«R.I.P. Hi-Fly Henry Williams, a childhood idol. One of those who make you fall in love with basketball». Ο παίκτης που ο Τζίτζι Ντατόμε περιέγραφε σε tweet το Μάρτη του 2018 «παιδικό είδωλο – ένας από αυτούς που σε κάνουν να ερωτευτείς το μπάσκετ» ήταν ο σπουδαίος Χένρι “Hi-Fly” Ουίλιαμς, ένας από τους κορυφαίους μπόμπερ των 90’s στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Οι μπασκετόφιλοι άνω των 40 θα θυμούνται τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να φορτώνει τα αντίπαλα καλάθια με τη φανέλα της Μπένετον Τρεβίζο, στην οποία έπαιξε από το 1995 έως το ’99. Συνέθεσε ένα εξαιρετικό δίδυμο ξένων με τον Ζέλικο Ρέμπρατσα και αναδείχτηκε κεντρικό πρόσωπο στα «χρυσά» χρόνια της ιταλικής λίγκας. Ενσάρκωνε ένα συνδυασμό φαρμακερού περιφερειακού σουτ και εκρηκτικού drive, διανθισμένου με απαράμιλλη φινέτσα. Περισσότερο και απ’ ότι γλιστρούσε σαν αιλουροειδές από τις αντίπαλες άμυνες και εκτελούσε με κάθε πιθανό τρόπο, διακρινόταν από ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τη βαθιά πίστη του στον Θεό. Χειροτονήθηκε μάλιστα ιερέας το 1996, όταν ακόμα μεσουρανούσε στην Μπένετον κι έτσι έλαβε το προσωνύμιο «ο δολοφόνος με τη βίβλο»!
Ο Ουίλιαμς φοίτησε στο Κολλέγιο της Σάρλοτ από το 1988 έως το 1992 και έβαλε τόσους πόντους ώστε να είναι ακόμα και σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του. Πρώτος σταθμός στην Ευρώπη ήταν η Βερόνα, που το 1993 έπαιζε στη Β’ κατηγορία. Με αυτόν ηγέτη όχι μόνο κέρδισε την άνοδο, αλλά την επόμενη σεζόν έφτασε έως τα ημιτελικά των πλέι-οφ του πρωταθλήματος. Τη σεζόν 1995-96 κατέκτησε τον τίτλο του MVP στο ιταλικό πρωτάθλημα και ένα χρόνο μετά αναδείχτηκε πρωταθλητής, ενώ πήρε και το Σούπερ Καπ.
Δύο φορές κλήθηκαν ελληνικές άμυνες να τον σταματήσουν, στο δρόμο για την κατάκτηση του κυπέλλου Πρωταθλητριών. Αμφότερες… απέτυχαν, αλλά τόσο ο Παναθηναϊκός το ’96, όσο και η ΑΕΚ το ’98 του έκοψαν το δρόμο για τον ευρωπαϊκό τίτλο. Οι πράσινοι «μάτωσαν» απέναντί του στα πλέι-οφ πριν από το θρίαμβο του Παρισιού, αλλά η τάπα του Βράνκοβιτς στον Ρέμπρατσα έγειρε στο τέλος υπέρ τους τη ζυγαριά. Ο Ουίλιαμς αναδείχτηκε στο μεγάλο αντίπαλο δέος του Ντομινίκ Ουίλκινς στη σειρά. Στο πρώτο ματς, αυτό του «ΟΑΚΑ», ένα δικό του χαμένο τρίποντο στα 6’’ πριν το φινάλε και με το σκορ στο 69-67 στέρησε από την Τρεβίζο το μπρέικ. Τόσο ο σούπερ σταρ του Παναθηναϊκού, όσο και ο ηγέτης των Ιταλών έβαλαν από 24 πόντους. Στο δεύτερο, στο οποίο η Μπένετον επικράτησε με 83-69, ο Ουίλιαμς είχε 23π. και ο Ουίλκινς 25π. Και στο τρίτο, που κρίθηκε στον πόντο (64-65), αμφότεροι είχαν από 26π.!
Δύο χρόνια αργότερα την ιταλική ομάδα είχε αναλάβει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και στο Final Four της Βαρκελώνης τέθηκε αντιμέτωπη με την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη, στον ημιτελικό. Ο Ουίλιαμς είναι και πάλι το «βαρύ πυροβολικό», σκοράρει 22π. με 5/11 τρίποντα, αλλά αυτή που παίρνει το εισιτήριο είναι ξανά η ελληνική ομάδα (69-66).
Ο ύψους 1,91μ. αριστερόχειρας Αμερικανός θα κατακτήσει τελικά ευρωπαϊκό τρόπαιο, το Κύπελλο Σαπόρτα του ’99 και με αυτό τον τίτλο θα αποχαιρετήσει το Τρεβίζο. Θα παίξει ακολούθως σε Βίρτους Ρόμα, ξανά Βερόνα και το 2002 θα κλείσει την καριέρα του στη Νάπολι. Στα 10 χρόνια που αγωνίστηκε στην Ιταλία είχε τον εντυπωσιακό μέσο όρο των 21,7 πόντων.
Όταν σταμάτησε το μπάσκετ, επέστρεψε στις ΗΠΑ κι αφού επί μια διετία ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρήσεις, το 2004 έγινε πάστορας σε μια εκκλησία Βαπτιστών στη Σάρλοτ. Πέντε χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με νεφρική ανεπάρκεια και αναγκάστηκε από κάποια στιγμή και μετά να επιβιώνει με συνεχείς αιμοκαθάρσεις. Ήταν εξαιρετικά άτυχος όμως, καθώς κάποια στιγμή «χτυπήθηκε» και από διαβήτη, με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να επιβαρυνθεί σε βαθμό μη αναστρέψιμο.
Το Μάρτιο του 2018 ένας από τους πιο θρησκόληπτους αθλητές που έπαιξαν ποτέ σε τόσο υψηλό επίπεδο βιάστηκε να συναντήσει το δημιουργό του. Ο Hi-Fly Williams, παρατσούκλι που του αποδόθηκε για τις αθλητικές ικανότητες, είχε δυστυχώς πετάξει πιο ψηλά από κάθε άλλη φορά, σε ηλικία μόλις 47 ετών. Προκαλώντας συγκίνηση σε όλη την μπασκετική Ιταλία και συναισθήματα θλίψης και νοσταλγίας σε παίκτες του διαμετρήματος ενός Τζίτζι Ντατόμε.