Κρατήστε το όνομα του: Ο 21χρονος «αθόρυβος εκτελεστής» που μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Κρατήστε το όνομα του: Ο 21χρονος «αθόρυβος εκτελεστής» που μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο

Δεν τον πιάνει (όσο πρέπει, τουλάχιστον) το μάτι σου, αλλά ο τύπος σε βάθος χρόνου ίσως και να ξεπεράσει το επίπεδο των Χάαλαντ-Μπαπέ.

Δεν έχει tattoo, δεν έχει περίεργο μαλλί. Τα δίνει όλα στο γυμναστήριο και δεδομένου ότι είναι ακόμα 21, βελτιώνεται ακόμα και από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς είναι η απάντηση της Serie A στο Μπαπέ – Χάαλαντ, το rivalry των επιθετικών που όλος ο πλανήτης περιμένει να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στο top-level του ποδοσφαίρου. Αν δεν μπορείς να πάρεις κάποιον από τους δύο, πάρε σε πολύ χαμηλότερη τιμή τον Σέρβο. Αυτή είναι η συμβουλή του Menshouse στα μεγάλα club και δίνεται δωρεάν.

Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στην Παρτιζάν. Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στα 15 και τον Φεβρουάριο του 2016, όταν ήταν 16 ετών και 24 ημερών, έγινε ο νεαρότερος που φορά της φανέλα της. Έναν μήνα ήταν ο πιο μικρός ever που παίζει στο Αιώνιο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα και δεν άργησε να γράψει ξανά ιστορία με το club. Τον Απρίλιο πέτυχε γκολ στη νίκη με 3-2 σε βάρος της Radnik Surdulica και έγινε o νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Παρτιζάν, σπάζοντας την επίδοση του σημερινού επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Γιόβιτς.

Μιλάμε ακόμα για μια εποχή που η αδερφή του ήταν μοναδική fan του καθώς «εκείνη με πήγε στην πρώτη μου προπόνηση». Αυτό θα άλλαζε τα επόμενα χρόνια, όχι όμως με τον εύκολο τρόπο. Σε ηλικία 18 ετών, έκανε το μεγάλο βήμα καθώς η Φιορεντίνα πλήρωσε 1.5 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει το 2018. Όμως το 2018-19 δεν μπήκε καλά, έπαιξε σε 10 αγώνες, μόλις μία φορά βασικός και δεν κατάφερε να σκοράρει, γεγονός που έκανε την άφιξή του απαρατήρητη. Την επόμενη, βρήκε τα πρώτα του 6 γκολ στο Campionato, όμως το απόλυτο «μπαμ» έγινε πέρυσι.

Κρατήστε το όνομα του: Ο 21χρονος «αθόρυβος εκτελεστής» που μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο

Τον Νοέμβριο του 2020 οι Viola απέλυσαν τον Μπέπε Ιακίνι και έδωσαν τα κλειδιά στον Τσέζαρε Πραντέλι σε μια μεγάλη επιστροφή. Παρότι το reunion κράτησε για μόλις 4 μήνες, η εμπιστοσύνη του allenatore στον Σέρβο έπαιξε τεράστιο ρόλο. Έχοντας μόλις ένα γκολ στα πρώτα 10 ματς, στη συνέχεια ήρθε το extreme-makeover με τον Βλάχοβιτς να παίρνει «φωτιά» και να μην έχει σβήσει μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Το 2020-21 έβαλε 21 τέρματα [6 πέναλτι] και έγινε ο πρώτος που πετυχαίνει κάτι ανάλογο με τους Τοσκανούς μετά τον μύθο, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, που το είχε κάνει το 1990. «Του χρωστάω τα πάντα. Ο προπονητής μου έδωσε χώρο και αυτοπεποίθηση σε μια δύσκολη περίοδο για μένα. Μετά την πρώτη καραντίνα, ερχόταν δύο ώρες πριν την προπόνηση και με έκανε να καταλάβω τι σημαίνει να είσαι πρωταθλητής εντός και εκτός γηπέδου».

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το limit-up που χτύπησε η μετοχή του Βλάχοβιτς με 21 γκολ στην Serie A σε ηλικία 20 ετών. Αν κάποιες ομάδες τον κοιτούσαν και θεωρούσαν ότι έχουν βρει καλό ταλέντο, μερικούς μήνες αργότερα, έπρεπε να μπουν στην ουρά.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Κρατήστε το όνομα του: Ο 21χρονος «αθόρυβος εκτελεστής» που μπορεί να γίνει ο καλύτερος επιθετικός στον κόσμο

Ανάμεσα στα ματς που έπαιξε την περασμένη σεζόν, ήταν και εκείνο με την Μίλαν στο Artemio Franchi. Ένας αγώνας στον οποίο οι Rossoneri νίκησαν, όμως ο Βλάχοβιτς έζησε μια τεράστια στιγμή στη μικρή ακόμα καριέρα του, καθώς γνώρισε τον Ιμπραΐμοβιτς, τον παίκτη που έχει ως πρότυπο. «Χάσαμε 3-2, οπότε δεν ήταν νευριασμένος όταν ζήτησα τη φανέλα του. Ο Ζλάταν την υπέγραψε, βγάλαμε μια φωτογραφία και έγραψε κάτι. Μου είπε να συνεχίσω να κάνω ό,τι κάνω και να μην τα παρατάω ποτέ. Εγώ δεν είπα πολλά, είναι δύσκολο όταν γνωρίζεις το είδωλό σου». Και η συμβουλή του Ibra δεν θα αργούσε να φανεί χρήσιμη.

