1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη
Βρείτε μας στο

Αν κάποιος σε ρωτήσει «ποιος είναι το αριστερό εξτρέμ της Μπράιτον;» θα του απαντήσεις «άσε μας ρε φίλε». Όμως αν σε ρωτήσει ποιος ήταν στη φάση της Ιαπωνίας που πρόλαβε την μπάλα πριν τη γραμμή στη νίκη κόντρα στην Ισπανία, τότε η μνήμη έχει περισσότερες πιθανότητες να σε δικαιώσει. Ο Καόρου Μιτόμα πριν 3 χρόνια έπαιζε σε ομάδα Πανεπιστημίου, η μεταγραφή του κόστισε μόλις 3 εκατ. ευρώ και η ιστορία του είναι από αυτές που αξίζει να πας μέχρι το τέλος…

1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη

Μετά την επιστροφή από το Mundial, απλά τα σπάει. Γκάζι, γκολ, ασίστ, ντρίμπλα, δεν χρειάζεται να δεις data για να καταλάβεις πόσο ξεχωρίζει, φαίνεται με γυμνό μάτι. Και αν κάποιος νομίζει ότι η ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός είναι απλά ένα δώρο της φύσης, πλανάται πλάνην οικτρά. Ο Ιάπωνας εξτρέμ έχει κάνει πτυχιακή εργασία στο Πανεπιστήμιο πάνω στην ντρίμπλα. Όταν αποφεύγει έναν αντίπαλο, υπάρχει από πίσω μια ολόκληρη επιστημονική θεωρία…

Κόντρα σε ό,τι συμβαίνει συνήθως με τα ταλέντα που ξεχωρίζουν από μικρά, ο Μιτόμα αρχικά αρνήθηκε να γίνει επαγγελματίας και επέλεξε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Tsukuba, πόλης κοντά στο Τόκυο. Άμεσα ξεκίνησε έρευνα πάνω στο ποδόσφαιρο και επικεντρώθηκε στο τρέξιμό του με την μπάλα ενώ κατέγραφε πώς αντιδρούσε ο ίδιος αλλά και ο παίκτης που τον μάρκαρε.

1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη

Ένας από τους στόχους ήταν να βρει τον καλύτερο τρόπο για να περάσει. Φορούσε camera στο κεφάλι ενώ παρατηρούσε σε τι έκαναν focus τα μάτια του την ώρα που επιχειρούσε την ντρίμπλα. Αφού κατέγραφε, το βράδυ μελετούσε τα δεδομένα στον υπολογιστή.

Με τη μελέτη και την ανάλυση έφτασε στο συμπέρασμα ότι για να έχει μια επιτυχημένη ντρίμπλα, έπρεπε να παρακολουθεί τον αντίπαλο και τον χώρο μπροστά του έως και ένα δευτερόλεπτο πριν πάρει την μπάλα. Και τότε, όταν ξεκινούσε την ντρίμπλα, έπρεπε να μην κοιτάξει κάτω αλλά να κάνει μια προσποίηση, ένα σπάσιμο της μέσης για να μετατοπίσει το κέντρο βάρους του αντιπάλου, ενώ για να ξεγελάσει αυτόν που τον μάρκαρε και να δημιουργήσει χώρο, βασιζόταν στην αλλαγή ταχύτητας.

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

«Υπάρχουν πολλοί παίκτες που μπορούν να πάνε γρήγορα από τα 0 στα 100 χιλιόμετρα, όμως λίγοι από τα 100 στα μηδέν» είχε πει πρώην προπονητής του.

1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη

Η πτυχιακή του υπάρχει ακόμα και κάποιες φορές παρουσιάζεται στους φοιτητές. Την ίδια στιγμή, ο δημιουργός της προσπαθεί να κάνει όλα αυτά πράξη. Όχι πλέον στην ομάδα του Πανεπιστημίου, αλλά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, την Premier League. Εκεί, βρίσκεται πίσω μόνο από τον Έζε της Κρίσταλ Πάλας και τον άνθρωπο των 117 εκατ. ευρώ, Τζακ Γκρίλις, σε ποσοστό στις επιτυχημένες ντρίμπλες. Είπαμε, ο άνθρωπος είναι επιστήμονας.

Η μελέτη του στο Πανεπιστήμιο είχε επίσης θέμα το πως να ανεβάσει τα γκάζια του και το έκανε με τη βοήθεια του Satoru Tanigawa, σπρίντερ ο οποίος εκπροσώπησε την Ιαπωνία στους Ολυμπιακούς του 2000 και του 2004. Ζήτησε επίσης από διατροφολόγο να φτιάξει μενού το οποίο θα βοηθήσει την ενέργεια του και από fitness-coach τεχνικές για να βελτιώσει την ταχύτητά του.

1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη

Η επιλογή να πάει στο Πανεπιστήμιο προέκυψε εξαιτίας της έλλειψης αυτοπεποίθησης και της αίσθησης πως δεν ήταν προετοιμασμένος για να παίξει επαγγελματικά. Το 2016, η Kawasaki Frontale του προσέφερε συμβόλαιο, όμως τελικά υπέγραψε στην ομάδα πριν 3 χρόνια, όταν ήταν 22 ετών και αφού είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του. Άμεσα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα αστέρα στο top-level της Ιαπωνίας.

Στην πρώτη του σεζόν έπαιξε σε 30 αγώνες, πέτυχε 13 γκολ και έδωσε 12 ασίστ, ενώ επίσης κατέγραψε τη 2η μεγαλύτερη ταχύτητα στην κατηγορία. Η ομάδα του πήρε το πρωτάθλημα και ο ίδιος αναδείχθηκε 2ος πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος. Την επόμενη έβαλε 8 γκολ σε 20 ματς.

1.88 εκ. πάνω στη γραμμή: Ο παίκτης που έλαμψε στο Μουντιάλ είναι το μεγαλύτερο «λαβράκι» του πλανήτη

Η Μπράιτον είχε τη σωστή επαφή έτσι ώστε να φτάσει πρώτη στο ταλέντο του Μιτόμα. Το καλοκαίρι του 2021 δαπάνησε 3 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει και τον έδωσε άμεσα δανεικό στο Βέλγιο, στην Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, την άλλη ομάδα του προέδρου της Μπράιτον, Τόνι Μπλουμ. Επτά γκολ και 3 ασίστ ήταν ο απολογισμός στην πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη και το καλοκαίρι του 2022 επέστρεψε στην Αγγλία, αυτή τη φορά για να μείνει μόνιμα.

Την έκρηξή του στην Μπράιτον βοήθησε η άφιξη του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι αμέσως μετά τη ‘μεταγραφή’ του Γκρέιαμ Πότερ στην Τσέλσι, όπως και η αυτοπεποίηθηση που πήρε με τις εμφανίσεις και την πορεία της Εθνικής Ιαπωνίας στο Μουντιάλ του Κατάρ. «Εδώ οι παίκτες παίζουν σαν να παλεύουν για τη ζωή τους. Η προπόνηση έχει μεγάλη ένταση, γίνεται μάχη για κάθε μπάλα».

Έχοντας κάνει ντεμπούτο μόλις πριν δύο χρόνια, στο πρόσφατο Mundial ήταν ο πρωταγωνιστής ίσως της πιο διάσημης νίκης, με εξαίρεση τον τελικό. Στο τελευταίο ματς του ομίλου, η Ιαπωνία νίκησε την Ισπανία και έστειλε την Γερμανία σπίτι της. Στο καθοριστικό γκολ ο Μιτόμα κράτησε την μπάλα στο τερέν ενώ εκείνη πατούσε κατά μόλις 1.88 εκ. πάνω στη γραμμή του άουτ πριν δώσει την ασίστ για το τελικό 2-1.

Ο διεθνής εξτρέμ βρίσκεται σε τρελό μομέντουμ και κάνει μαγικά πράγματα στην Αγγλία, όπως κόντρα σε Αρσεναλ, Τσέλσι, Εβερτον, ενώ με την Λίβερπουλ, ο Αλεξάντερ-Αρνολντ έφυγε ντροπιασμένος αφού δεν είχε σταματήσει να τον περνά με κάθε τρόπο. Μετά και το απίστευτο γκολ με σλάλομ και σουτ στο παραθυράκι κόντρα στην Λέστερ, ο απολογισμός του είναι στα 4 γκολ και 1 ασίστ μετά την επιστροφή από το Κατάρ, όμως αυτά που προσφέρει είναι πολλά περισσότερα.

Δεν χρειάζεται να έχει βγάλει κάποιος Πανεπιστήμιο για να καταλάβει πόσο καλή μπάλα παίζει ο Μιτόμα, όμως ο Μιτόμα είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που το έχουν σπουδάσει το αντικείμενο. Κυριολεκτικά…