Λουτσέσκου
Βρείτε μας στο

Η πρώτη περίοδος του Ραζβάν Λουτσέσκου στον ΠΑΟΚ συνδυάστηκε από το αήττητο πρωτάθλημα, από κύπελλα, από μια πορεία εντυπωσιακή. Κάποιοι έλεγαν όμως ότι αυτό έτυχε, δεν πέτυχε και στέκονταν και στις ευρωπαϊκές αποτυχίες.

Επέστρεψε το λοιπόν ο Λουτσέσκου στον πάγκο του ΠΑΟΚ και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποιοι βιαστικοί υποστήριζαν ότι μάλλον τον είχαμε υπερεκτιμήσει και πώς ο Αμπέλ Φερέιρα ήταν καλύτερος και θα έπρεπε να του έχει δοθεί ευκαιρία να συνεχίσει.

Μετά την ήττα από τον Ιωνικό με 3-2, ο Λουτσέσκου έβγαινε και παραδεχόταν λάθη και φαινόταν για πρώτη φορά τρωτός.

Μέσα σε 4 μήνες έχει κάνει τέτοια ανατροπή σκηνικού που δεν θυμάμαι καμία όμοια της. Τόσο εκ διαμέτρου αντίθετες καταστάσεις και τέτοια πλήρη παραδοχή, δεν έχει πετύχει κανείς προπονητής. Και ο Λουτσέσκου το πέτυχε με έργα. Με σχέδιο. Με στρατηγική. Με πονηριά. Με ευφυΐα.

Ναι, στο τέλος της ημέρας μετράνε οι τίτλοι. Και βάσει αυτών, ο Μάρτινς είναι ο καλύτερος προπονητής στην Ελλάδα την τελευταία 3ετία. Αλλά αυτό που έκανε ο Λουτσέσκου στο χθεσινό ματς με τον Ολυμπιακό ήταν μια τρανή δήλωση πως έχει τον τρόπο να πάει την ομάδα εκεί που πρέπει. Και οι παίκτες το γνωρίζουν μέχρι το μεδούλι. Και προχωράνε μαζί του με δεμένα μάτια.

Ο Λουτσέσκου έχει μετρήσει τον Ολυμπιακό και ξέρει ότι παρόλο που φέτος είναι 3 επίπεδα κάτω σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι, παραμένει μια ομάδα με βάθος. Ιδίως σε ένα ματς όπου ο ΠΑΟΚ έχει τρεις απουσίες και που στο 45 βλέπει τον Μπίσεσβαρ να τραυματίζεται.

Στοχεύει λοιπόν σε αυτό που του προσφέρει ο κανονισμός. Ξέρει ότι ο Ολυμπιακός κάνει συγκεκριμένο αριθμό φάσεων και εδώ και ενάμιση μήνα σκοράρει με το ζόρι δύο γκολ. Στα play off με εξαίρεση τον Άρη, δεν έχει πετύχει πάνω από ένα. Άρα ο Λουτσέσκου στήνει την ομάδα εξ αρχής με στόχο να πάει για να βάλει αυτό το 1 γκολ που θα την στείλει στην χειρότερη με ισοπαλία στον τελικό.

Και ο Ολυμπιακός, παρά τις 3-4 πολύ καλές φάσεις που δεν μετουσίωσε, έβαλε ένα γκολ με πέναλτι και μετά δεν έκανε ξανά φάση. Ο ΠΑΟΚ, οι παίκτες που ήταν στο γήπεδο, δεν πανικοβλήθηκαν. Και πριν το πέναλτι και μετά το πέναλτι, πάλι ένα γκολ χρειάζονταν. Έπαιξαν με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Είναι αυτή η ψυχολογία που τους έχει εμφυσήσει ο Λουτσέσκου ώστε να βγάζει φέτος από το πουθενά έναν Λύρατζη που παίρνει φανέλα βασικού σπίτι του, ώστε η απουσία του Βιεϊρίνια και η παρουσία του Σίντκλεϊ να μην προκαλεί φόβο στους υπόλοιπους της 11άδας, ώστε να μπαίνει ο Σβαμπ που φέτος έχει παίξει ελάχιστα, να βγάζει απευθείας σέντρα με εξωτερικό φάλτσο και να ξέρει ότι κάποιος θα βρεθεί εκεί.

Ο Λουτσέσκου έχει χτίσει τέτοια σχέση εμπιστοσύνης που βάσισε στην ευφυΐα του. Αυτή που τον έκανε να μην έχει πρόβλημα να ζητήσει από τη διοίκηση τον Ολιβέιρα και αυτός να δείχνει σε δύο σκάρτα μισάωρα ότι ο τραυματισμός του ήταν σημείο-κλειδί για να χαθεί ο ΠΑΟΚ στο πρώτο μισό της σεζόν και να μη διεκδικεί τώρα το πρωτάθλημα.

Μπορεί φέτος ο Λουτσέσκου να μην παίρνει πρωτάθλημα, αλλά έχει δείξει σε μεγάλη διάρκεια πως η πρώτη θητεία δεν ήταν βεγγαλικό και πως είναι ο πιο ευφυής προπονητής που παίρνει από το υλικό του παραπάνω απ΄αυτό που τους αναλογεί.

Στο μπάσκετ συναντά κανείς τέτοια συνθήκη, να είναι δηλαδή ο προπονητής ψηλότερα απ΄όλους τους παίκτες μαζί. Α, και στο ποδόσφαιρο σε μια άλλη ομάδα. Να δεις πώς την λένε…Ναι, Μάντσεστερ Σίτι τη λένε.

Ο Λουτσέσκου πιθανότατα δεν θα προπονήσει σε αυτό το επίπεδο ποτέ, αλλά αναλογικά είναι ο Γκουαρδιόλα του ΠΑΟΚ. Ή, αν θέλετε, ο Μουρίνιο του ΠΑΟΚ στις καλές εποχές του Μουρίνιο. Από τη συμμετοχή του στη διάρκεια του ματς, από τις εντάσεις που προκαλεί μέχρι τις στιγμές που επιλέγει την ηρεμία, ο Λουτσέσκου πείθει πως έχει το know how, πως ξέρει τι κάνει.

Βγαίνει εκτός γηπέδου στο 43-44 ο Μπίσεσβαρ και του λέει να ξαναμπεί για 4 λεπτά των καθυστερήσεων για να κρατήσει την αλλαγή για το β΄ημίχρονο. Του συμβαίνει η νέα ατυχία με τον Μιτρίτσα που είχε δώσει πράγματα επιθετικά κι όμως καταφέρνει και ανακατεύει ξανά την τράπουλα και καλύπτει το κενό του.

Στο τέλος της σεζόν ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει να θυμάται μόνο τους 8 του Conference και κανέναν τίτλο. Ο Λουτσέσκου όμως θα τον έχει πάει πέρα από το ταβάνι του. Και έχει πείσει τους πάντες πως με συγκεκριμένες μεταγραφές το καλοκαίρι, θα κάνει τον ΠΑΟΚ να είναι κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος σε 365 μέρες από σήμερα.