Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί…

Εκατόν δέκα πέντε εκατομμύρια κόστισε. Και αριθμητικώς: 115...

Μέρες που είναι, το διαβάζεις και το ακούς συνέχεια. «Δεν θέλω κάτι άλλο, θέλω να μην χάσω αυτά που έχω». Και συχνά, όσα έχουμε, δεν είναι λίγα. Δυστυχώς, χρειάζεται να χάσουμε πράγματα για να αντιληφθούμε την αξία τους. Σε αυτό το παιχνίδι, ο χαμένος δεν τα παίρνει όλα…

Ώρες πριν το «αντίο» στο 2021 ο Ρομέλου Λουκάκου έδωσε μια από τις συνεντεύξεις που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να ξεχάσεις. Δεν είπε τις απίστευτες ατάκες, δεν προχώρησε σε κάποια ομολογία-σοκ, δεν επιτέθηκε σε κάποιον. Δίχως λόγο και αφορμή, που λέει και η αοιδός, έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του. Ούτε σοκ ούτε δέος, μόνο απορία προκάλεσαν αυτά που είπε ο 28χρονος στο Sky Italia. Απορία κυρίως για το timing αλλά και το ποιον σκοπό μπορεί να εξυπηρετούσαν και σε τι θα τον ωφελούσαν.

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...

Το καλοκαίρι, αν και έλεγε «εδώ θα μείνω, εδώ είναι το σπίτι μου», όταν έγινε γνωστό ότι ο Αντόνιο Κόντε θα φύγει, επέλεξε και εκείνος να κλείσει την πόρτα της Ιντερ. Για να τον πάρει πίσω, η Τσέλσι έδωσε 115 εκατ. ευρώ και εκείνος, όπως έκανε πάντα, φίλησε τη φανέλα της επόμενης ομάδας του. Πλέον ήταν ξανά στην Αγγλία, όπου έχει περάσει σχεδόν όλη την καριέρα του, όμως γύρισε όντας σε άλλο επίπεδο. Είχε πάρει το πτυχίο του στο πρωτάθλημα με τις πιο κλειστές άμυνες, είχε αποκτήσει status παικταρά.

Του παικταρά που έλειπε από την Τσέλσι. Μια ομάδα που πριν μερικές εβδομάδες κατέκτησε το δεύτερο Champions League της ιστορίας της με σύστημα χωρίς καθαρό επιθετικό. «Αν είχαν έναν φορ – killer, θα ήταν ασταμάτητοι, θα ήταν το Νο1 φοβορί για το πρωτάθλημα» ήταν αυτό που πολλοί έλεγαν. Όπερ και εγένετο.

Η σεζόν άρχισε δυνατά. Στην άμυνα η Τσέλσι δεν δεχόταν ούτε φάση και στα πρώτα ματς ο Big-Rom φάνηκε ότι τα «παστέλωνε». Τέσσερα τεμάχια σε ισάριθμα ματς και οι Λονδρέζοι πρωτοπόροι, όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που θα ήθελε ο 28χρονος. Παρά το καλό ξεκίνημα, στις προπονήσεις εξακολουθούσαν να υπάρχουν προσπάθειες έτσι ώστε ο Λουκάκου να κάνει κλικ με την υπόλοιπη ομάδα. Προφανώς, στην ομάδα κάτι έβλεπαν. Αυτό που είδαμε λίγο αργότερα όλοι οι υπόλοιποι.

Τον Σεπτέμβριο, κόντρα στην Αστον Βίλα, πήρε δύο φορές την μπάλα και έβαλε δύο γκολ, το ένα καλύτερο από το άλλο. Όμως ο χρόνος για τον αριστεροπόδαρο επιθετικό σταμάτησε εκεί. Υπήρξε ελεύθερη πτώση στην απόδοσή του. Μετά από ένα τεμάχιο στην Ζενίτ στο Champions League έμεινε στους επόμενους 7 αγώνες μακριά από τα δίχτυα, στη συνέχεια χτύπησε στον αστράγαλο και όταν επέστρεψε, διαγνώστηκε με Covid-19 και μπήκε σε καραντίνα. Συνοπτικά, το διάστημα της απουσίας του έφτασε τους δύο μήνες, ενώ στην Premier League, ο Big-Rom ήταν μέρες μακριά από το να κλείσει πεντάμηνο χωρίς να σκοράρει.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...

Ο προπονητής της Τσέλσι, Τόμας Τούχελ, έδωσε μια εξήγηση. «Με τόσο μεγάλη ένταση σε αγώνες κάθε τρεις μέρες, είναι δύσκολο να επιστρέψεις από τραυματισμό, όποιος και αν είσαι. Κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε τέτοιοι παίκτες να είναι διαθέσιμοι, όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Επίσης, υπάρχει το θέμα της φυσικής κατάστασης. Στην προπόνηση είχε την τάση να προφυλάσσεται, δεν είχε πλήρη εμπιστοσύνη στον αστράγαλό του. Ακόμα και αν ο ίδιος δεν το παραδέχεται, εγώ μπορώ να το δω. Χρειάζεται υπομονή. Δεν τον φέραμε εδώ για να παίζει μόνο στα μεγάλα ματς. Τον πήραμε για να είναι σταθερός. Πιστέψτε με, η προσαρμογή του συνεχίζεται ακόμα, είναι πολύ διαφορετικό το να παίζεις στην Ιταλία και στην Αγγλία».

Τα πιο αξιόπιστα Μέσα Ενημέρωσης υπολόγιζαν ότι ήταν δύσκολο να είναι βασικός στο ματς με την Λίβερπουλ στις 2 Ιανουαρίου, αφού είχε μείνει πίσω σε match-fitness, ενώ το ότι εξακολουθούσε να μην έχει καλή χημεία με τους συμπαίκτες του έκανε ακόμα πιο δύσκολη την επιστροφή του. Κόντρα στα προγνωστικά όμως ο Τούχελ τον επανέφερε νωρίτερα. Και δικαιώθηκε, καθώς μπήκε αλλαγή με την Αστον Βίλα, πέτυχε το καθοριστικό γκολ και κέρδισε πέναλτι και στο επόμενο, με την Μπράιτον, ήταν εκείνος που άνοιξε το σκορ.

Τα πράγματα έδειχναν να στρώσουν για την Τσέλσι και τον Λουκάκου λίγο πριν την επίσκεψη της Λίβερπουλ. Μέχρι να ανοίξει το στόμα του ο Βέλγος…

«Ελπίζω να επιστρέψω στην Ιντερ. Όχι στο τέλος της καριέρας μου, όσο είμαι ακόμη σε top επίπεδο ώστε να κατακτήσουμε περισσότερα. Θέλω να απολογηθώ στους οπαδούς, δεν έπρεπε να γίνουν έτσι τα πράγματα το καλοκαίρι, δεν ήταν η σωστή στιγμή. Δεν είμαι χαρούμενος με την κατάσταση στην Τσέλσι. Ο Τούχελ έχει επιλέξει να παίζει με άλλο σύστημα, όμως δεν θα τα παρατήσω, θα είμαι επαγγελματίας. Έχω την Ίντερ στην καρδιά μου, το ξέρω πως θα επιστρέψω, ειλικρινά το ελπίζω».

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...

Πραγματικά, λίγα πιο ακατανόητα πράγματα μπορεί να συναντήσει κανείς στο ποδόσφαιρο αυτή την εποχή από αυτό που έκανε ο Λουκάκου. Ήθελε, λέει, να κάνει σαφές ότι «δεν έφυγα για τα χρήματα από την Ιντερ». Στις ίδιες δηλώσεις όμως εξέφρασε κάτι σαν παράπονο, ότι το club δεν του προσέφερε νέο deal.

Πρώτον, το συμβόλαιό του δεν έληγε, και δεύτερον, αν ζήτησε νέο και αποχώρησε επειδή δεν το πήρε, άρα έφυγε για τα χρήματα και αντιφάσκει. «Όσο πιο πολύ μιλάει, τόσο χειρότερα κάνει τα πράγματα» ήταν η άποψη του Ιταλού ρεπόρτερ, Νικολό Σκίρα.

Στην προσπάθεια για μια λογική εξήγηση, το μυαλό θα πήγαινε στο ότι θέλει να κάνει ένα άνοιγμα στην Ιντερ. Όμως οι Nerazzurri όχι μόνο δεν τον έχουν καμία απολύτως ανάγκη αγωνιστικά, αφού χωρίς εκείνον οδεύουν προς το δεύτερο σερί Scudetto, αλλά και δεν μπορούν να τον «αντέξουν» και οικονομικά, αφού μόλις αποτέλεσε μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές ever και οι ετήσιες απολαβές του είναι απλησίαστες.

Απάντηση δεν έχει καταφέρει να δώσει κανείς. Ούτε καν ο προπονητής του, που όταν ρωτήθηκε, έκανε σαφές ότι δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να τον οδήγησε σε αυτή την ενέργεια. «Δεν έχει δείξει στις προπονήσεις ότι δεν είναι χαρούμενος». Κανένα από τα σοβαρά βρετανικά Μέσα δεν έχει ρεπορτάζ για το τι μπορεί να συνέβη.

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...

Δεν ξέρει κανείς τι εννοούσε με το ότι «ο Τούχελ επέλεξε να παίξει με άλλο σύστημα». Ο Γερμανός δεν έχει αλλάξει το 3-4-3 από τότε που ανέλαβε και ίσως ο παλιόφιλος, Ολε Γκούναρ Σόλσκιερ, θα μπορούσε κάποια στιγμή να βοηθήσει δίνοντας πληροφορίες, αφού ο Big-Rom και επί των ημερών του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κάποια στιγμή είπε ότι το σκηνικό στο Old Trafford δεν του αρέσει και ότι θέλει να φύγει.

Αφού κατέστρεψε τη σχέση του με τους οπαδούς της Τσέλσι, είχε την ελπίδα ότι εκείνοι της Ιντερ θα τον στηρίξουν μετά την εκδήλωση της αγάπης του, όμως χειρότερη εξέλιξη δεν θα μπορούσε να περιμένει. «Δεν μετράει εκείνος που φεύγει μετά τη βροχή, μετράει όποιος μένει όταν υπάρχει καταιγίδα. Ciao Romelu».

Ρε Λουκάκου, δεν μπορεί...

Η Τσέλσι δεν έχει σκοπό να τον πουλήσει τον Ιανουάριο και πλέον αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον τα επόμενα επεισόδια της θητείας του στο Stamford Bridge καθώς ο Βέλγος πέταξε μια πυρηνική βόμβα στην καριέρα του στην Τσέλσι.

Σίγουρα όχι κάτι που περιμένει μια διοίκηση από έναν παίκτη που πριν 6 μήνες κόστισε 115 εκατ. ευρώ. Όταν τα έχεις σκάσει τόσο χοντρά, αυτό που ψάχνεις είναι τρόποι για να πανηγυρίζεις, όχι έξτρα προβλήματα για να τους δώσεις λύση…