Κλοπ-ισω τους σε έχουν Σατανά!
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ναι, γι’ αυτόν τον παίκτη άξιζε να παραβεί τον «όρκο» του ο Κλοπ…

«Ουδέποτε θα κάνω μεταγραφή 100 εκατ.», είχε πει ο Γερμανός προπονητής. Ωστόσο...

Σε μια φτωχογειτονιά της Αρτίγας, η ανησυχία ήταν ένα μόνιμο συναίσθημα. Όταν έβρεχε στη μικρή πόλη στα σύνορα της Ουρουγουάης με την Βραζιλία, το ποτάμι πλημμύριζε και έπαιρνε μαζί του πολλά από τα υπάρχοντα των οικογενειών που ζούσαν εκεί. Μια από αυτές, ήταν του Ντάργουιν Νούνιες.

Ο πατέρας ήταν οικοδόμος και η μητέρα μάζευε μπουκάλια από τον δρόμο για να συγκεντρώσει χρήματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που η ίδια δεν έτρωγε για να έχει να δώσει κάτι στα παιδιά της. Η διέξοδος μπορούσε να είναι μόνο μία για τον μικρό, ο οποίος από τα 13 του ήξερε τι θα προσπαθήσει να κάνει. «Ήταν ψηλότερος απ’ όλα τα παιδιά και αδύνατος, φτιαγμένος για να παίξει στην Ευρώπη» λέει ο Χοσέ Περδόμο, ο άνθρωπος που κάποτε οδήγησε 450 χιλιόμετρα μέσα στη νύχτα για να τον δει να παίζει σε αγώνα ανάμεσα σε συνοικίες και αυτός που πιστώνεται την ανακάλυψή του. «Τον είδα μόνο εκείνη την ημέρα. Αμέσως μόλις τελείωσε το ματς, μίλησα στους γονείς του. Δεν μπορούσα να χάσω ούτε λίγο χρόνο». Στα 16 του έκανε ήδη προπονήσεις με την πρώτη ομάδα της Πενιαρόλ.

Όμως οι δυσκολίες κάθε άλλο παρά είχαν μείνει για πάντα πίσω. Αφού μετακόμισε με τους γονείς του στο Μοντεβιδέο, υπέστη ρήξη χιαστών και έμεινε εκτός για έναν χρόνο. Κι όμως, τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε ακόμα χειρότερα. Στο πρώτο του παιχνίδι αφού επέστρεψε, αποχώρησε από το γήπεδο με δάκρυα στα μάτια καθώς έμεινε εκτός για ακόμα 6 μήνες. Μόνο εντύπωση δεν προκαλεί ότι ήθελε να παρατήσει το ποδόσφαιρο. «Η αυτοπεποίθησή του ήταν πάρα πολύ χαμηλή».

Ευτυχώς, δεν λύγισε. Κλήθηκε στην under-20 της Ουρουγουάης για το τουρνουά της Λατινικής Αμερικής του 2019 και από την παρουσία του σε αυτή πήρε μια συμβουλή που θα τον βοηθούσε να τα αφήσει όλα πίσω. «Απόφευγε να κοιτάζεις το κινητό σου μετά τους αγώνες» ήταν τα λόγια του ψυχολόγου της Εθνικής αφού η κριτική στα social media ήταν κάτι που τον επηρέαζε. Και όλα πήγαν καλά. Παρότι δεν έκανε κάτι το εξωπραγματικό στο τουρνουά της Χιλής, η Αλμερία, που βρισκόταν στην Segunda Division, έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της δίνοντας 8 εκατ. ευρώ.

Ναι, γι' αυτόν τον παίκτη άξιζε να παραβεί τον «όρκο» του ο Κλοπ...

