Η χειρότερη μέρα της ζωής του: Το χονδροειδές λάθος που κηλίδωσε τη φήμη του Έντι Τζόνσον
Βρείτε μας στο

«Φέραμε απ’ την Αμερική, τον Έντι, το «πιστόλι», τραγουδούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού το 1994, προκειμένου να πικάρουν τον Ζάρκο Πάσπαλι για τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

Τον Ζάρκο ποτέ δεν έπαψαν να τον λατρεύουν οι «γαύροι». Είναι σαν αυτούς τους σκληρούς χωρισμούς που όταν έρθει η γιατρειά του χρόνου, η ανάμνηση είναι γλυκιά και όχι πικρή. Άλλη ιστορία αυτή όμως.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού θεωρούν ότι ο Ζάρκο έκανε ένα ιστορικό λάθος. Ασχέτως αν είχε αρχίσει να ξενερώνει στον Πειραιά. Αντίθετα, ο παικταράς που ήρθε για να γίνει η επόμενη αφίσα στα «ερυθρόλευκα» εφηβικά δωμάτια, ο Έντι Τζόνσον, δεν έφερε ουδεμία ευθύνη για μία σοκαριστική ιστορία που ενεπλάκη το όνομά του.

Ο σμολ φόργουορντ που, εκτός Ελλάδας, αγωνίστηκε σε Σακραμέντο Κινγκς, Φοίνιξ Σανς, Σιάτλ Σουπερσόνικς, Σάρλοτ Χόρνετς, Ιντιάνα Πέισερς και Χιούστον Ρόκετς έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του.

Στις 5 Αυγούστου 2006 γίνεται γνωστό ότι κάποιος Έντι Τζόνσον κατηγορείται για τον βιασμό 25χρονης σε δωμάτιο ξενοδοχείου. Η είδηση προκαλεί σοκ. Δεν θα ήταν όμως η μοναδική.

Τρεις ημέρες αργότερα εισέβαλε σε διαμέρισμα που βρίσκονταν δύο ανήλικα παιδιά χωρίς τους γονείς τους, απομόνωσε το αγοράκι, κακοποίησε σεξουαλικά το 8χρονο κοριτσάκι και το απείλησε να μην μιλήσει πουθενά για το περιστατικό.

Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού, ο οποίος με τα τέσσερα τρίποντα στα τελευταία λεπτά του ημιτελικού του Final 4 της Σαραγόσα έριξε στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό, άρχισε να δέχεται δεκάδες τηλεφωνήματα.

Έχεις μέχρι τη Δευτέρα: Το Netflix κατεβάζει για πάντα το απόλυτο αριστούργημα του Σπίλμπεργκ με τα 7 Όσκαρ (Vid)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Έχεις μέχρι τη Δευτέρα: Το Netflix κατεβάζει για πάντα την ταινιάρα με το 9.0 στο IMDB και τα 7 Όσκαρ (Vid)

Δεν ήταν όμως αυτός. Τα fake news είχαν προκαλέσει τη ζημιά. Υπήρχε κι άλλος βετεράνος παίκτης με το ίδιο όνομα. Τα ΜΜΕ έπρεπε να ψυλλιαστούν ότι ο “Fast Eddie” (γεννηθείς το 1955) είχε κάνει αυτά τα τερατουργήματα και όχι ο… δικός μας (γεννηθείς το 1959).

Η αρχή του κακού έγινε από το “Associated Press”, το οποίο δημοσίευσε την είδηση χωρίς φωτογραφία. Κάποια από τα επόμενα Μέσα μπέρδεψαν τον έναν με τον άλλον.

«Καταστροφικό. Είναι δύσκολο να το περιγράψεις. Αυτό που με απογοήτευσε περισσότερο ήταν το γεγονός πως κάποιοι υπήρξαν υπερβολικά ενθουσιώδεις, σκεπτόμενοι ότι ήμουν εγώ. Μου επιτέθηκαν με μια σφοδρότητα που δεν μπορώ να κατανοήσω.

Εκείνο ήταν το κομμάτι που δεν μου επέτρεψε να κοιμηθώ τη νύχτα. Εκείνο ήταν το κομμάτι που με ώθησε να επικοινωνήσω με όσους περισσότερους μπορούσα και να πω ‘ντροπή σου, αυτός δεν είμαι εγώ’.

Δεν κατηγορώ τον άλλο Έντι Τζόνσον που έχει το ίδιο ονοματεπώνυμο. Θεωρώ ότι είναι ένα σπουδαίο όνομα. Απλώς δεν συνέβη να είναι ένα καλό παιδί. Εκείνη η μέρα ήταν η χειρότερη της ζωής μου», είχε δηλώσει ο αδικημένος βετεράνος.

Η χειρότερη μέρα της ζωής του: Το χονδροειδές λάθος που κηλίδωσε τη φήμη του Έντι Τζόνσον

Ένας από τους πρώτους που ενημερώθηκαν για τη σύγχυση που προκάλεσε ταχυκαρδία στον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού ήταν ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ.

«Μου τηλεφώνησε τρομερά αναστατωμένος. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Ήταν διακοπές στη Χαβάη. Επιστρέφει και το πρώτο που πράγμα που μαθαίνει είναι πώς έχει να διαχειριστεί όλο αυτό», είχε αποκαλύψει.

Εκτός από το έτερο έτος γέννησης, οι δύο Έντι Τζόνσον είχαν φοιτήσει σε άλλα κολλέγια, είχαν εισαχθεί στο ΝΒΑ με τέσσερα χρόνια διαφοράς και δεν συνυπήρξαν ποτέ σε ίδια ομάδα.

Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού εξέφρασε στον Τζέι Μαριότι των “Chicago Sun-Times” ότι εξέταζε το ενδεχόμενο να λάβει νομικά μέτρα κατά των ειδησεογραφικών πρακτορείων που χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία του ή δεν έλεγξαν την ταυτότητά του.

Πέρα από κάποιες κλήσεις της τροχαίας, ο Τζόνσον δεν είχε δώσει δικαίωμα για έναν τέτοιο διασυρμό. Θεωρούσε ότι η φήμη του είχε πληγεί λόγω του περιστατικού. Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για τη μέρα με τη νύχτα.

Ο θύτης ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από τη χρήση ναρκωτικών, προέβη σε πάρα πολλές παράνομες πράξεις και το 2008 καταδικάστηκε σε υποχρεωτική ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Η φήμη του ενός Έντι Τζόνσον αποκαταστάθηκε γρήγορα. Εκείνη του άλλου ποτέ. Φυλακίστηκε στο σωφρονιστικό ίδρυμα Santa Rosa του Μίλτον της Φλόριντα, όπου έκλεισε για πάντα τα μάτια του στις 26 Οκτωβρίου 2020.