Μεταγραφή- επένδυση: 20 εκατομμύρια ευρώ για το ταλέντο που σε 3 χρόνια θα αξίζει 100
Βρείτε μας στο

«Εκεί που γεννιούνται τα αστέρια» ήταν το σλόγκαν της πρώτης κατηγορίας του αργεντίνικου ποδοσφαίρου μέχρι πριν από λίγα χρόνια, λόγω του ότι η κορυφαία λίγκα στην Αργεντινή είναι γνωστό ότι λειτουργεί ως κοιτίδα ταλέντων και πηγή νέων σταρ για τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών (CIES), η Αργεντινή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ποδοσφαιριστών πίσω από τη Βραζιλία και τη Γαλλία.

Η παραγωγή και απορρόφηση Αργεντίνων παικτών μπορεί να χωριστεί σε τουλάχιστον τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη οι παίκτες που χωρίς να κάνουν σπουδαία καριέρα στην Αργεντινή, φεύγουν για να ανακαλύψουν «εναλλακτικά» πρωταθλήματα και τελικά γίνονται αστέρια σε αυτά, όπως ο Τζόναθαν Μπάουμαν που πέρασε χρόνο στη Μαλαισία, τη Χιλή και την Ινδονησία πριν γίνει ο MVP της Liga Pro του Ισημερινού αυτή τη σεζόν.

Στη δεύτερη οι παίκτες που μεταναστεύουν έχοντας μικρή ή καθόλου εμπειρία στο τοπικό πρωτάθλημα και συνεχίζουν να περνούν σχεδόν ολόκληρη την καριέρα τους στο εξωτερικό. Τέτοια επιτυχημένα παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις του Εστεμπάν Μαρτίνες (Άστον Βίλα) και Κριστιάν Ρομέρο (Τότεναμ), υπάρχουν όμως φυσικά και πολλοί χωρίς ανάλογη (ή και καθόλου) επιτυχία.

Στην τρίτη κατηγορία θα καταχωρούσαμε τους παίκτες που έχουν προλάβει να φτιάξουν το όνομα τους, χάρη στις εντυπωσιακές επιδόσεις τους, στο τοπικό πρωτάθλημα και φεύγουν ως εκκολαπτόμενοι σταρ στο εξωτερικό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Λαουτάρο Μαρτίνες της Ίντερ και ο Ζίο Λο Σέλσο, που το 2017 μεταγράφηκε στην Παρί, αλλά μετά από μια διετία πήγε στην Μπέτις και εσχάτως στην Τότεναμ.

Αν εξαιρεθούν οι δύο τελευταίοι, κανείς άλλος εδώ και αρκετά χρόνια δεν μεταγράφηκε κατευθείαν από σύλλογο της Αργεντινής σε top ευρωπαϊκό club. Αυτό πιθανόν αντικατοπτρίζει και την έλλειψη παραγωγής παικτών παγκόσμιας κλάσης που διακρίνει το ποδόσφαιρο της λατινοαμερικανικής χώρας μετά τους Ιγουαΐν, Αγουέρο και φυσικά τον Λίονελ Μέσι.

Αυτό όμως αναμένεται να σταματήσει κάπου… εδώ. Και αυτό θα συμβεί για χάρη του εκπληκτικού Χούλιαν Άλβαρες, ο οποίος θα κάνει κατά τα φαινόμενα το δρομολόγιο Ρίβερ Πλέιτ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δείχνοντας καθ’ όλα έτοιμος, στα 21 χρόνια του, να καθιερωθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Ο Άλβαρες έχει ξαναβρεθεί στην Ευρώπη, για χάρη μάλιστα της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία τον δοκίμασε σε ηλικία μόλις 11 ετών, αλλά χάρη σε έναν κανονισμό που απαγόρευε στις ισπανικές ομάδες να αποκτήσουν παίκτες κάτω των 13 δεν ήταν δυνατό να τον κρατήσει στη Μαδρίτη. Μάλιστα έχει σκοράρει με την εμβληματική λευκή φανέλα της «βασίλισσας», έχοντας σε ένα τουρνουά δύο γκολ σε πέντε παιχνίδια, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων και την Μπαρτσελόνα.

Η κλήση για δοκιμή στην ισπανική πρωτεύουσα έγινε όταν ένας σκάουτερ της Ρεάλ τον είδε να προπονείται με τους πιτσιρικάδες της Μπόκα Τζούνιορς. Η έτερη μεγάλη ομάδα του Μπουένος Άιρες έκανε το λάθος να τον αφήσει και ο χαρισματικός μεσοεπιθετικός κατέληξε ύστερα από λίγα χρόνια στο αντίπαλο δέος, τη Ρίβερ Πλέιτ. Έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα το Σεπτέμβρη του 2018, αλλά άργησε να καθιερωθεί και στα πρώτα βήματά του στην ανδρική ομάδα οι οπαδοί των «μιγιονάρος» τον αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό, καθώς οι εμφανίσεις του δεν προδίκαζαν αυτό που θα ακολουθούσε.

Μεταγραφή- επένδυση: 20 εκατομμύρια ευρώ για το ταλέντο που σε 3 χρόνια θα αξίζει 100

Η εκτόξευση ήρθε με επιδόσεις που δεν είναι συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες κανενός άλλου παίκτη – οποιαδήποτε ηλικίας – στη σύγχρονη ιστορία του πρωταθλήματος Αργεντινής! Για τη σεζόν 2020-21, που ολοκληρώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Χούλιαν Άλβαρες είχε σε 21 παιχνίδια 18 γκολ και 9 ασίστ, οδηγώντας τη Ρίβερ στον πρώτο τίτλο πρωταθλήματος στην εποχή του Μαρσέλο Γκαγιάρδο και πρώτο μετά από εφτά χρόνια.

Προφανώς αναδείχτηκε ο κορυφαίος παίκτης της λίγκας, έχοντας συμμετοχή σε πάνω από τα μισά γκολ της Ρίβερ (27/53), η οποία τερμάτισε στο +7 από τη δεύτερη θέση και στο +13 από την πρωταθλήτρια Μπόκα. Η «αράχνη», όπως αποκαλείται, για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει την μπάλα, ήταν πρώτος και σε γκολ και σε ασίστ, σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο, εκτελώντας και με τα δύο πόδια.

Στις 10 Μαρτίου του ’21 «γεννήθηκε» ένας μύθος για τους οπαδούς της Ρίβερ. Ο Άλβαρες πέτυχε και τα δύο γκολ στο νικηφόρο (2-1) superclasico με την Μπόκα, το πρώτο εκ των οποίων με ένα ασύλληπτο σουτ εκτός περιοχής και αφού πρώτα είχε «χορέψει» δύο αντιπάλους. Τον Ιούνιο κλήθηκε στην Εθνική Αργεντινής για την αποστολή στο Κόπα Αμέρικα (παίζοντας πάντως μόνο 35 λεπτά), ενώ έκτοτε έχει συμμετάσχει και τρεις φορές ως αλλαγή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα και Μπάγερν φέρονται να βρίσκονται στο κατόπι του, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά και η ρήτρα των 20 εκατ. ευρώ για την αποδέσμευσή του μοιάζει με… ψίχουλα συγκριτικά με όσα μπορεί να αποφέρει μελλοντικά.