Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special… 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Κυνηγάει ένα θαύμα. Ακόμα κι αν μείνει ημιτελές, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί τον επόμενο πολύ μεγάλο προπονητή στο παγκόσμιο στερέωμα…

Μια διαγώνια 50άρα μπαλιά σκίζει το χορτάρι του προπονητικού κέντρου και φτάνει ακριβώς στο πόδι που πρέπει. Οι παίκτες μένουν με το στόμα ανοικτό, όμως σκοπός δεν είναι να τους εντυπωσιάσει με την τεχνική του, θέλει απλά να δείξει έναν τρόπο ανάπτυξης, είναι μια κίνηση σαν να σχεδιάζει ένα βέλος στον πίνακα. Αν και manager πλέον, ο Τσάμπι Αλόνσο είναι μακράν ο καλύτερος παίκτης της Λεβερκούζεν.

Ο Βάσκος, στους πρώτους του μήνες ως προπονητής, πήρε την Μπάγερ στον υποβιβασμό και φέτος, έπειτα από 9 αγωνιστικές την έχει στην πρώτη θέση της Bundesliga, αήττητη με 8 νίκες και μια ισοπαλία, η οποία είναι στο Μόναχο με την Μπάγερν. Μόλις στα 41 του, βγάζει αληθινή την προφητεία του Ζοσέ Μουρίνιο…

«Θα έλεγα ο Τσάμπι Αλόνσο» είπε ο Special One όταν πριν τρία χρόνια ρωτήθηκε για το ποιος πρώην παίκτης του θα γίνει προπονητής. «Ο πατέρας του ήταν προπονητής, στη συνέχεια έγινε ο ίδιος κορυφαίος παίκτης. Η θέση που έπαιζε τον βοηθάει και η γνώση του στο άθλημα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έπαιξε σε Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και είχε τον Γκουαρδιόλα στην Μπάγερν, εμένα στην Ρεάλ, τον Αντσελότι στην Ρεάλ και τον Μπενίτεθ στην Λίβερπουλ. Αν τα συνδυάσεις όλα αυτά, ο Τσάμπι έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας πολύ καλός προπονητής».

Σήμερα βλέπουμε το πόσο μέσα έπεσε ο Μουρίνιο αφού στους πρώτους τους μήνες σε κανονικό πάγκο ο Αλόνσο έχει κάνει ένα μικρό «θαύμα» και ήδη πολλά μεγάλα club παρακολουθούν στενά την εξέλιξή του. Πέρα από την εκπληκτική φόρμα και την κορυφή στην Bundesliga, η Λεβερκούζεν έχει κάνει το 3×3 στον όμιλο του Europa League, όμως αυτό που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον είναι τρόπος που έχουν έρθει τα αποτελέσματα, κάτι που φαίνεται πως κάθε άλλο παρά συγκυριακό ή θέμα τύχης είναι.

«Δείξαμε προσωπικότητα, ποιότητα, χαρακτήρα και πάνω σε αυτά θέλουμε να χτίσουμε. Θα έρθουν στιγμές που δεν θα είναι τόσο ευχάριστες και τότε θα πρέπει να μείνουμε ενωμένοι. Όλα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα για μια σεζόν, όμως μέχρι στιγμής έχουμε πολύ καλό feeling» είπε μετά το 2-2 που πήρε στην Allianz Arena.

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Αφού έκανε το αγροτικό του στη μικρή ομάδα της Ρεάλ Σοσιεδάδ, από την οποία ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε να έχει πιάσει δουλειά την άνοιξη του 2021. Τότε απέρριψε την πρόταση της Γκλάντμπαχ, γνωρίζοντας από τα χρόνια του στην Μπάγερν (2014-2017) ότι η Λεβερκούζεν θα του ταίριαζε καλύτερα. Έτσι κι έγινε. Στις αρχές του Οκτώβρη του 2022 o Ζεράρδο Σεοάνε αποχώρησε από την Bay Arena και η προπονητική καριέρα του Τσάμπι ξεκίνησε.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να δημιουργήσει σταθερότητα στην άμυνα. Mια ομάδα που ήταν πιο συμπαγής όταν δεν είχε την μπάλα, προσπάθησε να τη βελτιώσει στη φάση της κατοχής. Και η αλλαγή ήταν εμφανής. Τόσο που το επόμενο διάστημα εξελίχθηκε σε extreme makeover. Από τη ζώνη του υποβιβασμού τους πρώτους μήνες του 2022-23, η Λεβερκούζεν ανέβηκε και τερμάτισε στην 6η θέση, ενώ στο Europa League αποκλείστηκε στα ημιτελικά από την ομάδα του ανθρώπου που είχε προαναγγείλει την άφιξή του στην elite των προπονητών.

