Λιονέλ Μέσι Εμπαπέ Μαρτίνες
Βρείτε μας στο

Όλοι μιλάνε για το καλύτερο Μουντιάλ που έγινε. Όλοι μιλάνε για τον καλύτερο τελικό όλων των εποχών. Κι ενώ αυτά δεν θα μπω στη διαδικασία να τα αμφισβητήσω, αυτό το Μουντιάλ έβγαλε στην επιφάνεια και πολλά κακά. Και ένα από αυτά κηλίδωσε τον Μέσι.

Έχουν ξοδευτεί αρκετές λέξεις για τον Salt Bae και τον Ινφαντίνο. Για τους νεκρούς εργάτες στα γήπεδα του Κατάρ. Για την καταριανή κουλτούρα. Για την τήβεννο που φόρεσαν στον Μέσι. Για τους Αργεντινούς ποδοσφαιριστές που έδιναν με άνεση τα μετάλλια τους και το τρόπαιο του Μουντιάλ στον Salt Bae για να ποζάρει και να δαγκώσει τα πρώτα.

Μετά τα όσα συνέβησαν στο Κατάρ, είχαμε κι ένα πολύ άσχημο περιστατικό που έγινε στην Αργεντινή με πρωταγωνιστή τον Λιονέλ Μέσι.

Αρνητικό πρωταγωνιστή και πρωταγωνιστή διά της ηχηρής σιωπής, θα έλεγα. Πρόκειται για κάτι που άφησε μια μικρή κηλίδα στον μίτο της μυθολογίας του με αυτό το Μουντιάλ.

Φυσικός αυτουργός σε αυτό ο ανεγκέφαλος Εμιλιάνο Μαρτίνες που, μετά την κίνηση με το χρυσό γάντι που κατέκτησε, φέρθηκε με αγένεια και ασέβεια προς τον αντίπαλο, κόντρα σε κάθε ηθική του υγιούς ανταγωνισμού.

Τι έκανε; Έκοψε το κεφάλι του Εμπαπέ από μια φωτογραφία που εκτύπωσε, το κόλλησε σε ένα κουκλάκι-μωρό και θέλησε να εννοήσει πως ο Εμπαπέ είναι μπέμπης, κλαψιάρης ή ένα μωρό. Μπροστά σε ποιον; Στον Μέσι; Ναι. Μπροστά στον Μαρτίνες; Μάλλον όχι.

Πόσω μάλλον από τη στιγμή που του έβαλε 3 γκολ συν το πέναλτι στη διαδικασία μετά. Και όλο και κάπου θα τον πετύχει στα ευρωπαϊκά ματς για να σκοράρει ξανά.

Στο τέλος δε του τελικού, είχε κάνει στα αποδυτήρια έναν χορό-κοροϊδία προς τον Γάλλο. Ο Μαρτίνες όμως τόσο μυαλό έχει, τόσα κάνει. Ο Μέσι που στέκεται ακριβώς δίπλα του, τι ακριβώς κάνει; Είναι δυνατόν να είσαι ο κορυφαίος όλων των εποχών, να έχεις μόλις πάρει αυτό που σου έλειπε για να αναγορευτείς GOAT και να μένεις σιωπηλός ή να κάνεις πώς δεν το βλέπεις;

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Και δεν είναι πως ξαφνιάστηκε και δεν ήξερε πώς να αντιδράσει ο Μέσι. Μέσα στο λεωφορείο είχε δει τι χαζομάρα σχεδίαζε ο Μαρτίνεζ.

Πρόκειται για τον συμπαίκτη του στην Παρί, μια ομάδα με την οποία ανανέωσε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, μια ομάδα με την οποία θέλει να πάρει ένα Τσάμπιονς Λιγκ για να βάλει ένα θριαμβευτικό φινάλε στην καριέρα του του χρόνου, κατακτώντας την, λογικά, τελευταία του Χρυσή Μπάλα.

Με αυτόν τον συμπαίκτη θα κληθεί να τα κάνει όλα αυτά και αποδέχεται να γίνει μέρος αυτής της ασέβειας προς τον αντίπαλο; Οκ, δεν θες να το πάρεις και να το πετάξεις ή να εμποδίσεις τον Μαρτίνες, δεν είσαι η νταντά του. Αν και, Μέσι είσαι, ποιος θα τολμήσει να μη σε ακούσει;

Μπορείς να δείξεις με κάποιον τρόπο την ενόχληση σου ή μπορείς να φύγεις από δίπλα του για να μη μείνει χαραγμένη στη μνήμη για καιρό αυτή η εικόνα με τον Μαρτίνες να κοροϊδεύει τον Εμπαπέ κι εσύ να είσαι δίπλα πανευτυχής.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», λέγαν οι παλιοί. «Ευδαιμονία άνδρα δείκνυσι», θα πω εγώ. Στην επιτυχία φαίνεται το πόσο σπουδαίος είσαι και ο Μέσι, ενώ είναι σπουδαίος, εδώ έβαλε την αμφιβολία.

Πώς θα πείσει τώρα τον Εμπαπέ πως δεν είχε συμμετοχή στον σχεδιασμό ή ότι δεν γνώριζε από την πρώτη στιγμή τι θα κάνει ο Μαρτίνες; Αν ήμουν Εμπαπέ, με το πού έβλεπα τον Μέσι, θα τον ρωτούσα: «Τον είδες να το κάνει από την αρχή, να βάζει τη μούρη μου στο μωρό…Είπες τίποτα; Όχι».

Μικροπράγματα, θα πείτε. Ναι. Θα ξεχαστεί σύντομα. Αλλά μπορεί με αυτή την κίνηση να μείωσε τις πιθανότητες να κατακτήσει με την Παρί το μεγαλύτερο τρόπαιο συλλόγων, που θα κλείσει το στόμα και του τελευταίου αμφισβητία, γιατί θα έχει καταρρίψει την τελευταία μομφή, ότι δηλαδή τα έκανε όλα στο ασφαλές περιβάλλον της Μπαρτσελόνα.

Σε μια χρονιά που ο ίδιος είναι ξανανιωμένος, με τη σιωπή του, ο Μέσι, έκανε ένα λάθος που θα το βρει σίγουρα μπροστά του. Και πολύ σύντομα.