Το αποκρουστικό 68%: Καταλάβατε τώρα γιατί ο κορωνοϊός «τσάκισε» την Premier League;
Βρείτε μας στο

Δεν πρόκειται για κάποια αποκάλυψη, από την πρώτη στιγμή που έσκασε ο Covid-19, στην Αγγλία δεν πήγε πολύ καλά το σκηνικό. Και όπως λέμε για την Ελλάδα ότι το ποδόσφαιρο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, κάπως έτσι πάει το πράγμα και στο Νησί. Οχι στο Rebirth Island στο Call of Duty, στο άλλο, εκεί που παίζεται η Premier League.

Εκεί δηλαδή που, όπως προκύπτει από έρευνα των Times, οι πλήρως εμβολιασμένοι αποτελούν μόλις το 68% του συνόλου των παικτών. Πάει και παρακάτω όμως. Στις τρεις επόμενες κατηγορίες, το λεγόμενο EFL, τα πράγματα είναι χειρότερα. Αυτοί όχι μόνο δεν έχουν πάρει τα απαιτούμενα για την κατάσταση μέτρα, αλλά το 25% των 72 ομάδων, δηλώνουν αρνητές.

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Μεγάλη Βρετανία έχουν φτάσει πιο ψηλά από ποτέ. Το ΣΚ που μόλις πέρασε αναβλήθηκαν τα μισά ματς της αγωνιστικής εξαιτίας της έξαρσης του ιού, με τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Τότεναμ, Λέστερ, να έχουν «χτυπηθεί». Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν 5 club που ζήτησαν την αναβολή του πρωταθλήματος μέχρι τις 15 Ιανουαρίου.

Το αποκρουστικό 68%: Καταλάβατε τώρα γιατί ο κορωνοϊός «τσάκισε» την Premier League;

Οι ομάδες τις Premier League θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να μην διεξαχθεί η αγωνιστική της 26ης Δεκεμβρίου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει πλήγμα σε κάθε επίπεδο αφού μιλάμε για την Boxing Day, την πιο παραδοσιακή… φάση των Αγγλων. Το κορυφαίο event αλλά και η μέρα που φέρνει τα περισσότερα έσοδα σε κάθε σύλλογο, κινδυνεύει να μείνει χωρίς ποδόσφαιρο.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς, έκανε πρόσφατα γνωστό ότι ο Covid-19 και οι συνέπειές του έχουν κοστίσει στους 20 συλλόγους ένα ποσό μεγαλύτερο των 2 δισ. ευρώ. Παρά το γεγονός αυτό, οι ελπίδες των ανθρώπων της λίγκας έχουν πέσει όλες πάνω στον… Γίργκεν Κλοπ, μήπως δηλαδή ο Γερμανός καταφέρει να πείσει μερικούς να κάνουν την αρχή με την πρώτη δόση.

Σίγουρα, αστείο δεν είναι. Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα πρωταθλήματα δείχνουν τον δρόμο αλλά η Premier League δεν ακολουθεί. Παραδοσιακά συμπαγείς στην άμυνα, συμπαγείς και στο σήμερα όσον αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα είναι οι Ιταλοί.

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Το αποκρουστικό 68%: Καταλάβατε τώρα γιατί ο κορωνοϊός «τσάκισε» την Premier League;

Γιατί μπορεί στην Αγγλία να μην ξέρουν ακόμα αν θα παίξουν μεθαύριο λόγω των αυξημένων κρουσμάτων, όμως στο Campionato τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί αποτελεί εξαίρεση όταν ένας παίκτης μπαίνει σε καραντίνα και χάνει αγώνες επειδή έχει βρεθεί θετικός. Στην Serie A, τη μεγάλη κατηγορία του calcio, σχεδόν όλοι έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών και έτσι το πρωτάθλημα συνεχίζεται χωρίς να το αγγίζει τίποτα παρά τα ανεβασμένα κρούσματα εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον.

Και λέμε σχεδόν όλοι γιατί έτσι μπορεί να περιγραφεί το γεγονός ότι το 98% των παικτών των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου. Κοντινή στην Ιταλία είναι και η κατάσταση στα υπόλοιπα τρία μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Ligue1 της Γαλλίας το 95% των παικτών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις, στην Bundesliga ο αριθμός είναι στο 95% και ακολουθεί αγγίζοντας το 90% η La Liga.

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν με τον πιο απλό τρόπο ότι το τόσο μικρό ποσοστό εμβολιασμού των ποδοσφαιριστών της Premier League κάθε άλλο παρά άσχετο είναι με την έξαρση που σημειώνεται.

Το αποκρουστικό 68%: Καταλάβατε τώρα γιατί ο κορωνοϊός «τσάκισε» την Premier League;

«Τα κρούσματα έχουν εκτιναχθεί αυτή τη στιγμή κυρίως σε άτομα που βρίσκονται λίγο μετά τα 20 τους χρόνια, μια κατηγορία στην οποία εμπίπτουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Ακόμα και αν έχεις νοσήσει στο παρελθόν ή ακόμα και αν έχεις κάνει τις δύο δόσεις, δεν είναι αρκετά για να σε προτατεύσουν από τη μετάλλαξη Ομικρον».

Τα λόγια του Πολ Χάντερ, καθηγητή ιατρικής του Πανεπιστημίου East Anglia, στο The-Athletic, τονίζουν κάτι που θα μπορούσε να κανείς να συμπεράνει με απλό ορθολογισμό. Απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση πέρα από τη χρήση μάσκας, τις αποστάσεις και ένα ακόμα λουκέτο στα γήπεδα. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι η εξάπλωση του ιού, η βαριά νόσηση και ο θάνατος αποφεύγονται σε τεράστιο βαθμό με τα εμβόλια…