Από υπάλληλος στα KFC, αστέρι της Serie A: Ο παίκτης που ζήτησε συγγνώμη επειδή τόλμησε πολύ μικρός, έγινε killer
Βρείτε μας στο

«Για να έχεις αποτελέσματα που ποτέ δεν είχες, πρέπει να κάνεις πράγματα που δεν έκανες ποτέ». Το «διδάσκουν» στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Κάπως έτσι σκέφτηκε και ο Νορμπέρτο Μπερτσίκε Γκόμες Μπετουνκάλ.

Αφού στην… ώριμη ηλικία των 12 ετών το φιλοσόφησε, πήρε την απόφασή του. Αποχώρησε από τα μικρά τμήματα της Ουνιάο Τιρές και έφυγε για την Λισαβόνα για να δοκιμάσει την τύχη του στην Μπενφίκα. Ο τολμών νικά, όχι όμως πάντα και ο επιθετικός με το όνομα «Μπέτο» απορρίφθηκε από τους Αετούς της Λισαβόνας. Μετά το στραπάτσο, επέστρεψε στα γνωστά μέρη. Πήγε και βρήκε τον πρόεδρο της Τιρές, Φερνάντο Λόπες, του ζήτησε συγγνώμη και να γυρίσει στην ομάδα.

Σε μια συνάντηση που έγινε δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τον ήλιο, ο Μπέτο εμφανίστηκε με μαγιό, λίγο πριν πάει να βρει τους φίλους του. «Το να ονειρεύεσαι να γίνεις ποδοσφαιριστής, δεν φτάνει. Πρέπει να πειθαρχήσεις και να πετάξεις έξω τα άσχημα κομμάτια του χαρακτήρα σου. ‘Τον συμβούλεψα να είναι αποφασισμένος και να αποδεικνύει την αξία του κάθε μέρα’» είπε το boss. «Από εκείνη τη στιγμή τα πάντα άλλαξαν».

Από υπάλληλος στα KFC, αστέρι της Serie A: Ο παίκτης που ζήτησε συγγνώμη επειδή τόλμησε πολύ μικρός, έγινε killer

Ο Πορτογάλος, με ρίζες από την Γουινέα-Μπισάου, είχε δείξει το θάρρος του από πολύ μικρός, όμως είχε έρθει η ώρα να δείξει και ότι παίρνει από λόγια και ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Τις ευκαιρίες που του έδωσε με τα λόγια του ο πρόεδρος της Τιρές. Σε αυτή συνέχισε να μεγαλώνει και το έκανε εντός και εκτός των γραμμών. Εκείνος που «τόλμησε πάρα πολύ», εκείνος που χαρακτηρίστηκε έως και «αυθάδης» θα δούλευε ταπεινά για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Σε ηλικία 16 ετών τον έβαζαν στις προπονήσεις να ντριμπλάρει μπάλες του τένις για να βελτιώσει την τεχνική του και όταν τα πήγαινε καλά, η επιβράβευση ήταν ένα σνακ. Το ποδόσφαιρο όμως δεν του απέφερε ακόμα τίποτα σε οικονομικό επίπεδο και αφού με τα βιβλία δεν είχε καλή σχέση, αποφάσισε να κάνει κάτι για την οικογένειά του. Ετσι, έπιασε δουλειά στα KFC. «Ένιωθε ότι έχει βαρεθεί το ποδόσφαιρο. Επέλεξε να πάει πίσω από τον πάγκο και να πάρει εντολές». Οι πελάτες τον μπέρδευαν με μπασκετμπολίστες λόγω του ύψους των 1.94μ., όμως εκείνος επέμενε ότι είναι επιθετικός.

Από υπάλληλος στα KFC, αστέρι της Serie A: Ο παίκτης που ζήτησε συγγνώμη επειδή τόλμησε πολύ μικρός, έγινε killer

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Και η δικαίωση δεν θα αργούσε να έρθει. Μερικά χρόνια αργότερα έπαιξε στην Ολίμπικο Μοντίζο στην 3η κατηγορία, πήρε τον πρώτο του μισθό και αφού αναδείχθηκε 2ος σκόρερ με 21 γκολ σε 34 ματς το 2018-19, ένα εισιτήριο. Αυτό ήταν για τη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας καθώς η Πορτιμονένσε ανακοίνωσε τη μεταγραφή του. Στο club της Primeira Liga έμεινε για δύο χρόνια [2019-2021], έβαλε 13 τεμάχια στο πρωτάθλημα και το καλοκαίρι του 2022, ήρθε το τεράστιο βήμα.

Στα 24 του, ο Μπέτο είχε βρεθεί σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στην Serie A, με τη φανέλα της Ουντινέζε. Είπαμε, σωματικά «κτήνος» αλλά όταν έκανε σπριντ το κοντέρ έδειχνε 35χλμ/ώρα. «Πολύ αργός» λέει ο ίδιος κάνοντας πλάκα. Πριν δύο εβδομάδες, η άμυνα της Κάλιαρι γνώρισε καλά την ταχυτητά του καθώς πέτυχε σε βάρος της το πρώτο χατ-τρικ της καριέρας του. Με αυτό έφτασε τα 11 γκολ φέτος στο Campionato και έγινε μόλις ο 3ος Πορτογάλος που φτάνει σε διψήφιο μετά τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Ρούι Κόστα.

«Όταν τον γνώρισα, ήταν ένα παιδί που είχε ψευδαισθήσεις. Χαίρομαι που του έδωσα κάτι» λέει ο πρόεδρος που τον βοήθησε να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Και όντως, ο Μπέτο έμαθε να ακούει και πλέον παίρνει συμβουλές από τους καλύτερους. «Συνέχισε έτσι» του είπε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και του έδωσε τη φανέλα του.

Όντας δανεικός, υπήρξε απορία για το μέλλον του, όμως οι Φριουλάνι θα τον κρατήσουν. «Ο Μπέτο μένει, πέτυχαίνει γκολ όπως οι Σαμουέλ Ετό και Βίκτορ Οσιμέν [σ.σ. Νάπολι]» λέει ο τεχνικός διευθυντής, Πιερπάολο Μαρίνο. Ένα από τα πρότυπα του Πορτογάλου φορ, ήταν ο Καμερουνέζος. «Έχω πάρει έμπνευση από τους Ετό, Ντρογκμπά, Ανρί, όμως δεν ήθελα να είμαι κανένας από αυτούς. Ήθελα απλά να είμαι ο Μπέτο…».