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Η δραστηριότητα της Λεβερκούζεν στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο βοήθησε τον Βάσκο να παίξει το σύστημα που είχε στο μυαλό του. Ο εξτρέμ και πρώτος σκόρερ της περσινής σεζόν, Μούσα Ντιαμπί, πωλήθηκε αντί 60 εκατ. ευρώ στην Άστον Βίλα και έτσι δημιουργήθηκε το budget για να αποκτηθούν τα κατάλληλα εργαλεία. Ο Γκρανίτ Τσάκα, επί σειρά ετών αρχηγός της Άρσεναλ και γνώστης της Bundesliga, ήρθε και πήρε τα κλειδιά στο κέντρο, ενώ ποιότητα και προσωπικότητα στα αποδυτήρια προστέθηκαν και με τη μεταγραφή του Γιόνας Χόφμαν από την Γκλάντμπαχ.

Αμφότεροι 31 ετών, ήρθαν και «κούμπωσαν» με τη μία, με τον Τσάκα να είναι ένα από τα δύο 6άρια και να δίνει άνεση στον Βιρτς να παίξει πιο ελεύθερα μπροστά, ενώ ο Χόφμαν είναι τεχνίτης που βοηθά και αμυντικά το σύνολο. Μαζί τους αφίχθησαν δύο ακόμα κομβικοί παίκτες. Ο 27χρονος αριστερός μπακ-χαφ, Άλεξ Γκριμάλντο, υπέγραψε ως ελεύθερος μετά την ολοκλήρωση του συμβολαίου του με την Μπενφίκα έπειτα από μια σεζόν με xAssists που μετρημένοι αμυντικοί είχαν στα 5 μεγάλα πρωταθλήματα. Ο Ισπανός δίνει τεράστια τακτική ευελιξία καθώς με τον ίδιο μέσα η άμυνα γυρίζει από 3άδα σε 4άδα και ανάποδα χωρίς να χρειάζεται αλλαγή.

Κλείνουμε την αναφορά στις μεταγραφές με τον Βίκτορ Μπόνιφεϊς, τον 22χρονο Νιγηριανό επιθετικό, ο οποίος κόστισε 20 εκατ. ευρώ για να έρθει από την βελγική, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Έχει ήδη μέσο όρο σουτ ανά αγώνα πάνω από 7, ενώ σημαντική κρίνεται η δουλειά του στη φάση της μη κατοχής με ακατάπαυστο pressing και τρέξιμο. Ήδη έχει 7 γκολ και 3 ασίστ στην Bundesliga και η τιμή του πάει μόνο προς τα πάνω. «Υπάρχει σοβαρότητα και ωριμότητα στο ποδόσφαιρό μας, κάτι που αποτυπώνει τον Τσάμπι σαν άτομο. Είναι γεννημένος νικητής. Έχει φέρει τη μαχητικότητα και το πνεύμα νικητή» σχολιάζει ο τεχνικός διευθυντής, Σιμόν Ρόλφες.

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Πλέον η Λεβερκούζεν ελέγχει τα ματς. Ξέρει να πιέζει σαν σύνολο και δεν χρειάζεται να είναι κάποιος άρρωστος με το γερμανικό πρωτάθλημα για να διαπιστώσει την πρόοδο στο παιχνίδι της. Το σύστημα που χρησιμοποιεί ο νεαρός τεχνικός είναι το 3-4-2-1, το οποίο γίνεται 4-2-4 στη φάση της επίθεσης, ενώ δεν λείπουν οι φορές που παίζει με ασύμμετρο.

Οι επιθέσεις χτίζονται από την άμυνα όπως είναι το trend της εποχής και που το υποστηρίζουν οι ομάδες που θέλουν να παίζουν με μοντέρνο τρόπο το άθλημα. Με τον τερματοφύλακα, τους αμυντικούς και τους μέσους να συμμετέχουν, η Μπάγερ έχει πολλές επιλογές και χάρη σε τρίγωνα και μηχανισμούς που δημιουργούν υπεραριθμίες, καταφέρνει να σπάει την πρώτη γραμμή πίεσης του αντιπάλου. 

Το σπάνιο ταλέντο, ο Φλόριαν Βιρτς, που παίζει από τα 16 του, μαζί με τον Χόφμαν είναι τα κεντρικά χαφ, ενώ ο Γκριμάλντο φορτώνει το κέντρο ως inverted-full-back σε έναν ρόλο που βλέπουμε όλο και περισσότερες ομάδες να το κάνουν στο σήμερα. Στην επίθεση ο Μπόνιφεϊς, με τα physical χαρακτηριστικά του, εκτός από το να σκοράρει, παίζει ξύλο με τα στόπερ και κερδίζει δεύτερες μπάλες.

