Το όνομα «Βλάσης Τσάκας» είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα λάμπει σαν πολύτιμο πετράδι στο στέμμα των cult ιστοριών του.
Ακόμα κι αν δεν κατάφερε να εμπλακεί διοικητικά στον Παναθηναϊκό, ακόμα κι αν τα σκοτεινά κέντρα δεν του επέτρεψαν να φέρει τον πολυπόθητο πρίγκιπα, η τεράστια αυτή φυσιογνωμία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστεί.
Γιατί στον 1,5 σχεδόν χρόνο που (κατάφερε να) μένει στον αφρό της επικαιρότητας πρόλαβε να χαρίσει μερικές ανεπανάληπτες στιγμές…
Ποιος μπορεί να λησμονήσει ότι πήγε με ταξί να καταθέσει πρόταση 220 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ;
Την αναμφίβολα κακοπροαίρετη φημολογία ότι είπε στον ταξιτζή «πάω να πάρω φανέλες του Παναθηναϊκού»;
Το αξύριστο λουκ, τα γυαλιά-παρμπρίζ από πούλμαν και το ντύσιμο που οι α-μοδοι τον κατηγορούσαν ότι δεν παρέπεμπε σε μεσάζοντα εκατομμυριούχων;
Δεν μπόρεσαν ποτέ όλοι αυτοί να χωνέψουν ότι επί των ημερών του Βλάση ο Παναθηναϊκός βρέθηκε μια ανάσα από την απόκτηση του Ροναλντίνιο (ως «δώρο» του πρίγκιπα έναντι 30 εκατ. ευρώ και συμβόλαιο 7 εκατ. ευρώ ετησίως).
Ότι θα έρχονταν κι άλλοι παιχταράδες, ότι θα επέστρεφε ο Σισέ και ότι το προσύμφωνο απόκτησης του Σικαμπάλα το είχε στην… κωλότσεπη (όπως αποκάλυψε ο ίδιος).
Όπως αποδείχθηκε όμως κι εδώ, η Ελλάδα είναι η χώρα της αχαριστίας…
Πατώντας σε αυτή τη μικρή… καθυστέρηση που εμφανιζόταν στο να μπουν τα χρήματα που είχε υποσχεθεί, ΜΜΕ και οπαδοί του άσκησαν αδικαιολόγητα σκληρή κριτική.
Εμφανίζονταν δύσπιστοι στην εξήγηση ότι γνώρισε τον πρίγκιπα στο Λονδίνο, μέσω ενός εξαδέλφου του, με τον οποίο είχε κοινές επαγγελματικές συναλλαγές.
Ότι οι Άραβες τον συμπάθησαν (όπως ήταν αναπόφευκτο να συμβεί με μια τέτοια προσωπικότητα) και του ανέθεσαν το ρόλο του μεσάζοντα.
Και στέκονταν σε λεπτομέρειες, όπως το γεγονός ότι το όνομα του πρίγκιπα άλλαζε συνεχώς στις αναφορές του Βλάση, με μόνη σταθερά στο τέλος το «Αλ Σαούντ» και εναλλαγές ενδιάμεσα μεταξύ Φαρφάν, Χαρχάν, Αφραχάν, Ραχμάν και Φαρχάν.
Λογικό ήταν ν’ απαντά αιχμηρά σε αυτό το κύμα καχυποψίας που δεχόταν…
Ν’ αναρωτιέται όταν κατηγορήθηκε για photoshop στην κοινή φωτογραφία του με τον πρίγκιπα «ενοχλεί που είναι ωραίος άνδρας;»
Και να πικραίνεται όταν οπαδοί τον υποδέχθηκαν με αυγά και γιαούρτια στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο… ωραίος άνδρας παρουσιάστηκε (με το τζινάκι του) και αποκάλυψε την πρόθεση ν’ αγοράσει τον Παναθηναϊκό έναντι 70 εκατ. ευρώ.
Δεν ήταν όλα μαύρα όμως σ’ αυτό το δύσκολο εγχείρημα για τον Βλάση…
Δεν τον αντιμετώπισαν όλοι με μένος, αχαριστία, δυσπιστία.
Γιατί σε όλη αυτή την επίπονη και ανιδιοτελή διαδικασία υπήρξε και μια φωτεινή εξαίρεση.
Μια περίπτωση όπου ένιωσε -έστω και λίγα δευτερόλεπτα- ότι εκτιμήθηκε η προσπάθειά του να σώσει τον Παναθηναϊκό.
Μια στιγμή -η δική του στιγμή- που κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να του την πάρει…
Ήταν τον Οκτώβρη του 2011 έπειτα από μια άνετη νίκη των «πράσινων» επί του Εργοτέλη με 4-0.
Η αγωνία των οπαδών για την αλλαγή ιδιοκτησίας είχε βαρέσει κόκκινο.
Και σε μια από τις… σπάνιες δηλώσεις του εκείνη την εποχή ο Τσάκας κλήθηκε ν’ απαντήσει στην ερώτηση του εκατομμυρίου.
Ή μάλλον στην ερώτηση των αμέτρητων εκατομμυρίων που υποσχόταν η βασιλική οικογένεια:
Πότε έρχεται ο πρίγκιπας;
Πρώτα λοιπόν ενημέρωσε ότι εκείνη τη μέρα στη Σαουδική Αραβία υπήρχε μια κηδεία.
Ζήτησε σεβασμό στο πένθος (το οποίο μάλλον κρατά μέχρι σήμερα).
Και αφού αποκάλυψε ότι την προσεχή Τετάρτη τελειώνει το deal και φτάνει ο Αλ Σαούντ, αφέθηκε ν’ απολαύσει μια αποθέωση που έγραψε ιστορία…