Θα παίξει και με την ΑΕΚ: Ο 18χρονος που «τρομοκρατεί» την Premier League είναι το στοίχημα των 100 εκατομμυρίων
Βρείτε μας στο

Ψύχραιμος, με σφιγμένες απλά τις γροθιές του ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι πανηγυρίζει συγκρατημένα. Πριν ο προπονητής προλάβει να γυρίσει προς τον πάγκο, όλο το staff έχει πέσει πάνω του σε ένα κλίμα τρελού party, σαν να έχουν μόλις κατακτήσει το Champions League. Είναι το 2-0 της Μπράιτον κόντρα στην Νιούκαστλ και σκόρερ και των δύο γκολ είναι ο Έβαν Φέργκιουσον. Ο 18χρονος Ιρλανδός φορ μερικά λεπτά αργότερα ολοκλήρωσε το χατ-τρικ στο ξεκίνημα της – πιθανότατα – τελευταίας του σεζόν με τους Seagulls.

Συχνά οι Εγγλεζάδες τα φουσκώνουν όταν πρόκειται για κάποιον «δικό τους», όμως στην περίπτωσή του έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι θα σαρώσει τα πάντα στην Premier League. Βασικά, τα σαρώνει ήδη αν λάβουμε υπόψη μερικούς παράγοντες όπως τον αριθμό των γκολ σε αυτή την ηλικία, τον ρυθμό σκοραρίσματος και το γεγονός ότι το κάνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του είναι σαν κάποιου πολύ μεγαλύτερου. Πέρυσι, καλύτερο ratio σε λεπτά/γκολ είχε μόνο ο Χάαλαντ. «Είναι απίστευτο συναίσθημα. Εντάξει, το τελευταίο κόντραρε, όμως όλα μετράνε» είπε ο διεθνής επιθετικός μετά το χατ-τρικ κόντρα στην Νιούκαστλ, μια ομάδα που χτίστηκε με 500 εκατ. ευρώ από τον Σαουδάραβα ιδιοκτήτη.

Πριν σταθεί τυχερός, ήταν εκεί που έπρεπε με βάση το ένστικτό του για να ανοίξει το σκορ από κοντά μετά το λάθος του keeper, Πόουπ, τον οποίο νίκησε με εξαιρετικό τεχνικό σουτ εκτός περιοχής στο ξεκίνημα της επανάληψης. Και η τύχη είναι με τους δυνατούς. Με αυτό το χατ-τρικ έγινε μόλις ο 4ος παίκτης που πετυχαίνει χατ-τρικ στα 18 του χρόνια, μετά τους Κρις Μπαρτ-Γουίλιαμς, Ρόμπι Φάουλερ και Μάικλ Όουεν [3 φορές]. Ήταν η πρώτη του «τριπλέτα» σε 24 ματς στην Premier League και το 10ο γκολ του στην κατηγορία.

Το ταλέντο του και το γεγονός ότι σε κάθε επίπεδο είναι πολύ πιο μπροστά από τα παιδιά της ηλικίας του είχε φανεί εδώ και χρόνια. Η πρώτη και μοναδική ομάδα του πριν την Μπράιτον ήταν η Μποέμιανς στην Ιρλανδία. Με αυτή έκανε ντεμπούτο σε ηλικία μόλις 14 ετών και όπως φαίνεται στο video, μπορούσε ήδη να παίξει ξύλο με τα αντίπαλα σέντερ-μπακ, ενώ έπαιξε και ρόλο στην ισοφάριση στο φινάλε.

Στην Premier League ντεμπούτο έκανε τον Φεβρουάριο του 2022 υπό τις οδηγίες του τότε τεχνικού των Γλάρων, Γκρέιαμ Πότερ, και δεν άργησε να γίνει ο 2ος νεαρότερος στην PL με γκολ και ασίστ στο ίδιο ματς [ναι, και αυτό το έκανε πιο μικρός ο Όουεν]. Είπαμε, το ποδοσφαιρικό IQ του είναι πολύ μπροστά σε σχέση με την ηλικία του και οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους σκοράρει δείχνουν την τεράστια δυνατότητα εκτέλεσης. Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι το πρώτο γκολ στη μεγάλη κατηγορία το έβαλε με απίστευτο τακουνάκι. Η αντίληψη του χώρου είναι ένα από τα κύρια πλεονεκτήματά του και το αξιοποιεί με την ικανότητα να εκτελεί με κάθε τρόπο.

