Τους «βύθισε» στη στενοχώρια: Γι' αυτό λυπούνται όλοι που φεύγει ο Κλοπ...

Ο Γερμανός τεχνικός αποχωρεί από την Λίβερπουλ στο τέλος της σεζόν και υπάρχει λόγος για τον χαμό που δημιουργήθηκε...

Γίργκεν Κλοπ. Ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στην Λίβερπουλ τις τελευταίες δεκαετίες. Ήδη legend του club, έφερε το 6ο Champions League, το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από 30 χρόνια και παρότι το καλοκαίρι λίγοι θα το πίστευαν, έχει τους Reds μόνους πρώτους στη βαθμολογία της Premier League.

Από αυτή τη θέση, θα γράψει το ιδανικότερο φινάλε της ιστορικής θητείας του στον σύλλογο, αφού παρότι έχει συμβόλαιο μέχρι το 2026, ο Γερμανός προκάλεσε σοκ στον ποδοσφαιρικό κόσμο ανακοινώνοντας ότι οι επόμενοι μήνες είναι οι τελευταίοι του στο Anfield. Εκεί όπου οι οπαδοί έχουν μάθει να χτυπιούνται στον ρυθμό των δικών του γροθιών.

Στην τελευταία επέκταση της συνεργασίας του με την Λίβερπουλ, πριν περίπου δύο χρόνια, στον Κλοπ άρεσε η ιδέα ότι έχει κάνει τις μισές δουλειές του. «Νιώθουμε ότι βρισκόμαστε στη μέση, όχι στο τέλος από κάτι. Όταν είσαι στη μέση, θέλεις να φτάσεις στο τέλος. Ελπίζουμε εκεί, να είναι ένα μέρος με ήλιο…».

Και καριέρα του Γερμανού στην Αγγλία μπορεί να έφτασε στη δύση της, όμως, όπως δείχνει το 2023-24, τον Μάιο οι fans της Λίβερπουλ μπορεί να βλέπουν τον ήλιο να βγαίνει ξανά. «Μπορεί να μην έχω να φάω, όμως δεν θα προπονήσω ποτέ άλλη ομάδα στην Αγγλία».

Λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του φινάλε έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια, πάμε να θυμηθούμε κάποια πράγματα που δεν είναι τόσο γνωστά για τον Γερμανό…

«Μετά το ποδόσφαιρο, το πάντελ»

Χλωμό να είναι αυτό που περίμενες. Γερμανός, στο 1.90μ, fistpumping με άλμα στον αέρα σε κάθε γκολ, gegenpressing. Αν ήσουν στον εκατομμυριούχο, δύσκολα θα απαντούσες ‘padel’ στην ερώτηση «ποιο είναι το 2ο πιο αγαπημένο άθλημα του Γίργκεν Κλοπ;». Και δεν είναι απλά ότι χαζοπαίζει. Ότι μια στο τόσο πιάνει ρακέτα στο σπορ που κερδίζει όλο και περισσότερους fans.

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία Wilson παρουσίασε την νέα collection της, η οποία σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον τεχνικό της Λίβερπουλ. Πρόκειται για ρακέτα βάρους 365 γραμμαρίων που κοστίζει 310 ευρώ και μια τσάντα που χωρά 6 ρακέτες και η τιμή της ξεκινά από τα 120 ευρώ. «Μετά το ποδόσφαιρο, το padel είναι το καλύτερο σπορ που έχω παίξει. Το ανακάλυψα μόλις πριν 5 χρόνια και από τότε έχω γίνει φανατικός. Μπορείς να έχεις άμεσα μεγάλη εξέλιξη και έχει πολύ πλάκα να παίζεις».

Ο Pepijn Lijnders, δεξί χέρι του Γερμανού manager, έχει κάνει σαφές ότι ο Kloppo είναι boss και στο padel και ότι πολλές από τις ιδέες του στο ποδόσφαιρο, έχουν εμπνευστεί την ώρα που παίζει. «Αρχίσαμε να παίζουμε, το staff και οι ποδοσφαιριστές, πριν μερικά χρόνια στο Camp στην Τενερίφη. Μετά από αυτό, οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ έφτιαξαν γήπεδο στο Melwood και πλέον παίζουμε κάθε μέρα».

