Μπάλα
Βρείτε μας στο

Η ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες ντοκιμαντέρ, βιβλία, αφιερώματα κ.λπ. Οι κορυφαίες στιγμές, οι ίντριγκες, οι ξεχωριστές μεταγραφές, τα ντέρμπι, τα «αστέρια», οι προπονητές, οι οπαδοί, οι τραγωδίες… Αμέτρητες προσωπικότητες έχουν συνθέσει το ντεκόρ.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, θα μπείτε στα ενδότερα. Θα διαβάσετε μια δεκάδα από ξεκαρδιστικές ατάκες ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με το άθλημα. Μία ωδή στα ευτράπελα, τα οποία κατά βάση προέρχονται από Β’ και Γ’ Εθνική. Κατηγορίες δηλαδή που ούτως ή άλλως είναι ένα ευτράπελο από μόνες τους.

Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε. Κι αν σας αρέσει, καλά να ‘μαστε, τα αντίστοιχα αφιερώματα μπορούν να γίνουν δύο, τρία, πέντε… Από ιστορίες αποδυτηρίων και γηπέδων άλλο τίποτα. Ατάκες πέρα για πέρα αληθινές που καταγράφηκαν κατά την τελευταία 20ετία και προκαλούν άφθονο γέλιο. Αυτό που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη όλοι μας.

Ο… βράχος

Ομάδα ανακοινώνει την απόκτηση ενός μέσου με σπουδαία τεχνική κατάρτιση, φαντασία και δημιουργικότητα. Είναι η ώρα των συστάσεων από τον προπονητή στους νέους συμπαίκτες του. «Θέλω να σας παρουσιάσω τον… Θα πηδάει στα κόρνερ. Θα μας βοηθήσει πολύ στο ψηλό παιχνίδι», είπε μεταξύ άλλων. Διάπλατα χαμόγελα, κάποιοι σφίγγονται για να μην ξεκαρδιστούν… Βλέπετε, ο νεοαποκτηθείς άσος δεν ξεπερνούσε το 1.65μ.!

Το «λιοντάρι» που έριχνε μπινελίκια

Αγώνας με γηπεδούχο τον Πανσερραϊκό. Για τους μη γνωρίζοντες, η μασκότ της ομάδας είναι ένα λιοντάρι. Σαν το έμβλημα δηλαδή («Λέων της Αμφίπολης»). Επικρατεί ένταση με τους αντιπάλους, ανταλλάσονται τα καθιερωμένα «γαλλικά». Τα κλασικά. Κάποια στιγμή ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων απευθύνεται στον παρατηρητή.

-Με έβρισε.

-Ποιος σε έβρισε;

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

-Το λιοντάρι!

Απλά κάντε το εικόνα…

Χαμένος στη μετάφραση

Προπονητής που δεν γνωρίζει παρά ελάχιστα αγγλικά προσπαθεί να εξηγήσει σε Νοτιοαμερικανό να παίξει στα άκρα. Έλα, όμως, που ούτε ο ποδοσφαιριστής καταλαβαίνει αγγλικά. Άνθρωπος ασφαλείας έχει δηλωθεί ως… μεταφραστής. Προφανώς ούτε εκείνος ξέρει, αλλά αποφασίζει να κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια και, μάλιστα, στη μητρική γλώσσα του παίκτη. Vamos a la playa”, του λέει. “Playa” ίσον «πλάγια». Ελάτε, βάλτε λίγο φαντασία στη ζωή σας…

Θέμα… επικοινωνίας

Ποδοσφαιριστής αισθάνεται αδικημένος από τον προπονητή, διότι δεν παίρνει χρόνο συμμετοχής. Μία, δυο, τρεις αποφασίζει να του κάνει κουβέντα. «Κόουτς, θέλω να πάρω ευκαιρίες», αιτείται. «Ευκαιρίες στον… Κωτσόβολο», ακούει. Από επικοινωνία μηδέν, θα μπορούσαμε να πούμε.

Γκρεμίστηκε ο φούρνος;

Ποδοσφαιριστές δίνουν ραντεβού για να πάει ο ένας να παραλάβει τον άλλο με το αυτοκίνητο. Τηλέφωνο.

-Έλα πού είσαι;

-Έξω από ένα μαγαζί. Στο “Beneth”.

Κάνει γύρω-γύρω ο πρώτος, πουθενά ο συμπαίκτης, πουθενά και το “Beneth”.

-Ρε πού είσαι;

-Στο “Beneth”, σου λέω!

Το Beneth ήταν φούρνος Βενέτη. Ούτε η «Ζουμπουλία» στο «Παρά Πέντε» που αποκάλεσε «ΒΕΑΚΗ» τη λέξη BEACH να ήταν…

Το… κινούμενο δοκάρι

Προπονητής και, μάλιστα, πολύ γνωστός, παίρνει μία όχι και τόσο συνηθισμένη απόφαση. Δίνει εντολή σε ποδοσφαιριστή του να παραμείνει ακίνητος, για να παριστάνει το… δοκάρι. Τι να κάνει ο έρμος… Παίρνει θέση και το προπονητικό πρόγραμμα εξελίσσεται. Κάποια στιγμή ο παίκτης σηκώνει το χέρι, πιθανότατα για να προστατευθεί από σουτ συμπαίκτη του. Έξαλλος ο κόουτς τού βάζει τις φωνές με τη φαρμακερή φράση: «Ρεεε… κουνιούνται τα δοκάρια ρε;»

Από μηχανής Θεός

Χιλιανός ποδοσφαιριστής εμφανίζεται στο γήπεδο της ελληνικής ομάδας που θα συνεχίσει την καριέρα του. Δείχνει, όμως, κατάκοπος και ελαφρώς καμπουριασμένος. Νευροκαβαλίκεμα; Ψύξη; Φταίει το «σκαρί» του; Ο προπονητής, όμως, έχει τη δική του ερμηνεία. «Ρε με το μηχανάκι ήρθε αυτός απ’ τη Χιλή;»

Airγο τέχνης

Τελευταία λεπτά στο ματς. Η αγωνία στο κατακόρυφο. Η ομάδα που κυνηγά την ισοφάριση, έχει κερδίσει φάουλ και όλοι μαζεύονται στην περιοχή. Στο τείχος στήνονται δύο παίκτες, εκ των οποίων ο ένας αποφασίζει να φύγει και μπαίνει στο «κουτί» για να διεκδικήσει κεφαλιά. Έξαλλος ο προπονητής.

-Εεε, πού πας;

Ο -βραχύσωμος- παίκτης τού κάνει νόημα ότι πάει προς τα πίσω.

-Κάτσε στο τείχος, ρε Τζόρνταν, που θες να πηδήξεις κιόλας!

Καλλιστεία

Ποδοσφαιριστής που δεν τον λες και… Μάρλον Μπράντο, έχει συζήτηση με τον προπονητή του. Είτε για να τον «ντοπάρει» είτε για να τον πειράξει, ο κόουτς τού λέει σε ανύποπτο χρόνο: «Αν γίνει διαγωνισμός ομορφιάς, θα πάρεις το χρυσό».

Τα πλάνα τον… πλάνεψαν

Προπονητής έχει χάσει την εμπιστοσύνη του με ποδοσφαιριστή που ήρθε ως καλός στην Ελλάδα. Αφού είδε κι απόειδε με τις διαδοχικές μέτριες εμφανίσεις του, ο κόουτς ξεστομίζει: «Τι διάολο; Τον αδερφό του στείλανε; Άλλος ήταν στα βίντεο