Οι Αμερικανοί παιχταράδες που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο.
Τόμοι ολόκληροι θα μπορούσαν να γραφτούν για τα κατορθώματά τους εντός (και κυρίως εκτός) των παρκέ:
Ατάσθαλοι, μπερμπάντηδες, μερακλήδες και ξενύχτες…
Οξύθυμοι, απείθαρχοι, παρτάκηδες και παραλίες…
Αν μη τι άλλο έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς κάθε λογής «φυντάνια».
Ανάμεσα στις περιπτωσάρες λοιπόν που έγραψαν ιστορία -όχι μονάχα γι’ αγωνιστικούς λόγους- ήταν ο Γουίλι Άντερσον!
Ντελικάτος, ευέλικτος, με εξαιρετικό σουτ από μέση απόσταση και έφεση στο σκοράρισμα, ο προικισμένος φόργουορντ έκανε αίσθηση όταν συστήθηκε στο ΝΒΑ.
Ένα χρόνο πριν την άφιξη του Ντέιβιντ Ρόμπινσον (που καθιερώθηκε ως ο θρυλικός «ναύαρχος»), θεωρούταν το μέλλον των Σαν Αντόνιο Σπερς.
Και πώς να μην είναι έτσι μετά την απίθανη σεζόν που έκανε ως ρούκι:
18.6 πόντοι, 5.1 ριμπάουντ, 4.6 ασίστ και 1.9 κλεψίματα έγραψε το κοντέρ.
Μέσοι όροι που (για να συλλάβει κανείς το μέγεθος του επιτεύγματος) έχουν πετύχει ως πρωτο-εμφανιζόμενοι στο NBA μονάχα οι Μάικλ Τζόρνταν και Μάτζικ Τζόνσον!
Εύλογα ο Άντερσον συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη πεντάδα ρούκι του 1989, ενώ υπήρξε και μέλος της Team USA που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.
Παρόλο λοιπόν που δεν δικαίωσε τις τεράστιες προσδοκίες και η απόδοσή του έφθινε χρονιά με τη χρονιά, αποδείχθηκε αρκετή για να γράψει 9 σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.
Ένας αριθμός που αναμφίβολα υπήρξε σημαδιακός στη ζωή του:
Γιατί ο Γουίλι δεν υπήρξε παραγωγικός μονάχα μέσα στο γήπεδο.
Και το… σκοράρισμά του εκτός παρκέ τον έκανε πατέρα 9 (εννέα) παιδιών με 7 (επτά) διαφορετικές γυναίκες!
Ενδεικτικός του γεγονότος ότι ο επαγγελματισμός δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλεονεκτήματα του Αμερικανού ήταν ο τρόπος που αποχώρησε πρόωρα από τον Ολυμπιακό.
Ή μάλλον τον… έστειλε αδιάβαστο ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, πριν καν τελειώσει η πρώτη του σεζόν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού (1996-97).
Έχει εξιστορήσει λοιπόν χαρακτηριστικά ο τότε βοηθός του «Ντούντα», Κώστας Μπογατσιώτης, σε συνέντευξή του στο «athletestories»:
«Έχουμε πάρει έναν παίκτη, τον Γουίλι Άντερσον, του οποίου η μεταγραφή ήταν 1.200.000 δολάρια συμβόλαιο, και μας καλεί στην Ισπανία ο Ομπράντοβιτς, που προπονεί τη Ρεάλ, να πάμε να κάνουμε φιλικά παιχνίδια.
Πάμε στο αεροδρόμιο και λείπει αυτός ο Άντερσον. Παίρνω τον μάνατζέρ του, ρωτάω πού είναι ο παίκτης και μου λέει “πήγε στην Αγγλία να δει την οικογένειά του και από εκεί θα έρθει μετά”.
