Από ηλεκτρολόγος και στόπερ 5ης κατηγορίας, δεν «τρώει» γκολ στο CL: Η ιστορία του τερματοφύλακα της Κλάκσβικ δε μοιάζει με καμία άλλη
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Από ηλεκτρολόγος και στόπερ 5ης κατηγορίας, δεν «τρώει» γκολ στο CL: Η ιστορία του τερματοφύλακα της Κλάκσβικ δε μοιάζει με καμία άλλη

Παράτησε το ποδόσφαιρο, έγινε ηλεκτρολόγος στην Νορβηγία, έπαιξε στόπερ σε τοπικό. Σήμερα ο Γιόναθαν Γιόχανσον έκανε την Κλάκσβικ τη μεγαλύτερη έκπληξη του Champions League με τα δικά του clean-sheets.

Δύο μήνες πριν, φορούσε κράνος και φόρμα εργασίας και ήταν υπεύθυνος για ηλεκτρολογικά συστήματα. Σήμερα, φορά γάντια και είναι υπεύθυνος για την εστία της Κλάκσβικ από τα Νησιά Φερόε. Ακολουθεί η πραγματικά αδιανόητη ιστορία του Γιόναταν Γιόχανσον, του τερματοφύλακα που πριν δύο χρόνια παράτησε το ποδόσφαιρο, επέστρεψε για να γίνει σέντερ-μπακ στην 5η κατηγορία της Νορβηγίας και σήμερα οδηγεί την ομάδα του σε μια σπάνια πορεία καθώς αρνείται να δεχθεί γκολ στα προκριματικά του Champions League…

Από ηλεκτρολόγος και στόπερ 5ης κατηγορίας, δεν «τρώει» γκολ στο CL: Η ιστορία του τερματοφύλακα της Κλάκσβικ δε μοιάζει με καμία άλλη

Κάθε χρόνο διαβάζουμε απίστευτες ιστορίες, ιστορίες που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να δημιουργήσει. Η πρώτη από αυτές στη σεζόν έρχεται από την Κλάκσβικ, ομάδα από τα Νησιά Φερόε, μια κουκίδα στον χάρτη, μια πόλη 5.000 κατοίκων. Ένα μέρος στο οποίο έχει έδρα η ομάδα που πέταξε έξω την Φερεντσβάρος κάνοντας το «μπαμ» νωρίς στην κορυφαία διοργάνωση.

Πρωταγωνιστής; Ο τερματοφύλακας, του οποίου πριν δύο μήνες η ζωή δεν είχε καμία σχέση. Σήμερα, έπειτα από 3 αγώνες σε πρώτο και δεύτερο προκριματικό γύρο, μετρά ισάριθμα clean-sheets [2 με την Φερεντσβάρος, ένα με την Χάκεν] και επιστρέφει στην πόλη του για να συνεχίσει το απίστευτο παραμύθι. «Ήταν ένα βράδυ που δεν μπορώ να περιγράψω. Είχα χρόνια να νιώσω ένα ανάλογο συναίσθημα».

Τη στιγμή που το σκηνικό άλλαξε, την περιέγραψε ο ίδιος στην Gazzetta dello Sport. «Όσλο, τέλη Μαΐου. Ήταν μεσημέρι, δούλευα και το τηλέφωνο χτύπησε. Ήταν ο Μάγκνε Χόσεθ, προπονητής της Κλάκσβικ. Είχαμε γνωριστεί στην Notodden στη δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας. Εκείνος ήταν στο τέλος της καριέρας του ως παίκτης, εγώ προσπαθούσα να καθιερωθώ, να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα».

Ο νυν προπονητής, έκανε μια πρόταση την οποία ο πρώην συμπαίκτης του δεν μπόρεσε να αρνηθεί. «Με ρώτησε αν μπορώ να μετακομίσω στα Νησιά Φερόε για να είμαι ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας. Έπρεπε να παρατήσω τη δουλειά που έκανα για δύο χρόνια και να προσπαθήσω για μια νέα πρόκληση στην παλιά μου ζωή, το ποδόσφαιρο. Το σκέφτηκα για μερικές μέρες και δέχθηκα».

Στα 31 του πλέον, ο Γιόχανσον έκανε το comeback κάτω από τα δοκάρια αφού πρώτα είχε επιστρέψει ως… αμυντικός σε ερασιτεχνικό επίπεδο. «Μερικούς μήνες αφού είπα ‘αρκετά’ ξεκίνησα να παίζω με κάποιους φίλους στην Majorstuen, ομάδα 5ης κατηγορίας στην Νορβηγία. Όχι όμως ως τερματοφύλακας. Ο προπονητής φυσικά μου είπε να πάω κάτω από τα δοκάρια, όμως διάλεξα να δοκιμάσω να γίνω αμυντικός».

Από ηλεκτρολόγος και στόπερ 5ης κατηγορίας, δεν «τρώει» γκολ στο CL: Η ιστορία του τερματοφύλακα της Κλάκσβικ δε μοιάζει με καμία άλλη

«Στο ξεκίνημα του Ιουνίου πήρα πτήση για τα Νησιά Φερόε, με πίεσε ένας φίλος. Στις 5 του μήνα υπέγραψα ένα συμβόλαιο μερικών μηνών. Στις 12, στην Βουδαπέστη, βάλαμε τρία γκολ σε μια από τις πιο σημαντικές ομάδες της Ουγγαρίας. Εμείς, οι ξυλουργοί, οι ηλεκτρολόγοι, η ομάδα ενός νησιού. Μια μέρα θα το λέω στα εγγόνια μου».

Και πραγματικά, ακόμα δεν ξέρει πόσα πράγματα θα έχει να διηγηθεί. «Το 2011 σταμάτησα το ποδόσφαιρο και έγινα ηλεκτρολόγος, μετά ξεκίνησα και πάλι να παίζω ως σέντερ-μπακ και σήμερα είμαι εδώ, έτοιμος για τα προκριματικά του Champions League».

Αφού απέκλεισε την Φερεντσβάρος, στον δεύτερο γύρο η Κλάκσβικ συγκρούεται με την Χάκεν από την Σουηδία. Ο Γιόχανσον ήταν φυσικά βασικός στο πρώτο ματς – εντός έδρας – και μαντέψτε, κράτησε ξανά ανέπαφη την εστία του στο 0-0 μπροστά σε 1.200 θεατές. Πλέον μετρά μέρες για τη ρεβάνς. Για να κρατήσει ένα ακόμα clean-sheet και παρότι ο ίδιος ήταν ο ηλεκτρολόγος, να αφήσει τους συμπαίκτες του να… αλλάξουν εκείνοι τα φώτα στην αντίπαλό τους για τη δεύτερη σερί ιστορική πρόκριση.

«Θα επιστρέψω στο Γκέτεμποργκ, την πόλη μου. Έχω πάει σε δεκάδες αγώνες στο γήπεδο και έχω δει πολύ περισσότερους στην τηλεόραση. Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω…».