Οι διαφορετικές τακτικές στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να μπει σε ένα συγκεκριμένο mode για να αμυνθεί. Άλλες φορές υπάρχει υπερφόρτωση μιας πλευράς με τους μπακ-χαφ, ενώ άλλες ανεβαίνουν τα στόπερ. Πάντα στόχος είναι να γεμίζει το κουτί με παίκτες έτσι ώστε αυτός που έχει την μπάλα να βλέπει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές.

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Ο Αλόνσο δουλεύει πολύ στο να έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να πληγώνει τον αντίπαλο. Με γρήγορο και αργό tempo, με πάσες και ντρίμπλες, ατομικά και ομαδικά, έτσι ώστε οι επιθέσεις να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα και μόνο αμυντικό μοτίβο. Το ίδιο κάνει και πίσω. «Όταν χρειάζεται, σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις η ομάδα παίζει για το αποτέλεσμα. Δεν βλέπουμε μόνο το build-up από την άμυνα. Το να βρίσκει τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει, είναι το πιο σημαντικό για εκείνον» λέει στο The-Athletic άνθρωπος μέσα από το club.

«Είναι εκπληκτικός προπονητής, ήρθε και μας έδωσε μια νέα ενέργεια, όλοι ήθελαν να εντυπωσιάσουν. Άλλαξε τον τρόπο που παίζουμε, το πως βγάζουμε την μπάλα από την άμυνα. Όλα μας ταιριάζουν καλύτερα, πλέον ξέρουμε τι κάνουμε, πως πιέζουμε» είπε στα ισπανικά Μέσα Ενημέρωσης ο δεξιός μπακ-χαφ, Φριμπόνγκ. «Μιλά πολύ με όλους μας. Όταν εξηγεί κάτι, το εξηγεί μέχρι να το καταλάβεις. Αν δεν αντιλαμβάνεσαι τον λόγο που γίνεται μια άσκηση, αφιερώνει χρόνο. Αυτό κάνει τους παίκτες να αισθάνονται πολύ άνετα, γνωρίζουν ότι μπορούν να του ζητήσουν οτιδήποτε».

Όπως προκύπτει από ρεπόρτερ που ζουν τις προπονήσεις, ο Βάσκος στην καθημερινότητά του κινείται πολύ και μιλάει πολύ, ενώ φωνάζει κιόλας όταν κρίνει πως χρειάζεται να περάσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα. «Είναι πολύ έξυπνος, έχει τεντωμένες τις κεραίες του και πιάνει κάθε σήμα» λέει άνθρωπος του συλλόγου. «Έχει βαθιά αντίληψη του αθλήματος και ταυτόχρονα την αύρα του σούπερ σταρ αφού έχει κατακτήσει κυριολεκτικά τα πάντα ως παίκτης. Είναι εκπληκτικός συνδυασμός για έναν προπονητή, όμως την ίδια στιγμή έχει μεγάλη θέληση να δουλέψει και παραμένει απίστευτα ταπεινός».

Δεν πέφτει ποτέ έξω ο Ζοσέ: Ο 41χρονος “Special... 2” δικαιώνει 100% τον Μουρίνιο και «τρομάζει» την Ευρώπη

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και που τα κάνει όλα αυτά ο 41χρονος. Η ‘Die Werkself’ είναι ένα club που σε 120 χρόνια ιστορίας δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα, η τροπαιοθήκη έχει μέσα όλο κι όλο ένα Κύπελλο Γερμανίας [1993] και όλοι τη θυμούνται για το 2002, όταν η ομάδα του Κλάους Τόπμελερ διεκδικούσε το τρεμπλ και στο τέλος της σεζόν έχασε 3 τίτλους σε 3 αγώνες.

Σίγουρα είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτή θα είναι μια χρονιά στην οποία θα γραφτεί ιστορία, αλλά οι βάσεις έχουν μπει. Εδώ και 11 χρόνια η Ντόρτμουντ προσπαθεί να βάλει τέλος στην κυριαρχία της Μπάγερν και δεν τα καταφέρνει, όμως στην Γερμανία τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε δει να παίρνουν πρωτάθλημα οι Βέρντερ Βρέμης, Στουτγκάρδη, Βόλφσμπουργκ.

Η ομάδα του 2002 είχε πάρει το παρατσούκλι ‘Neverkusen’ επειδή στο τέλος δεν κατέκτησε τίποτα. Σήμερα, με τον Τσάμπι Αλόνσο στο τιμόνι ίσως είναι now-or-never…