Η προφητεία του ανθρώπου που τον εντόπισε, είχε βγει αληθινή…

Παίζοντας ως φορ, ο Νούνιες πέτυχε 16 γκολ στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη και άρχισε να σπάει τα ταμεία, αφού έγινε η ακριβότερη πώληση ομάδας της 2ης κατηγορίας της Ισπανίας. Οι εμφανίσεις του έκαναν πολλούς να τον προσέξουν, όμως κανένα από τα top clubs δεν έδειξε διάθεση να επενδύσει στο ταλέντο του. Και να φανταστείτε, κάποια από είχαν την τύχη να τους τον υποδείξουν. «Προσέξτε αυτόν, είναι πολύ καλός, έχει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά» είχε πει ο Λουίς Σουάρες στους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Όμως τον Σεπτέμβριο του 2020 ο συμπατριώτης του έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Μπενφίκα, η οποία έδωσε 25 εκατ. ευρώ για να πάρει τον 21χρονο Ουρουγουανό. Πριν καν κλείσει η μεταγραφή του, ο Ντάργουιν είχε ήδη αποκτήσει προσωπικό γυμναστή και διατροφολόγο, όμως παρότι δούλευε τόσο πολύ, τα πράγματα δεν θα ήταν ρόδινα στην Πορτογαλία. Αντίθετα, στην πρώτη του σεζόν στο Da Luz έμεινε στα 14 γκολ σε 44 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και μάλιστα δεχόταν κριτική κυρίως για δύο πράγματα. Για τις επιλογές του στην τελική προσπάθεια και το ότι κρατούσε πολύ την μπάλα.

Ναι, γι' αυτόν τον παίκτη άξιζε να παραβεί τον «όρκο» του ο Κλοπ...

Το 2021-22 είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν μια χρονιά που Αετοί απόλαυσαν στην ομάδα τους τον παίκτη για τον οποίο πλήρωσαν «χρυσά» τα σπάνια χαρακτηριστικά του, σε αυτή την τόσο μικρή ηλικία. Το 2020 οι μετρήσεις της Μπενφίκα εντόπισαν στον Νούνιες, έναν ανεβασμένο δείκτη xG [expected goals], όπως επίσης και μεγάλο αριθμό επαφών μέσα στην περιοχή. Τα αρπακτικά από την Λισαβόνα είχαν βρει δηλαδή έναν 20χρονο που είχε έμφυτο το ταλέντο να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και που ήξερε πότε και πως να προσπαθήσει να σκοράρει.

Το ύψος των 187 εκατοστών, μαζί με δύναμη, ταχύτητα, ντρίμπλα, κίνηση, τακτική ευελιξία, έφεραν την έκρηξη. Σε όλα αυτά, προσθέστε τα τσουβάλια γκολ που έβαζε και δεν θα προκαλεί εντύπωση σε κανέναν ότι το όνομά του μπήκε στους υπολογιστές αλλά και στο μυαλό των ανθρώπων των κορυφαίων συλλόγων στον κόσμο. Αν θέλετε, προσθέστε και λίγη τύχη, αφού η κλήρωση έπαιξε τον ρόλο της.

Στα τέλη του Μαρτίου, η προετοιμασία της Λίβερπουλ για τους αγώνες με την Μπενφίκα για τα προημιτελικά του Champions League, χτυπούσε κόκκινο. Το μυαλό του Γίργκεν Κλοπ ήταν στον επιθετικό που είχε εκτελέσει Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα στους ομίλους και με δικό του γκολ είχε αποκλείσει τον Άγιαξ μέσα στο Άμστερνταμ στους «16».

Ναι, γι' αυτόν τον παίκτη άξιζε να παραβεί τον «όρκο» του ο Κλοπ...

Οι αναλυτές των Reds είχαν πιάσει δουλειά και δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να μαντέψει κανείς ότι τα video που ετοίμασαν προφανώς, είχαν κάνει focus στον Νούνιες. Χαζεύοντας αυτά τα clip, ο Γερμανός προπονητής… χάζεψε ο ίδιος. Ήταν αυτή η στιγμή που ο Κλοπ «έφαγε κόλλημα» με τον Ουρουγουανό και καρφώθηκε στο μυαλό του η ιδέα να τον πάρει στο Anfield.

Η ταχύτητα και η δουλειά για το σύνολο είναι δύο χαρακτηριστικά με τα οποία τρελαίνεται ο 55χρονος τεχνικός και αφού τα είδε στα monitor, τίποτα απ’ όσα θα έβλεπε live δεν θα του άλλαζαν την γνώμη. Αντίθετα, ο Νούνιες «κάρφωσε» μέσα/έξω την Λίβερπουλ και έκανε τον Κλοπ να επιβεβαιώσει την αρχική του εκτίμηση. Είχε πέσει τόσο πολύ μέσα σε αυτό που είχε σκεφτεί.

