Ντελικάτος αριστεροπόδαρος: Ο Έλληνας που εντυπωσίασε Σίτι και Άγιαξ ίσως είναι το επόμενο δεκάρι της Εθνικής
Βρείτε μας στο

Μπορεί να είναι μόλις 16 ετών, όμως το όνομά του έχει απασχολήσει μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, ο Άγιαξ, η Μπάγερν και η Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Καρέτσα, ένα όνομα που θα πρέπει να κρατήσουμε για το μέλλον.

Ο Καρέτσας γεννήθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στο Βέλγιο από Έλληνες γονείς και πολύ γρήγορα άρχισε να ξεδιπλώνει την κλίση του στο ποδόσφαιρο. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στις ακαδημίες της Γκενκ. Από εκεί μεταπήδησε για τρία χρόνια σε αυτές της Άντερλεχτ.

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα να υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο, τον Ιανουάριο του 2023, αποφάσισε να επιστρέψει στην Γκενκ, δεδομένου ότι η Αντερλεχτ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση παρακμής.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Βέλγους, ο Καρέτσας είχε προτάσεις τόσο από τη Σίτι, όσο και από τον Άγιαξ, παρόλα αυτά επιλέχθηκε η “ασφάλεια” της Γκενκ, μίας ομάδας που ξέρει όσο καμία άλλη στο Βέλγιο να αναπτύσσει και να εξελίσσει νεαρούς ποδοσφαιριστές.

Για όσους δεν γνωρίζουν, από την Γκενκ έχουν αναδειχθεί ποδοσφαιριστές όπως ο Κέβιν Ντε Μπρόινε (Μάντσεστερ Σίτι), ο Τιμπό Κορτουά (Ρεάλ) και ο Λεάντρο Τροσάρ (Αρσεναλ).

Κάθε του γκολ και μία ζωγραφιά

Ο “Kos”, όπως τον αποκαλούν οι Βέλγοι, είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ του βελγικού ποδοσφαίρου και ο πιο “ακριβός” παίκτης στη Β’ κατηγορία της χώρας, αφού η χρηματιστηριακή του αξία τοποθετείται στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ σύμφωνα με το transfermarkt.

Βάζει τα γυαλιά στην Αθήνα: Το νησί με το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα που αποθεώνεται διεθνώς (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δεν χωρούσε ο κόσμος στο δρόμο: Τα 2 νησιά που «τίγκαραν» το Πάσχα

Σε δέκα συμμετοχές του στο φετινό πρωτάθλημα έχει ήδη προλάβει να δώσει μία ασίστ και να σκοράρει τρεις φορές. Μάλιστα, με το γκολ που πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβριο κόντρα στη Β’ ομάδα της Αντερλεχτ έγινε ο νεότερος παίκτης που βρίσκει δίχτυα στην ιστορία της Challenger Pro League.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι και τα τρία πρώτα γκολ του Καρέτσα είναι κυριολεκτικά ζωγραφιές. Τα δύο με σουτ εκτός περιοχής και το άλλο με σόλο, “μπούκα” μέσα στην περιοχή και ψύχραιμο πλασέ.

Θυμίζει έντονα Ντέλια

Δεν υπάρχουν πολλά παιδιά 16 ετών, που μπορούν να εκτελέσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο και με την ίδια ευχέρεια, τόσο με το αριστερό, όσο και με το δεξί πόδι. Συν τοις άλλοις, ο Καρέτσας διαθέτει χαμηλό κέντρο βάρους, άριστη τεχνική κατάρτιση, εξαιρετικές επαφές με την μπάλα, πάσα ακριβείας και μπορεί να ντριμπλάρει και να ελιχθεί σε λίγα τετραγωνικά μέτρα.

Γενικά, έχει ένα πακέτο που θυμίζει έντονα Κωνσταντέλια και σύμφωνα με τον προπονητή του, στη Β’ ομάδα της Γκενκ, Χέλε Κόεν, πολύ σύντομα θα προωθηθεί και στην πρώτη ομάδα του κλαμπ. Άλλωστε, η Γκενκ είναι ένας σύλλογος που δίνει ευκαιρίες σε νεαρά παιδιά και δεν διστάζει να ρίχνει στα βαθιά ακόμη και πριν την ενηλικίωσή τους.

Φυσικά, την περίπτωσή του παρακολουθεί στενά και η ομοσπονδία του Βελγίου. Ο Καρέτσας τον Νοέμβριο κλήθηκε στην αποστολή της U17, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, χωρίς πάντως να πάρει χρόνο συμμετοχής.

Προς το παρόν, ο 16χρονος επιτελικός χαφ δεν έχει αποφασίσει οριστικά με ποια χρώματα θα αγωνιστεί και η παρουσία του στις μικρές εθνικές του Βελγίου δεν είναι δεσμευτική για το τι θα κάνει στο μέλλον.

Η ΕΠΟ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον παίκτη, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι στις φλέβες του κυλάει ελληνικό αίμα και δη Βορειοελλαδίτικο. Ο πατέρας άλλωστε του μικρού “Kos”, ο Βάιος, είναι πιστός φίλαθλος του ΠΑΟΚ και έχει γαλουχήσει με “ασπρόμαυρες” ιδέες και τον γιο του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Καρέτσας έχει την πρώτη ύλη, βρίσκεται στο ιδανικό περιβάλλον για να γίνει η κατάλληλη “επεξεργασία” της και μπορεί στο πολύ κοντινό μέλλον να μιλάμε για το επόμενο μεγάλο δεκάρι της Ελλάδας.