Εγώ ήξερα ότι τα έκανε αυτά, πήγα να προλάβω την κατάσταση, λέω “κόουτς, πήγε στην Αγγλία, θα έρθει όμως κανονικά” και μου λέει “εντάξει, μπρε Κώστα, θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα, μην ανησυχείς”.
Όταν φτάσαμε στην Ισπανία, πάμε στο ξενοδοχείο και λέει στον Τάκη Λιβιεράτο:
“Εσύ, μπρε Τάκη, τώρα πάρε τα εισιτήρια αυτά. Αυτό το παιδί δεν κάνει για μας, αυτός είναι για καμιά ντισκοτέκ, εκεί στο Λος Άντζελες, στο Χόλιγουντ, να πάει εκεί. Εδώ είμαστε ομάδα.
Μόλις έρθει με το ταξί, κατευθείαν πίσω στο αεροδρόμιο και γεια σας. Αν μπει όμως εδώ, μέσα στο ξενοδοχείο, φεύγεις κι εσύ μαζί”.
Με το που έρχεται ο παίκτης στο ξενοδοχείο με το ταξί, πριν βγει, του λέει ο Τάκης “πάρε τα εισιτήριά σου, φεύγεις από την Ελλάδα, γεια σου”».
Παρά το άδοξο φινάλε βέβαια, ο Άντερσον ξαναδοκίμασε στην Ελλάδα
Αφότου έκλεισε τη σεζόν στους Μαϊάμι Χιτ, επέστρεψε για να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ.
Και υπό τις οδηγίες του Γιάννη Ιωαννίδη, εμφανίστηκε μεταμορφωμένος.
Τόσο πολύ, ώστε ν’ αποδειχθεί καθοριστικός στην πορεία της «Ένωσης» ως τον τελικό της Ευρωλίγκας (όπου ηττήθηκε από την Κίντερ Μπολόνια).
Δυστυχώς όμως για τον Άντερσον, η λήξη της καριέρας του (μετά την πρόωρη αποδέσμευσή του από τη Μακάμπι την επόμενη σεζόν) ήταν η απαρχή ενός βουνού προβλημάτων.
Διότι είχε έρθει η ώρα να πληρώσει (κυριολεκτικά) για την άστατη ζωή του…
Έχοντας κάνει κακή διαχείριση και πληρώνοντας τεράστια ποσά σε διαζύγια και διατροφές, ο Άντερσον έφτασε ν’ αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Παρόλο που υπολογίζεται ότι κέρδισε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια μόνο από την καριέρα του στο ΝΒΑ, έμεινε πανί με πανί.
Και χαρακτηριστικά της κατάστασής του ήταν τα πρωτοσέλιδα του 2003 που αναφέρονταν σ’ ένα ποσό 1,75 εκατ. δολαρίων, το οποίο προβλεπόταν να εισπράξει αναδρομικά από τους Σπερς.
«Προβλεπόταν», γιατί δεν έμεινε σχεδόν τίποτα:
Tο μοιράστηκαν η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων (για μη καταβολή φόρων από ένα νυχτερινό κλαμπ στο οποίο ήταν συνιδιοκτήτης), μια σύζυγος και δυο πρώην κοπέλες του, με τις οποίες είχε κάνει συνολικά τέσσερα παιδιά!
Αναγκάστηκε, δε, να υποθηκεύσει ακόμα και ένα σπίτι στην Τζόρτζια, όπου ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ.
Τουλάχιστον ο Άντερσον μετά τη «λυπητερή» δεν μπήκε στη φυλακή (όπως έχει συμβεί με άλλους παιχταράδες στις ΗΠΑ).
Δεν ακούστηκε και για χάρη του (εκτός από το περίπου ομώνυμο δελφίνι) το περίφημο «free Willie».
Και ποιος αμφιβάλλει ότι αν αγωνιζόταν σήμερα στα μέρη μας (δεδομένης της αναμφισβήτητης κλάσης του) θα χαρακτηριζόταν στα συνθήματα ως… «μπαμπάς»;