Άντε, αργείς;

Μετράμε ήδη μέρες...

Γίνεται- αν θέλεις να κάνεις οργανωμένη δουλειά και να μην αφήσεις τα πάντα στην ημερολογιακή τύχη- με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Δηλαδή, κάπως έτσι: πηγαίνεις στο πλησιέστερο βιβλιοπωλείο, αγοράζεις (έστω και με καθυστέρηση) ένα ημερολόγιο του 2023, ένα κόκκινο στιλό, γυρίζεις σπίτι και στρώνεσαι στη δουλειά.

Η οποία δουλειά είναι η εξής: σβήνεις μία-μία όλες τις ημέρες από τη χαραυγή του έτους μέχρι και το σήμερα, κι εν συνεχεία εξακολουθείς να σβήνεις κάθε 24ωρο που περνά, μέχρις ότου να έρθει η ευλογημένη 25η Αυγούστου.

Είπε κάποιος εκεί έξω «Γιατί, τι έχει στις 25/8»; Κι όμως, το είπε.

Ρε μπαγάσηδες, δεν έχετε τον μπασκετικό σας Θεό- πραγματικά. Πώς είναι δυνατόν εσείς, οι αναγνώστες του μπασκετικότατου menshouse, να μη θυμάστε ότι στις 25/8/2023 ξεκινάει το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIBΑ, όπου και αναμένεται να γίνει, σε αγωνιστικό πλαίσιο, της ελευθεριάζουσας γυναίκας (με το -Π κεφαλαίο…) το μαγγάλι;

Γιατί, ξέρετε, θα γίνει: στο Μουντομπάσκετ θα έχουμε και Γιάννη και Γιόκιτς και Λούκα και Εμπίιντ και όλη την αφρόκρεμα των Αμερικανών, Ισπανούς στα (παρατεταμένα) καλύτερά τους- εν ολίγοις, όλη η λαμπερή βιτρίνα του παγκόσμιου μπάσκετ αναμένεται να παρελάσει, και να δώσει μάχη μέχρις εσχάτων για το στέμμα, σε Φιλιππίνες, Ιαπωνία και Ινδονησία.

Η αδημονία μας επιτείνεται εξαιτίας των 4 τελευταίων λέξεων της προηγούμενης παραγράφου, αν πετάξουμε εκτός το περιττό «και»: Φιλιππίνες, Ιαπωνία, Ινδονησία- τρεις εξωτικοί προορισμοί που διψάνε για μπάσκετ περισσότερο κι απ’ όσο ο Τομ Χανκς για νερό στις αρχικές σεκάνς του «Ναυαγού».

Τα γήπεδα, δεδομένα, θα είναι γεμάτα και, εν γένει, στο τουρνουά θα είναι γ@μάτα.

Τα «παράθυρα» (που, ειρήσθω εν παρόδω, παρά την προϋπάρχουσα επίκριση κέρδισαν πανεύκολα το στοίχημα) έδειξαν για νιοστή τρίτη φορά πως ο κόσμος λατρεύει σε βαθμό πορτοκαλί παράνοιας το μπάσκετ εθνικών ομάδων.

Παρά το γεγονός πως σε μερικές περιπτώσεις έλειψαν τα τεράστια ονόματα, στο παρκέ γινόταν ο (καλώς εννοούμενος) κακός χαμός. Τα πρόσφατα παιχνίδια της Επίσημης Αγαπημένης με Σερβία και Λετονία διεξήχθησαν σε κατάμεστα στάδια, με το κοινό ν’ αγκαλιάζει την προσπάθεια των παιδιών και να δίνει με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την, ευνόητη, απάντηση για την χρησιμότητα των «παραθύρων».

Έχουμε και λέμε, λοιπόν:

ΕΥΡΩΠΗ (12 ομάδες)

  1. Ελλάδα
  2. Λετονία
  3. Φινλανδία
  4. Γερμανία
  5. Σλοβενία
  6. Λιθουανία
  7. Γαλλία
  8. Ισπανία
  9. Ιταλία
  10. Γεωργία
  11. Μαυροβούνιο
  12. Σερβία

ΑΜΕΡΙΚΗ (7 ομάδες)

13. Καναδάς

14. ΗΠΑ

15. Δομινικανή Δημοκρατία

16. Πουέρτο Ρίκο

17. Βενεζουέλα

18. Μεξικό

19. Βραζιλία

ΑΣΙΑ-ΩΚΕΑΝΙΑ (8 ομάδες)

20. Ιαπωνία (διοργανώτρια)

21. Φιλιππίνες (διοργανώτρια)

22. Αυστραλία

23. Κίνα

24. Ιράν

25. Λίβανος

26. Νέα Ζηλανδία

27. Ιορδανία

ΑΦΡΙΚΗ (5 ομάδες)

28. Ακτή Ελεφαντοστού

29. Ανγκόλα

30. Νότιο Σουδάν

31. Αίγυπτος

32. Πράσινο Ακρωτήρι

Αυτές είναι οι ομάδες που θα στηθούν στην αφετηρία στα τέλη του καλοκαιριού και θα δώσουν τον υπέρ πάντων μπασκετικό αγώνα για το ποια θ’ αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Οι σούπερ σταρς, μα και τα νέα ταλέντα που… ξεπήδησαν από τα προκριματικά, θα αναμείξουν αίμα, δάκρυα και ιδρώτα (ευχαριστούμε Σάκη), ακολουθώντας πιστά την ατραπό που οδηγεί στο χρυσάφι, ευελπιστώντας να φτάσουν μέχρι τέλους.

Η κλήρωση, θυμίζουμε, γίνεται στις 29 Απριλίου στην Μανίλα και μετά το νερό μπαίνει στο αυλάκι για τα καλά.

Και τώρα, μιμηθείτε μας- η ώρα πέρασε: βγάζουμε το ημερολόγιο, πηγαίνουμε στον Μάρτιο κι αρχίζουμε να σβήνουμε μανιωδώς μέρες.

Σε 5 και κάτι μήνες, το μεγαλύτερο μπασκετικό event του πλανήτη κάνει τζάμπολ κι εμείς (το ξέρουμε, σας συγχωρήσαμε ήδη: κι εσείς) δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Λογικό, αν μας ρωτάτε: αφενός, δεν είμαστε ο Ιώβ. Αφετέρου…

Αφετέρου, ελάτε ρε παιδιά: για το Μουντομπάσκετ μιλάμε.

Για το Μουντομπάσκετ…