Ποδόσφαιρο κατοχής; Όχι, ευχαριστώ

Βλέποντας έναν αγώνα της Λίβερπουλ του Κλοπ, ειδικά των τελευταίων ετών, εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι «δεν δίνουν στους άλλους την μπάλα να παίξουν». Κυριαρχία, πίεση στο αντίπαλο, άμεση επανάκτηση. Κι όμως, αυτό που αρέσει στον Γερμανό δεν είναι το παιχνίδι κατοχής.

Ανέβασε την Μάιντς στην Bundesliga για πρώτη φορά στην ιστορία της το 2004, πήρε το 2008 μια Ντόρτμουντ έτοιμη για χρεωκοπία και σε 3 χρόνια την έκανε δύο σερί φορές πρωταθλήτρια, ενώ παρέλαβε μια Λίβερπουλ που είχε συνηθίσει στην 6η θέση και της χάρισε το Champions League και το πρώτο πρωτάθλημα έπειτα από τα 30 χρόνια.

Πώς;

«Δεν μου αρέσει η κατοχή μπάλας. Στο ποδόσφαιρο μου αρέσει η μάχη, η βροχή, η λάσπη. Τα ματς από τα οποία βγαίνεις με βρώμικο πρόσωπο και μουσκεμένη φανέλα. Με πόδια που είναι τόσο βαριά που νομίζεις ότι δεν θα μπορείς να παίξεις για δύο εβδομάδες».

Loser δεν τον λες, όμως 8 τελικούς τους έχει χάσει

Σύμφωνοι, φέτος μπορεί να κάνει quadruple. «Γερμανός προπονητής έτριψε εκτυπωμένο άρθρο στη μούρη πασίγνωστου football writer». Δεν είναι άσχημο για τίτλος. Αφήνουμε τον χαβαλέ και πάμε στο θέμα μας.

Παλιότερα, η λέξη ‘loser’ έπαιζε περισσότερο για τον Κλοπ, ο οποίος αντικειμενικά δεν είχε καλό ρεκόρ στους τελικούς. Μέχρι να έρθει ο Μάιος του 2019 και η κατάκτηση του Champions League κόντρα στην Τότεναμ, ο Γερμανός είχε χάσει 6 και το γεγονός ήταν «εμπορικό» σε βάρος του. «Θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για το πώς να νικήσετε σε έναν ημιτελικό, αλλά κανένας δεν θα το αγόραζε» έχει πει ο Γίργκεν. «Όμως για τους τελικούς, δεν ξέρω…».

Προφανώς, στα δικά μας ουδέτερα μάτια, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει κάποιος που να πιστεύει ότι ο Κλοπ είναι τέτοιος. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Με πολύ λιγότερα χρήματα χτυπά το πιο ακριβό ρόστερ που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο και στο μεταξύ τους rivalry έχει βάλει από κάτω έναν προπονητή που πολλοί θεωρούν τον κορυφαίο.

Πλέον, ο 54χρονος έχει 7 τελικούς στους οποίους έχει νικήσει και παρότι οι χαμένοι παραμένουν περισσότεροι [8], οι haters είναι λογικό να «τρέμουν» ότι το σκηνικό μπορεί να γυρίσει ακόμα στο τέλος της φετινής σεζόν. Τους μαζέψαμε όλους και τους αφήνουμε από κάτω.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ

2013 | Champions League [Μπάγερν – Ντόρτμουντ 2-1]

2014 | Κύπελλο Γερμανίας [Μπάγερν – Ντόρμουντ 2-0]

2015 | Κύπελλο Γερμανίας [Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ 3-1]

2016 | League Cup [Σίτι – Λίβερπουλ 3-1, παρ., κ.α. 1-1]

2016 | Europa League [Σεβίλλη – Λίβερπουλ 3-1]

2018 | Champions League [Ρεάλ – Λίβερπουλ 3-1]

2019 | Community Shield [Σίτι – Λίβερπουλ 5-4 πεν., κ.α. 1-1]

2020 | Community Shield [Αρσεναλ – Λίβερπουλ 5-4 πεν., κ.α. 1-1]

ΤΕΛΙΚΟΙ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ

2012 | Κύπελλο Γερμανίας [Ντόρτμουντ – Μπάγερν 5-2]

2013 | Γερμανικό Super Cup [Ντόρτμουντ – Μπάγερν 4-2]

2014 | Γερμανικό Super Cup [Ντόρτμουντ – Μπάγερν 2-0]

2019 | Champions League, [Λίβερπουλ – Τότεναμ 2-0]

2019 | Ευρωπαϊκό Super Cup [Λίβερπουλ – Τσέλσι 5-4 πεν., κ.α. 2-2]

2019 | Παγκόσμιο Συλλόγων [Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0 παρ.]

