Guille Fernandez
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Στα χνάρια του Λαμίν Γιαμάλ: Η Μπαρτσελόνα έχει βρει ήδη το επόμενο «παιδί-θαύμα»

Μία ακόμα απόδειξη ότι η παραγωγική διαδικασία στην περίφημη Μασία είναι σε restart mode

Η είδηση ότι ο Λαμίν Γιαμάλ υπέγραψε το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο του με την αστρονομική ρήτρα του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ δεν προξένησε τόσο μεγάλη εντύπωση. Ούτε ότι μέσα σε 15 μήνες υπήρξε και δεύτερος «μπλαουγκράνα» που έκανε ντεμπούτο στο UEFA Youth League, έχοντας συμπληρώσει οριακά 15 χρόνια ζωής.

Για την Μπαρτσελόνα μιλάμε. Και από τη στιγμή που οι μηχανές της Μασία έχουν πάρει ξανά μπρος, φαινόμενα όπως αυτό του Λαμίν ίσως να μην είναι στο εξής τόσο… δυσεύρετα. Αυτό θέλει τουλάχιστον να αποδείξει σύντομα ο Γκιγέρμο Φερνάντεθ, που μόνο για 35 ημέρες δεν έσπασε το ρεκόρ συμμετοχής του Γιαμάλ στη διοργάνωση Νέων της UEFA, όπου έχουν δικαίωμα συμμετοχής παίκτες κάτω των 19 ετών.

Στις 19 Σεπτεμβρίου ο Φερνάντεθ ντεμπούταρε στο Youth League, παίζοντας απέναντι στην Αντβέρπ σε ηλικία 15 χρόνων, δύο μηνών και 21 ημερών. Σε ότι αφορά παίκτες της Μπαρτσελόνα, μόνο ο Γιαμάλ το έχει κάνει νωρίτερα (15 χρόνων, ενός μήνα και 16 ημερών), ενώ το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο 17χρονος Νορβηγός της Ρόζενμποργκ, Σβέρε Νίπαν.

Ο Γκιγέ Φερνάντεθ διανύει την έκτη σεζόν του στη Μασία και πέρσι έπαιζε στην Κ16. Ήταν όμως τόσο καλός για αυτό το επίπεδο, που φέτος προήχθη στις Κ18 και Κ19. Εναλλάσσεται μεταξύ των δύο, παίζει δηλαδή ως Γυμνασιόπαιδο με παίκτες που τελειώνουν τώρα ή έχουν μόλις τελειώσει το (αντίστοιχο) Λύκειο. Ο Γιαμάλ δεν πέρασε καν από την Μπάρτσα Β – πήγε κατευθείαν από την Κ19 στην ανδρική ομάδα – και απομένει να φανεί αν ο Φερνάντεθ θα βαδίσει στα χνάρια του και στο επόμενο level.

Πρόκειται για έναν μεσοεπιθετικό με εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και ιδιαίτερα ανεπτυγμένη σωματική διάπλαση. Η μεγάλη ποιότητα του φαίνεται κυρίως για την ώρα από τον χειρισμό της μπάλας και τη μεγάλη ικανότητά του να σερβίρει στους συμπαίκτες του ασίστ. Τα ισπανικά Μ.Μ.Ε κάνουν επίσης λόγο για φαρμακερό σουτ και απόλυτη επιδεξιότητα σε καταστάσεις ένας με έναν με τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν το λες και είδηση ότι μάνατζερ του παίκτη είναι ο πολύς Ζόρζε Μέντες. Ο Πορτογάλος μεγαλοατζέντης χειρίζεται επίσης τα δικαιώματα των Γιαμίν Λαμάλ, Αλεχάντρο Μπαλντέ (και των Ζοάο Φέλιξ, Ζοάο Κανσέλο). Και μόνο ότι επέλεξε να τον εκπροσωπήσει, αποτελεί τεκμήριο του potential που έχει ο 15χρονος.

Γεννηθείς στις 18 Ιουνίου του 2018, ο Φερνάντεθ είναι μία ακόμα απόδειξη ότι η παραγωγική διαδικασία στο περίφημο φυτώριο της Μπαρτσελόνα είναι σε restart mode. Μετά την χαοτική εποχή του Χοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, που τα πάντα στηρίζονταν σε μεταγραφές υπεραξίας και κολοσσιαία συμβόλαια παικτών, η Μπάρτσα είναι ξανά περήφανη για τα προϊόντα της Μασία. Οι Γκάβι, Μπαλντέ, ο Λαμίν Γιαμάλ, πλέον και ο εντυπωσιακός Φερμίν Λόπεθ είναι ήδη στις επάλξεις. Απ’ ότι φαίνεται ο Γκιγέ Φερνάντεθ σιγοψιθυρίζει το «να δεις τι σου ‘χω για μετά…»

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί