Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι’ αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;

Ο ποδοσφαιριστής που κάποτε έκανε τον Πελέ να κλάψει...

Σε περίπτωση που δεν το έχει πάρει το μάτι σας, τις προηγούμενες μέρες σε βάρος του Ρομπίνιο εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο Βραζιλιάνος, πρώην άσος των Ρεάλ και Μίλαν, καταδικάστηκε οριστικά σε κάθειρξη 9 ετών για ομαδικό βιασμό 23χρονης το 2013, όταν έπαιζε στην Serie A, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Οι δικηγόροι του προσπάθησαν να πείσουν ότι η συνεύρεση ήταν συναινετική, όμως το ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση. «Γελάω, δεν με νοιάζει. Η γυναίκα ήταν τελείως μεθυσμένη, δεν ξέρει καν τι έγινε» ήταν η σοκαριστική ατάκα του σε ηχογραφημένη κλήση. Για να «αθωώσει» τον εαυτό του, είπε πολύ απλά ότι έκανε σεξ με μια κοπέλα που βρισκόταν σε κατάσταση που δεν καταλάβαινε καν τι γίνεται γύρω της. Όμως αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν πολύ, πολύ χειρότερο.

Ο Ρομπίνιο δεν πρόκειται να παραδοθεί στις αρχές της Ιταλίας καθώς το Σύνταγμα της Βραζιλίας δεν επιτρέπει την έκδοση των πολιτών της. Ένας παίκτης που είχε το ταλέντο όλου του κόσμου, που έπαιξε και κατέκτησε τίτλους στα μεγαλύτερα club, δεν κατάφερε ποτέ να σταθεί σαν σοβαρός επαγγελματίας και στα 38 ζει πλέον σαν κυνηγημένος έχοντας την ταμπέλα του βιαστή.

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;

Σίγουρα είναι κάτι σχετικό και υποκειμενικό το τι θεωρεί ο καθένας πρόβλημα, όμως, όπως έχουν πει άτομα από το περιβάλλον του, η Ευρώπη ήταν η λύση για εκείνον. Στα τέλη του 2004 η μητέρα του απήχθη από το Σάο Πάουλο και αφέθηκε ελεύθερη όταν πληρώθηκαν λύτρα των 100.000 ευρώ. Μερικούς μήνες αργότερα, έπειτα από ένα σίριαλ εβδομάδων, το καλοκαίρι του 2005 η Ρεάλ έδωσε 25 εκατ. ευρώ στην Σάντος και πήρε τον 21χρονο, εκ των κορυφαίων ταλέντων στον κόσμο.

Στα τρία του χρόνια στο Santiago Bernabeu ο Ρομπίνιο έβαλε 25 γκολ σε 101 ματς, όμως δεν ήταν οι επιδόσεις εντός των τεσσάρων γραμμών αυτό που έχουν να θυμούνται από εκείνον οι aficionados των Μαδριλένων.

Όλα τα βράδια ήταν έξω στα μαγαζιά. Party εδώ, party εκεί. Βράδια παρέα με μια μπαλαρίνα και άλλα με ένα επίδοξο μοντέλο. Δεν ήταν έγκλημα, όμως δεν ήταν και η ζωή που πρέπει να κάνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Τα ξενύχτια του πιτσιρικά στα club της ισπανικής πρωτεύουσας με τον Ρονάλντο ήταν κοινό μυστικό. Και μπορεί είναι κάπως άδικο, αλλά ο ένας ήταν το Φαινόμενο και ο άλλος ένας ζογκλέρ.

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;

Κάποια στιγμή, ο τότε τεχνικός διευθυντής των Merengues, Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς, τον είχε πιάσει να μυρίζει αλκοόλ στην προπόνηση, ενώ το 2006-07 ο Φάμπιο Καπέλο δεν δίστασε να τον τιμωρήσει έπειτα από μια σειρά καθυστερημένων αφίξεων στην προπόνηση. Όταν μάλιστα ο allenatore τον προειδοποίησε να κόψει τις εξόδους, ο Ρομπίνιο είχε τη λύση. Σύμφωνα με τον τότε συμπαίκτη του στην Ρεάλ και αργότερα ράπερ, Ρόιστον Ντρέντε, μετέτρεψε σε club το υπόγειο του σπιτιού του.

Το καλοκαίρι του 2008 είχε έρθει η ώρα. Η Τσέλσι πίεσε τόσο πολύ για να τον πάρει, σε βαθμό που τύπωσε και φανέλες της με το όνομά του. Η Ρεάλ στράβωσε με αυτό και καθόρισε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του: Μάντσεστερ Σίτι.

Η μέρα που ο Ρομπίνιο υπέγραψε στην Σίτι ήταν η ίδια που οι Άραβες από το Άμπου Ντάμπι απέκτησαν επίσημα το club του Μάντσεστερ. Ως μεταγραφή-σημαία της νέας εποχής, ο Βραζιλιάνος όφειλε να ξεκινήσει πολύ εντυπωσιακά. Και το έκανε με τις πρώτες του κιόλας λέξεις. «Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι παίκτης της Τσέλσι». Δεν ξέρουμε αν ο Βραζιλιάνος είχε πιει κάτι ή αν κάποιος δεν τον ενημέρωσε για την αλλαγή πλάνων, όμως σίγουρα δεν έκανε περήφανους τους ανθρώπους της νέας του ομάδας.

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;

Έπειτα από τη μεταγραφή των 42 εκατ. ευρώ, την πρώτη χρονιά τα πήγε καλά. Σε καμία περίπτωση δεν είναι άσχημα τα 14 γκολ σε 31 αγώνες για περιφερειακό επιθετικό που παίζει για πρώτη φορά στην ξακουστή Premier League.

Όμως ο Βραζιλιάνος δεν έκανε ποτέ κλικ με την Αγγλία. Λίγο ο καιρός, λίγο οι «αυστηροί» κανόνες του Μαρκ Χιούζ, ίσως τον ενοχλούσαν. Το μοναδικό που δεν είχε πρόβλημα, ήταν να βρίσκει τον δρόμο προς τα μαγαζιά. Και τα tabloids πανηγύριζαν πιο συχνά από τον ίδιο, αφού συχνά τους έδινε θέμα. «Και οι Άγγλοι παίκτες βγαίνουν, όμως σε εκείνους δεν λέτε τίποτα» ήταν το… παράπονο στον προπονητή του.

Στη 2η σεζόν τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά. Τραυματίστηκε και έμεινε εκτός για 3 μήνες με αποτέλεσμα να παίξει σε μόλις 10 ματς στην Premier League χωρίς να σκοράρει. Στο τέλος έχασε τη θέση του στην 11άδα και η λύση της αποχώρησης μάλλον ήταν η καλύτερη για όλους.

Ακόμα ήταν 27 ετών και η μπογιά του περνούσε. Έτσι, ενδιαφέρθηκε η Μίλαν και η Σίτι δεν είπε «όχι» στην πιθανότητα να πάρει πίσω ένα μέρος των χρημάτων που δαπάνησε για να τον αποκτήσει. Οι Rossoneri έδωσαν 18 εκατ. ευρώ και όπως είχε κάνει και στο Μάντσεστερ, έβαλε 14 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο San Siro βοηθώντας την ομάδα των Νέστα, Τιάγκο Σίλβα, Γκατούζο, Πίρλο, Ζέεντορφ, Ροναλντίνιο, Ιντζάγκι, Ιμπραΐμοβιτς, να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Με προπονητή τον Μαξ Αλέγκρι.

Αισθάνεστε κι εσείς ντροπή γι' αυτό που έκανε ο Ρομπίνιο;

Δυστυχώς για τον Ρομπίνιο, σε ηλικία 28 ετών είχε μόλις κάνει το τελευταίο σημαντικό πράγμα στο υψηλό επίπεδο του αθλήματος. Οι εμφανίσεις στο γήπεδο δεν είχαν πλέον καμία σχέση και το 2013 απασχόλησε την Αστυνομία με το θέμα του βιασμού. Η καριέρα του πήρε στη συνέχεια την κάτω βόλτα με μία ακόμα επιστροφή στην Σάντος, με μια «μπάζα» στην Κίνα και παρουσία σε ομάδες της Τουρκίας, καθώς είχε καταδικαστεί και οι επιλογές του στην Ευρώπη ήταν μετρημένες.

Στα υποτιθέμενα πιο δημιουργικά του χρόνια, ο Ρομπίνιο δεν έκανε το βήμα παραπάνω. Δεν μπόρεσε να γίνει εκείνος για τον οποίο ο Πελέ δάκρυσε όταν τον είδε να παίζει από κοντά. Ο Βραζιλιάνος έμεινε για πάντα αυτό το μικρό παιδί που δεν έγινε ποτέ άντρας…