Συχνά οι παραλληλισμοί είναι βιαστικοί και υπερβολικοί όμως τα χαρακτηριστικά του όντως μοιάζουν με αυτά του Χάρι Κέιν. Έχουν ακριβώς ίδιο ύψος [1.88μ.], ενώ, όπως ο Άγγλος hitman, ο Φέργκιουσον βγαίνει εκτός περιοχής για να παίξει με μια επαφή ανάμεσα στις γραμμές αλλά και εκτελεί με τη μία με κάθε τρόπο όταν έχει την ευκαιρία. Αν και τόσο μικρός, γνωρίζει πάντα τι πρέπει να κάνει και έχει έμφυτη την κατανόηση του πώς παίζεται η θέση. Όμως η δουλειά του κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Θα παίξει και με την ΑΕΚ: Ο 18χρονος που «τρομοκρατεί» την Premier League είναι το στοίχημα των 100 εκατομμυρίων

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Ο προπονητής του, ένας τεχνικός που θέλει το Νο9 να συμμετέχει στη φάση της κατοχής, έχει σκοπό να του μάθει να κινείται και σε «άγνωστους» χώρους όταν η ομάδα χτίζει επιθέσεις. «Δουλεύουμε για να τον βελτιώσουμε όχι μόνο ως επιθετικό, αλλά να ανεβάσουμε την αντίληψή του στο παιχνίδι έτσι ώστε να είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης. Θέλουμε να μάθει να ενεργεί σαν μέσος όταν το παιχνίδι παίζεται μακριά από την περιοχή και σαν στράικερ όταν είναι στα τελευταία 20 μέτρα» είπε για τον παικταρά του ο allenatore.

«Το όπλο του είναι ότι σκοράρει, ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, όμως έχει το περιθώριο να βελτιωθεί σε πολλά άλλα πράγματα. Να παίζει με τους συμπαίκτες του, να κάνει περισσότερα για την ομάδα. Είμαι χαρούμενος κάθε φορά που πετυχαίνει γκολ, όμως για να παίξεις σε top-top επίπεδο πρέπει να συμμετέχεις με την υπόλοιπη ομάδα στο build-up, στη φάση της κατοχής. Να καταλαβαίνεις το πότε πρέπει να επιτεθείς και πότε πρέπει να είσαι πιο βαθιά για να πάρεις την μπάλα, ακόμα το δουλεύουμε».

Και με δεδομένο το πόσο μικρό διάστημα γίνεται η δουλειά, τα αποτελέσματα είναι το λιγότερο εντυπωσιακά. Η εξέλιξή του, η έκρηξη στο παιχνίδι του έχει φέρει ήδη μεγάλες ομάδες να τον έχουν στις λίστες τους. Η Γιουνάιτεντ σίγουρα τον παρακολουθεί, ενώ και η Τότεναμ τον έχει στα υπόψη, ειδικά από τη στιγμή που το καλοκαίρι έχασε τον Κέιν. Και μπορεί ο Ντε Τζέρμπι να ζητά πολλά περισσότερα, όμως ήδη το ερώτημα είναι το «πότε» και όχι το «αν» θα παίξει σε μεγάλη ομάδα.

Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα βρίσκεται στο Champions League και σε club που να διεκδικεί τους μεγάλους τίτλους. Μέχρι τότε, υπάρχει το Europa League, η πρώτη φορά που η ομάδα του παίζει στην Ευρώπη και αντίπαλος στη φάση των ομίλων της διοργάνωσης είναι η ΑΕΚ. Ό,τι κι αν γίνει πάντως, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Η Μπράιτον έχει έτοιμη την επόμενη πώληση των 100 εκατ. ευρώ…