Τελικά, έκλεισε τη σεζόν με 34 γκολ και η Λίβερπουλ από τη στιγμή που βεβαιώθηκε ότι ο Νούνιες θέλει Anfield, κινήθηκε πολύ γρήγορα και έριξε σκόνη στην Γιουνάιτεντ με την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της. Αν ο hitman παίζει σταθερά, η Μπενφίκα θα πάρει 80 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα θα είναι σε bonus επίτευξης στόχων. Τα γκολ και οι τίτλοι της ομάδας θα το κρίνουν, ενώ μόνο αν οι Reds σηκώσουν το 7ο CL τα εκατ. θα γίνουν 100. Ο μισθός του θα είναι 140.000 λίρες την εβδομάδα και δεδομένου ότι υπέγραψε για 6 χρόνια, θα λάβει για αυτό το διάστημα ένα ποσό κοντά στα 45 εκατ. ευρώ.

 

Πολλά λεφτά, ναι. Αλλά στην Λίβερπουλ έχει αποδειχθεί εμπράκτως ότι οι πανάκριβες μεταγραφές πιάνουν τόπο, αφού χάρη σε δύο από αυτές [Αλισον, Φαν Ντάικ] το club έχει επιστρέψει σε θέση να διεκδικεί σταθερά τους μεγάλους τίτλους. Ο Κλοπ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η κάποτε φανταστική τριπλέτα των Μανέ-Σαλάχ-Φιρμίνο έχει πατήσει τα 30 και έχει αφήσει πίσω τις καλύτερες μέρες της [26 γκολ στη σεζόν], οπότε η ανανέωση συνεχίζεται μετά και την απόκτηση του Λουίς Ντίας τον χειμώνα.

Ο Φιρμίνο είχε πάψει ούτως ή άλλως να είναι βασικός ενώ και ο Μανέ – που είχε κάνει δική του την κορυφή – θα αποχωρήσει λογικά για την Μπάγερν. Πλέον η Λίβερπουλ έχει στο οπλοστάσιό της έναν παίκτη που, όπως είπαμε και πιο πάνω, μπορεί να ξεκίνησε την καριέρα του σαν αριστερό εξτρέμ, αλλά πλέον είναι ο target-man, το σημείο αναφοράς της επίθεσης. Με Λουίς Ντίας και Ντιόγκο Ζότα στο ρόστερ, το «αριστερά» δεν πρέπει να υπάρχει καν στην κουβέντα για τον Ουρουγουανό.

Όλα είναι σούπερ μελετημένα και αφού ο Κλοπ κάνει αυτό που στο χωριό λέμε evolution, μάλλον γινόμαστε μάρτυρες του τέλους μιας πολυσύνθετης επίθεσης. Γιατί εκτός από τον Μανέ, είχαμε δει αυτούς τους μήνες false-nine ακόμα και τον Ζότα και παρά το ύψος που δεν υπήρχε, ο τρόπος ανάπτυξης των Μέρσεϊσάντερς με τις πολλές σέντρες τους έκανε την Νο1 ομάδα σε γκολ από κεφαλιές τα τελευταία 4 χρόνια.

Ναι, γι' αυτόν τον παίκτη άξιζε να παραβεί τον «όρκο» του ο Κλοπ...

Ο Ντάργουιν, σε Αλμερία και Μπενφίκα έχει παίξει σε 4-4-2 και 4-3-3 στην κορυφή και πάντα απέδιδε καλύτερα σε συστήματα με τα μπακ να είναι πολύ ψηλά όπως το 3-4-3 και οι Αλεξάντερ-Αρνολντ και Ρόμπερτσον περιμένουν. Πέρυσι ανέβασε τους αριθμούς του με γκολ από αέρος και φαίνεται πως η έλευσή του φέρνει ξανά τους Reds σε ένα feeling με εκρηκτικό στράικερ, όπως ήταν ο Φερνάντο Τόρες. Μετά τον Bobby, υπάρχει ένας καθαρός φορ ο οποίος που γεμίζει με σωματικά προσόντα και κίνδυνο την περιοχή.

Οπως και ο Ντίας, ο Νούνιες δεν λέει λέξη στα αγγλικά, όμως θα αφήσει το ποδόσφαιρο να μιλήσει για εκείνον μέσα στο γήπεδο…