Στον περισσότερο κόσμο προκάλεσε σοκ από μόνο του το αποτέλεσμα. «Η μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της Λίβερπουλ κόντρα στην Γιουνάιτεντ». Οι Λιβερπουλάδες τρελάθηκαν, οι ουδέτεροι μπορεί να χαλάστηκαν γιατί μαζεύτηκαν για να δουν μεγάλο derby αλλά είδαν νωρίς-νωρίς κάτι άλλο, ενώ οι της ManU έχουν όλη τη στήριξη και τη συμπαράστασή μας. Υπήρχαν και αυτοί που σοκαρίστηκαν με τον τρόπο με τον οποίο ήρθε το 0-5 και εμείς στο Menshouse θα αναφερθούμε στα πράγματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να υπάρξει αυτό το ιστορικό ματς…
– Το πρόβλημα στο pressing της Γιουνάιτεντ, έλλειψη αυτοματισμών/μηχανισμών
«Καλά με κέντρο τους ΜακΤόμινεϊ και Φρεντ πάει να χτυπήσει την Λίβερπουλ ο Σόλσκιερ;» ρωτάει ο γνωστός προπονητής-φίλος. Κι όμως, με το δίδυμο αυτό, η Γιουνάιτεντ πέρυσι, στα 6 ματς κόντρα στις ομάδες που τερμάτισαν στην 4άδα, κράτησε 5 φορές την εστία της ανέπαφη. Όμως αυτό που παρουσίασε, έκανε τα πιο σοβαρά Μέσα να μιλήσουν με λόγια που πραγματικά ίσως και να μην είναι σκληρά για τον Νορβηγό. «Μια από τις πιο ντροπιαστικές εμφανίσεις επί εποχής Premier League για κάθε ομάδα» έγραψε στο The-Athletic ο αναλυτής, Μάικλ Κοξ, ενώ ο Τζέιμς Ντάκερ, κυριεύτηκε από περιέργεια στο άρθρο του στην Telegraph. «Μια μέρα, πολλά χρόνια αργότερα, κάποιος πρέπει να ρωτήσει τον Σόλσκιερ αν είχε πλάνο για το ματς και αν ναι, ποιο ήταν αυτό».
Η Γιουνάιτεντ έδειχνε να μην μπορεί να διαχειριστεί την αδιανόητη πίεση της Λίβερπουλ στο δικό της τρίτο σε σημείο που ο Μαγκουάιρ να δείχνει τη σοφία που απέκτησε από τον αγώνα με την Λέστερ και από το να κάνει ξανά γκάφα, έστελνε την μπάλα «στα μνήματα» που λέει και μια ψυχή. Δεν υπήρχε ίχνος συνοχής αμυντικά και όταν οι Διάβολοι δεν είχαν κατοχή, ήταν εμφανής η απουσία μηχανισμών ή αυτοματισμών. Αυτό είχε σαν συνέπεια μεμονωμένες κούρσες χωρίς κανένα αποτέλεσμα, αφού το passing-game της Λίβερπουλ έσπαγε για πλάκα την υποτιθέμενη πίεση. «Η Γιουνάιτεντ δεν ήταν καλή στο pressing πέρυσι, φέτος, είναι πραγματικά θλιβερή».
– Η εκτελεστική δεινότητα του Μοχάμεντ Σαλάχ
«Είναι άλλο πράγμα να δημιουργήσεις ευκαιρίες και άλλο να τις αξιοποιήσεις» λένε. Και μπορεί να θεωρείται δεδομένο κάποιες φορές ότι στα μεγάλα club οι φάσεις είναι και γκολ, όμως δεν πάει ακριβώς έτσι. Και αυτό αποδείχθηκε στο ματς της Κυριακής. Στο 4’ ο Μπρούνο Φερνάντες κλώτσησε ψηλά την πιθανότητα το ματς να ήταν εντελώς διαφορετικό για την ομάδα του.
Ε, κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον Μοχάμεντ Σαλάχ. «Έδωσα στον Κεϊτά, αν και θα μπορούσα να έχω εκτελέσει» είπε χαμογελώντας μετά το ματς ο Αιγύπτιος. Ο οποίος είναι μακράν ο πιο φορμαρισμένος μεσοεπιθετικός της Ευρώπη και με αυτά που κάνει μπορεί ακόμα και να οδηγήσει την Λίβερπουλ να πουλήσει το Anfield για να του ανανεώσει το συμβόλαιο.
