μην τον αφήνει να βοηθά την ανάπτυξη της La Roja από τα μετόπισθεν. Το κατάφερε σε μεγάλο βαθμό αυτό ο Grizi – αν και ο μέσος της Μπαρτσελόνα όταν βρήκε δευτερόλεπτα ελεύθερος βρήκε τον Ογιαρθάμπαλ στη φάση που η Ισπανία άνοιξε το σκορ.
Man-marking στο δικό της μισό η Γαλλία
Είπαμε όμως, αυτή ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση. Μια φάση στην οποία η ευθύνη θα μπορούσε να πέσει περισσότερο στον Ουπαμεκανό, που έχασε τον άσο της Ρεάλ Σοσιεδάδ στο 64’. Σαν συνολική εικόνα, μια επιλογή του Ντεσάν που δούλεψε στο δεύτερο μέρος ήταν ότι η Γαλλία στο μεγαλύτερο διάστημα έπαιξε με man-to-man στη φάση της άμυνας. Εκ του αποτελέσματος, δικαιώθηκε.
Οι «εσωτερικές» κούρσες του Τεό Ερναντέζ
Πάμε παρακάτω. Μπορεί εμείς στο MensHouse να τη βγάλαμε με αντικαταθλιπτικά στο πρώτο μέρος λόγω της απουσίας έστω μισής φάσης, όμως αρκετός ήταν ο κόσμος θαύμασε το counter-pressing της Ισπανίας. Η τακτική αυτή του Λουίς Ενρίκε δεν επέτρεψε στους επιθετικούς της Γαλλίας να παίρνουν την μπάλα στα σημεία που θα επιθυμούσαν και τους «έσπρωξε» περισσότερο στα πλάγια, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο για κάθε δράση υπάρχει μια αντίδραση.
Με τους Μπενζεμά και Μπαπέ να βγαίνουν προς τα έξω, δημιουργούνταν χώρος στον άξονα, τον οποίο ένας παίκτης σαν τον τουρμποκίνητο αριστερό μπακ, Τεό Ερναντέζ, εκμεταλλευόταν με συχνά ανεβάσματα. Στο 64’, στιγμές πριν το γκολ της Ισπανίας, ο αμυντικός της Μίλαν τράνταξε το οριζόντιο ύστερα από μια τέτοια κούρσα.
Τα τελειώματα της Γαλλίας
Και μπορεί ο Ερναντέζ να μην έκανε τους Γάλλους να που oh-la-la, όμως αυτό το πέτυχαν δύο παίκτες που παίρνουν πολλά λεφτά γι’ αυτή τη δουλειά. Ο Μπενζεμά πέτυχε ένα γκολ παγκόσμιας κλάσης εκ τη μη ούσας φάσης από πολύ πλάγια εκτός περιοχής και ο Μπαπέ στη μία φορά που βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Ουνάι Σιμόν βρήκε δίχτυα. Κυνική με απλά λόγια η Γαλλία με δύο επιθετικούς που από τη νέα σεζόν μπορεί να είναι συμπαίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης. Γιατί σε αυτό το επίπεδο, όταν οι ευκαιρίες είναι γκολ, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και στην προκειμένη, έκρινε τον τίτλο.