2022 | League Cup [Λίβερπουλ – Τσέλσι 11-10 πεν., κ.α. 0-0]

Η επιρροή από την Μίλαν του Αρίγκο Σάκι

Αν γνωρίζεις τον Βόλφγκανγκ Φρανκ, εμείς στο Menshouse σου βγάζουμε το καπέλο, είσαι πραγματικός γνώστης του ποδοσφαίρου. Είχε δύο θητείες ως τεχνικός στην Μάιντς, το 1995-97 και το 1998-2000 και το 2013 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 62 ετών. «Με αυτόν, ήμασταν η πρώτη ομάδα στη 2η κατηγορία αλλά και όλη την Γερμανία που χρησιμοποιήσαμε το 4-4-2 της Μίλαν του Αρίγκο Σάκι. Τερματίσαμε 4οι το 1997».

Ο Κλοπ έχει πει απίστευτα λόγια για τον προπονητή που έβαλε την τακτική στο ποδόσφαιρο της χώρας όταν ακόμα οι ομάδες έπαιζαν με λίμπερο…

«Έμαθα για τη ζώνη και την τακτική από τον Φρανκ. Πριν από αυτόν, απλά έτρεχες και κυνηγούσες τον αντίπαλο. Με τον χώρο, έμαθα πως να χτίζω ένα παιχνίδι και όχι να το καταστρέφω. Μας είχε δείξει video του Μαλντίνι και του Μπαρέζι στην Μίλαν τουλάχιστον 500 χιλιάδες φορές. Κανένας δεν είχε ξανακάνει κάτι ανάλογο στην Γερμανία».

Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Γκέτε στις Αθλητικές Επιστήμες

«Το έχει σπουδάσει το άθλημα», «είναι καθηγητής» και πολλές άλλες τέτοιες εκφράσεις ακούμε κάμποσες φορές στην ποδοσφαιρική διάλεκτο. Ε, στην περίπτωσή μας, αυτή του Κλοπ δηλαδή, αυτό ισχύει κανονικότατα. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, σπούδαζε Αθλητικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης. «Είχε αυτοπεποίθηση, φιλοδοξία, προσωπικότητα» έχει πει σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο BBC καθηγητής του Γερμανού.

«Τι έμαθε που τον βοήθησε να εξελιχθεί σε προπονητή ποδοσφαίρου;» ρώτησε η δημοσιογράφος. «Να οργανώνει τον εαυτό του. Πάντα ήταν open-minded, πάντα ήταν ευχάριστο να μιλάς μαζί του. Το ίδιο διάστημα φρόντιζε την οικογένειά του, ήταν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και είχε και τις σπουδές του. Ήταν δύσκολο να τα προλαβαίνει όλα αλλά τα κατάφερε πολύ καλά. Έμαθε πολλά για την μετέπειτα ζωή του αυτό το διάστημα».

Το 1995, τότε παίκτης της Μάιντς, ο 28χρονος Κλοπ πήρε το πτυχίο του. «Απόλαυσα τις σπουδές όσο τίποτα άλλο. Αν κοιτάξεις τη σημερινή δουλειά μου, μπορείς να πεις ότι έβλεπα μακριά. Ήμουν ικανός να κάνω κάτι σχετικό με αυτό στη συνέχεια» έχει πει για εκείνη την εποχή ο Κλοπ που παραδέχθηκε και ένα αδύναμο σημείο. «Αντιμετώπιζα μεγάλο πρόβλημα με την κολύμβηση».

Μαζί με όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του, στα 21 του έγινε προπονητής στiς Ακαδημίες της Φρανκφούρτης, στην πόλη που σπούδαζε. «Μπορούσες να το δεις, δεν ήμουν τόσο καλός στο να κλοτσάω την μπάλα, όμως μπορούσες να πεις ότι θα γίνω ένας σχετικά καλός προπονητής…».