Ο 30χρονος όσες φορές βρέθηκε σε θέση για να εκτελέσει, έκανε ζημιά στην Γιουνάιτεντ και μπήκε στα βιβλία της Premier League ως ο πρώτος που πετυχαίνει χατ-τρικ στο Old Trafford. Ο πρώην άσος της Ρόμα έκανε τρία διαφορετικά τελειώματα επιβεβαιώνοντας την τρομερή αυτοπεποίθησή του, η οποία στο τρίτο γκολ του επέτρεψε έπειτα από ένα ίσως χαμένο κοντρόλ, να τσιμπήσει την μπάλα πάνω από τον Ντε Χέα για το 0-5. Big game player με φονικό ένστικτο που κάνει τεράστια διαφορά.
– Ο ρόλος του Ρομπέρτο Φιρμίνο, το απόλυτο false-9
Μπορεί ο Σαλάχ έγραψε ιστορία στο Old Trafford, όμως ο Κλοπ στις δηλώσεις του στάθηκε κυρίως στον άνθρωπο που έκανε τη δουλειά η οποία συχνά δεν φαίνεται όταν απλά χαζεύουμε έναν αγώνα. «Ο Μο προφανώς τράβηξε τα βλέμματα και δικαίως, όμως ο Μπόμπι Φιρμίνο, για όσους έχουν τακτική γνώση του ποδοσφαίρου…». Και ο ίδιος ο Γερμανός δεν έβρισκε λόγια. «Είμαι σίγουρος ότι όταν τελειώσει την καριέρα του θα γραφτούν βιβλία για το πως αποτύπωσε τον ρόλο του false-9. Δεν θα πω ότι ήταν δική του ανακάλυψη, όμως έτσι όπως παίζει, κάποιες φορές σου δίνει την εντύπωση ότι θα μπορούσε να το έχει ανακαλύψει αυτός».
Άσχετα με τη θέση του στην αρχική σύνθεση, ο Βραζιλιάνος ήταν μέχρι το 74’ στην κορυφή ενός ρόμβου. Κινούνταν μονίμως ανάμεσα στις γραμμές που σχημάτιζαν οι Μαγκουάιρ-Λίντελοφ και Φρεντ-ΜακΤόμινεϊ και προκαλούσε την απόλυτη αβεβαιότητα για το τι πρέπει να κάνουν μαζί του, όμως ακριβώς περιγράφει ο ορισμός του false-9 στο ποδοσφαιρικό λεξικό. Μπορεί να δει κανείς στα highlights πόσο έξω έχει τραβήξει τον Μαγκουάιρ στο 0-1, δημιουργώντας ανισορροπία και χώρο στον Σαλάχ για να έχει όποια επιλογή θέλει. «Ηταν σαν να παίζει σκάκι όλο το απόγευμα με την Γιουνάιτεντ» έγραψε η Telegraph.
– Η Λίβερπουλ σταμάτησε να παίζει στο 50’
Αν ήταν όντως παρτίδα σκάκι, θα είχε λήξει στις τέσσερις κινήσεις και οι οπαδοί της Γιουνάιτεντ θα είχαν φύγει πολύ νωρίτερα από το 65’ από το γήπεδο. Ακόμα κι έτσι όμως, η ομάδα του Σόλσκιερ είχε την τύχη να μην αντιμετωπίσει το beast-mode της Λίβερπουλ σε ολόκληρο το 90λεπτο.
https://www.youtube.com/watch?v=ts-WmiGTOoc
Γιατί ακόμα και 8 μπίρες να είχε πιει κάποιος στο πρώτο μέρος, θα μπορούσε να καταλάβει ότι στο δεύτερο, η Λίβερπουλ σταμάτησε να παίζει μετά το 5ο γκολ. Αντίθετα με ό,τι πιθανότατα θα είχε κάνει η ManUtd, ο Κλοπ πάτησε φρένο και δεν επεδίωξε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο σκορ. Και φαντάζει το πιο λογικό σενάριο ότι θα μπορούσε να βάλει περισσότερα, αν το κυνηγούσε, ειδικά μετά την αποβολή του Πογκμπά στο 60’.