Η εκπληκτική φόρμα του Βλάχοβιτς συνεχίστηκε και στο 2021-22. Και έγινε και πάλι με τη φανέλα της Φιορεντίνα. Το club πήρε κάποιους καλούς παίκτες και τον ελπιδοφόρο τεχνικό, Βιντσέντζο Ιταλιάνο, από την Σπέτσια, ο οποίος έπεισε τον επιθετικό να μείνει για ακόμα έναν χρόνο. Τα γκολ έρχονταν σταθερά, όμως ένα αναπόφευκτο γεγονός θα έκανε τα πράγματα δύσκολα. Ο Βλάχοβιτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του που λήγει το 2023 και μάλιστα ο Τύπος διέρρευσε ότι θέλει να παίξει μόνο στην Γιουβέντους.

Το πλήγμα ήταν μεγάλο για τους οπαδούς, που μετά από ένα άσχημο εκτός έδρας αποτέλεσμα ήξεραν με ποιον να τα βάλουν και έφτασαν σε σημείο να πετάξουν στον Σέρβο ακόμα και κοντάρι από σημαία. Στην άσχημη κατάσταση που δημιουργήθηκε, τα γκολ του Βλάχοβιτς έδωσαν τη λύση καθώς έφεραν αποτελέσματα και τα αποτελέσματα την ηρεμία. Η ομάδα έπειτα από 17 αγωνιστικές είναι ισόβαθμη με την Γιουβέντους στην 5η θέση της Serie A, η οποία έχει πρώτο σκόρερ με 13 γκολ τον 21χρονο φορ των Viola. Η bandiera του club, Κουρτ Χάμριν, πριν 60 χρόνια, ήταν ο τελευταίος που πέτυχε τόσα πολλά γκολ μέσα σε ένα ημερολογιακό έτος.

Και αυτά δεν έρχονται με έναν και μόνο τρόπο. Ο Βλάχοβιτς έχει ποικιλία στο παιχνίδι του και πέρα από το να περιμένει μπροστά, κάνει δουλειά στο γήπεδο. Του αρέσει να παίζει συχνά με το κέντρο, να δίνει δηλαδή επιλογή και συνήθως όταν το κάνει κουβαλά εκτός κουτιού έναν αμυντικό δημιουργώντας χώρο. Κινείται συχνά εκτός περιοχής για να μαζέψει μεγάλες μπάλες και να τις κάνει ασίστ και πέρα από τον προφανή τρόπο, με κεφαλιά, αφού είναι 1.90μ., σκοράρει συχνά με καλά τοποθετημένα φαλτσαριστά σουτ, φεύγοντας στην λεγόμενη blind-side αλλά και με απευθείας εκτελέσεις φάουλ. Μπορεί να μην είναι ο παίκτης που θα πεις υπερηχητικό, όμως είναι γρήγορος και μπορεί να τρέχει πολλά μέτρα με την μπάλα και με αμυντικούς στην πλάτη του. Για την ηλικία αυτή, το οπλοστάσιό του είναι απλά εκπληκτικό.

Μόνο οι Μπαπέ και Χάαλαντ έχουν περισσότερα από τα δικά του 42 γκολ με club και Εθνική μέσα στο 2021 από επιθετικούς κάτω των 23 ετών. Είπαμε, είναι η alternative απάντηση σε αυτούς τους δύο.

Μέχρι και πριν μερικές εβδομάδες το μέλλον του φαινόταν ότι είναι στην Γιουβέντους, όμως τα γεγονότα με την οικονομική αστυνομία άλλαξαν – τουλάχιστον σε έναν βαθμό – τα δεδομένα. Σε σημείο που ακόμα και νέα διαπραγμάτευση με την Φιορεντίνα μπορεί να υπάρξει, αφού ο πρόεδρος, Ρόκο Κομίσο, μοιάζει να το έχει πάρει προσωπικά. «Δεν μπορεί να με απειλήσει κανένας μάνατζερ». Εμείς, περιμένουμε τον Ιανουάριο, όμως όπως και να ‘χει, το φινάλε θα γραφτεί αργά ή γρήγορα.

Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς θα πάρει μεταγραφή σε μια από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο…