Super Bowl: Δέκα fun facts για τον μεγαλύτερο αγώνα της χρονιάς!
Βρείτε μας στο

Το Super Bowl πλησιάζει. Ακόμη και όσοι μικρή – ή καμία – σχέση έχουν με το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο, περιμένουν το μεγάλο αυτό ματς, τον τελικό που κρίνει τον Πρωταθλητή στο NFL.

Διεξάγεται κατά κανόνα κάθε Φεβρουάριο και φέτος θα γίνει τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/02, 01:30) στο “StateFarm Stadium” της Αριζόνα, με τους Φιλαδέλφεια Ιγκλς και τους Κάνσας Σίτι Τσιφς να διεκδικούν τον τίτλο.

Φαβορί σύμφωνα με τις στοιχηματικες εταιριες είναι οι Ιγκλς. Γύρω στο 1.80 “πληρώνει” η νίκη τους, ενώ εκείνη των Τσιφς λίγο πάνω από 2.00. Ωστόσο εδώ δε θα ασχοληθούμε με προτάσεις, αναλύσεις και προβλέψεις, αλλά θα παραθέσουμε δέκα στοιχεία για το Super Bowl για να μπούμε στο κλίμα!

Οι τακτικοι θαμώνες

Η ομάδα με τις περισσότερες παρουσίες σε Super Bowl είναι οι Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς, με 11 (2018, 2017, 2016, 2014, 2011, 2007, 2004, 2003, 2001, 1996, 1985). Ακολουθούν οι Πίτσμπουργκ Στίλερς με οκτώ παρουσίες.

Οι πολυνίκεις

Δύο ομάδες μοιράζονται την κορυφή στην κατηγορία με τις περισσότερες νίκες σε Super Bowl. Πάτριοτς και Στίλερς έχουν από έξι, ενώ όποιος κι αν κερδίσει φέτος το τρόπαιο, είτε οι Τσιφς, είτε οι Ιγκλς, δε θα αλλάξει κάτι στη σχετική κατάταξη.

«Λόγω τιμής»: Το τραγούδι που θα στείλουμε στη Eurovision 2025 πάει καρφί για πρωτιά (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Λόγω τιμής»: Το τραγούδι που θα στείλουμε στη Eurovision 2025 πάει καρφί για πρωτιά (Vid)

Αυτοί με τις περισσότερες ήττες

Ντένβερ Μπρόνκος και Νιου Ίνγκλαντ Πάτριοτς αποτελούν τις δύο ομάδες με τις περισσότερες ήττες σε Super Bowl. Αμφότερες έχουν από πέντε ήττες σε τελικό. Οι Πάτριος έχουν έξι κατακτήσεις, όπως προαναφέρθηκε, ενώ οι Μπρόνκος τρεις, με την τελευταία από αυτές το 2016.

Μπάλες, πολλές μπάλες

Κάθε ομάδα “δικαιούται” από 108 μπάλες για το Super Bowl! Οι 54 από αυτές προορίζονται για την προπόνηση και οι υπόλοιπες 54 για να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το κέρμα

Τα πάντα στο Super Bowl είναι ξεχωριστά, ακόμη και το κέρμα που χρησιμοποιείται στην έναρξη του αγώνα. Κατασκευάζεται ένα ιδιαίτερο νόμισμα, στο οποίο στην πλευρά της “κορώνας” αποτυπώνεται το τρόπαιο και σε εκείνη των “γραμμάτων” μία εικόνα σχετική με τον τελικό της κάθε σεζόν.

Το τρόπαιο

Το τρόπαιο του Super Bowl, το “Lombardi Trophy”, κατασκευάζεται από την Tiffany & Co και αξίζει περίπου 50.000 δολάρια!

Τα δαχτυλίδια

Σε κάθε ομάδα που κατακτά το Super Bowl δίνονται περίπου… 150 δαχτυλίδια, τα οποία πηγαίνουν στους παίκτες, τους προπονητές, αλλά και σε σημαντικά στελέχη του κάθε Οργανισμού. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 5 εκατομμύρια δολάρια!

Τα μπόνους

Οι παίκτες που κατακτούν τον τίτλο παίρνουν εξαιρετικά υψηλά μπόνους. Οι νικητές του 2021, για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι έλαβαν 130.000 δολάρια έκαστος κατά μέσο όρο για τον θρίαμβο στο Super Bowl, με το ποσό να ανέρχεται στις 250.000$ μαζί με τα μπόνους για την πορεία τους μέχρι εκεί.

Γιατί χρησιμοποιούνται λατινικοί αριθμοί;

Θα έχετε παρατηρήσει ότι κάθε Super Bowl συνοδεύεται από έναν λατινικό αριθμό. Αυτό ξεκίνησε από το 5ο SuperBowl και έπειτα και καθιερώθηκε προκειμένου να μην υπάρχουν… παρεξηγήσεις που μπορεί να προκύψουν καθώς ο τελικός αγώνας του πρωταθλήματος (το Super Bowl) διεξάγεται το επόμενο χρονολογικά έτος από τη χρονιά που παίχτηκαν οι υπόλοιποι αγώνες της σεζόν. Για παράδειγμα, το Super Bowl 2023 θα κρίνει τον πρωταθλητή για την αγωνιστική περίοδο του 2022.

Οι απόφοιτοι του Μπέρκλεϊ

Το University of California με έδρα το Μπέρκλεϊ αποτελεί το πανεπιστήμιο, από το οποίο αποφοίτησαν οι περισσότεροι quarterbacks που έχουν ξεκινήσει σε Super Bowl. Ο τελευταίος από αυτούς ήταν ο Τζάρεντ Γκοφ το 2019 με τους Ραμς και είχαν προηγηθεί οι Τζο Καπ, Κρέγκ Μόρτον, Βινς Φεραγκάμο και Άαρον Ρότζερς. Από τρεις… συμμετοχές έχουν η Αλαμπάμα, το Πέρντιου και το Νοτρ Νταμ.

Μην χάσεις τα πιο δυνατά προγνωστικα στοιχηματος για σήμερα!