Πριν μερικά χρόνια, στην Μονακό μπήκε πολύ ρευστό. Ο Ρώσος επιχειρηματίας και επενδυτής, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ, έγινε πρόεδρος των Μονεγάσκων όταν είχαν υποβιβαστεί στην Ligue2 και έκανε κάποιες πολύ εντυπωσιακές κινήσεις, όπως οι μεταγραφές των Ραδαμέλ Φαλκάο, Χάμες Ροδρίγες, Ζοάο Μουτίνιο. Αφού ανέβηκε, το club πραγματοποίησε τεράστια έκπληξη το 2017 καθώς μάζεψε 95 βαθμούς και άφησε στο -8 την πάμπλουτη, Παρί Σεν Ζερμέν, κατακτώντας το Championnat.
Μπαπέ, Φαμπίνιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Λεμάρ, Τιεμουέ Μπακαγιόκο, Μπενζαμέν Μεντί, ήταν ορισμένα από τα μέλη εκείνης της φουρνιάς. Η ομάδα που είχε στα χέρια του ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ήταν τόσο δυνατή που εκτός από το πρωτάθλημα, εκείνη τη σεζόν έφτασε και στα ημιτελικά του Champions League.
Η συνέχεια όμως δεν μπορούσε να είναι η ίδια…
«Κάποια στιγμή, η δυνατότητα που είχαμε να παίρνουμε μεγάλους παίκτες εξαφανίστηκε, οπότε έπρεπε να φτάξουμε μια μέθοδο για την απόκτηση ποδοσφαιριστών. Στόχος ήταν να βρούμε ταλέντα, να τα εξελίξουμε και να τα πουλήσουμε. Αυτά τα χρήματα θα έδιναν στην ομάδα τη δυνατότητα να βγάζει τα έξοδά της» είπε ο τότε τεχνικός διευθυντής, Λουίς Κάμπος. «Σταμάτησα να είμαι κάθε μέρα στο club, ζούσα σε αεροπλάνα, ξενοδοχεία, γήπεδα».
Τουλάχιστον, άξιζε τον κόπο. Αν και έχει αλλάξει τεχνικούς διευθυντές και επικεφαλής τμήματος recruitment τα τελευταία χρόνια, η Μονακό έχει στήσει πλέον ένα σύστημα που παίρνει και αξιοποιεί ταλέντα και όταν τα βγάζει στην αγορά οι μεγάλοι σύλλογοι κάνουν ουρά για να τα αποκτήσουν. Το τελευταίο από αυτά, είναι ο Αουρελιέν Τσουαμενί…
Γεννήθηκε στην Ρουέν και η πρώτη του επαφή με το ποδόσφαιρο ήταν να παρακολουθεί τον πατέρα του σε πρωταθλήματα εταιρειών. Ως πιτσιρικάς ήταν επιθετικός, όμως με τον καιρό στην Μπορντό τον έκαναν χαφ και αυτό ήταν κάτι που δεν του άρεσε. Χρειάστηκε ο πατέρας του να του πει ότι σαν μέσος μπορεί να έχει μια σπουδαία καριέρα.
Τον ανακάλυψε και τον ανέβασε στην πρώτη ομάδα ο [πρώην τεχνικός της ΑΕΚ] Γκουστάβο Πογιέτ, έκανε τα πρώτα βήματα με τον Ερίκ Μπεντουέ, όμως ήταν ο Πάουλο Σόουζα που έβαλε κάποιες σημαντικές πινελιές στο παιχνίδι του. Στους Γιρονδίνους έμεινε για 1.5 χρόνο, καθώς τον Ιανουάριο του 2020 η Μονακό έδωσε 18 εκατ. ευρώ και τον έκανε δικό της.
Πλέον, βρίσκεται στα χέρια του Νίκο Κόβατς, ο οποίος τον πήγε πίσω μερικά μέτρα, τοποθετώντας τον αμυντικό μέσο σε δυάδα. Στην πρώτη ολόκληρη σεζόν στο Stade Louis II, έπαιξε σε 36 ματς, πέτυχε δύο γκολ και έκανε το «μπαμ» καθώς αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης στην Ligue1.
Δυνατός στα τάκλιν, με έφεση στην ανάκτηση της κατοχής και έμφυτη την τακτική γνώση της θέσης, ο Τσουαμενί έφτασε γρήγορα και στην Εθνική Γαλλίας. Στο δημιουργικό κομμάτι, παρότι είναι 1.87μ., δείχνει ότι ξέρει τι να κάνει την μπάλα, έχει τη μακρινή πάσα και τις αλλαγές παιχνιδιού και στην Μονακό τρίβουν τα χέρια τους.
Ενα ακόμα μεγάλο ταλέντο έχει δημιουργηθεί και τα βλέμματα από τα top-clubs γίνονται όλο και πιο έντονα. «Ο Σεσκ Φάμπρεγας με συμβουλεύει για τη μελλοντική μου καριέρα».
Με λίγα λόγια, σωματοδομή, δύναμη, τεχνική, ακόμα και ηγετικό πνεύμα περιλαμβάνει το πακέτο του το οποίο σε συνδυασμό με την απουσία του Καντέ και την όχι καλή απόδοση του Ραμπιό, του έδωσε μια μεγάλη ευκαιρία. Μια μεγάλη σκηνή για να λάμψει ακόμα πιο έντονα. Και αυτή δεν ήταν άλλη από το final-4 της 2ης version του Nations League που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε Τορίνο και Μιλάνο, στην Ιταλία.
Ο Τσουαμενί μπήκε αλλαγή στο ημίχρονο του ημιτελικού κόντρα στο Βέλγιο και βοήθησε την Γαλλία να επιστρέψει από 0-2 και να πάρει την τεράστια πρόκριση και στον τελικό ήταν βασικός στη νίκη σε βάρος της Ισπανίας.
Εκεί όπου όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος είδε τον «νέο Πογκμπά» δίπλα στον Πολ Πογκμπά. «Να παίζεις πάντα σαν άντρας, όχι σαν παιδί» του λέει ο σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. «Είναι απόλαυση να παίζω μαζί του».
Ισως ο Ντιντιέ Ντεσάν να μην έχει πλέον τόσο μεγάλο πρόβλημα όταν δεν είναι διαθέσιμος ο Καντέ. Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι ο τεχνικός των Τρικολόρ θα έχει στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ τον άσο της Μονακό. Αν βρίσκεται στην Μονακό μέχρι τότε…