Ο Λουτσέσκου «έφτιαξε» έναν παίκτη που χαίρεσαι να βλέπεις...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο Λουτσέσκου «έφτιαξε» έναν παίκτη που χαίρεσαι να βλέπεις…

Γιατί η ηλικία στο ποδόσφαιρο είναι σχετική
Menshouse Team

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το 2024 το ίδιο εντυπωσιακά όπως τέλειωσε το 2023. Το ποδαρικό του ήταν αν μη τι άλλο χορταστικό, αφού κέρδισε 4-0 τον ΟΦΗ στην Τούμπα, έχοντας μάλιστα και δύο χαμένα πέναλτι!

Χάρη σε αυτό το αποτέλεσμα, η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου συμπλήρωσε εννιά σερί νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και διεύρυνε το αήττητό της στα 11 επίσημα ματς (10-1-0). Ταυτόχρονα, παρέμεινε στην πρώτη θέση της Super League και θα πάει με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία στο μεγάλο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, με τον Άρη, στο “Κλεάνθης Βικελίδης”, την ερχόμενη Κυριακή.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πρωταθληματική πορεία του ΠΑΟΚ είναι κατά κύριο λόγο έργο Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος τεχνικός έχει δημιουργήσει ένα σύγχρονο σύνολο, που αποδίδει μοντέρνο ποδόσφαιρο και αυτή τη στιγμή παίζει κατά γενική ομολογία την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα.

Για να φτάσει ο ΠΑΟΚ σε αυτό το σημείο, ο Λουτσέσκου κατάφερε να έχει ενεργούς στο ροτέισον τουλάχιστον 20 ποδοσφαιριστές, παίρνοντας σχεδόν από όλους το 100%. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Τάισον, ο οποίος στα 35 του τα δίνει όλα και τρέχει σαν… τρελός μέχρι το 95′, είτε ξεκινάει βασικός, είτε έρχεται από τον πάγκο ως αλλαγή.

Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ο Τάισον υπέγραψε στον Δικέφαλο, όλοι γνώριζαν ότι πρόκειται για έναν παίκτη τοπ κλάσης, που δύσκολα συναντάται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Οι περισσότεροι άλλωστε, τον θυμόμασταν από το 2012, όταν έπαιζε ακόμη στη Μέταλιστ και είχε αντιμετωπίσει τότε τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε στους 16 του Europa League. Σε εκείνα τα ματς όλοι τρίβαμε τα μάτια μας, βλέποντας την απίστευτη έκρηξη και τεχνική κατάρτιση του Τάισον.

Όλοι έβαζαν το χέρι τους στη φωτιά ότι είναι ένας παίκτης που θα αφήσει εποχή. Παραδόξως, στέριωσε στην Ουκρανία και τη Σαχτάρ και δεν έκανε ποτέ το βήμα σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Μετά από μία σπουδαία 9ετή καριέρα στην ομάδα του Ντόνετσκ (εκεί είχε για 3,5 χρόνια προπονητή τον μπαμπά του Ραζβάν, Μιρτσέα Λουτσέσκου), ο Τάισον επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για την Ιντερνασιονάλ και πολλοί θεώρησαν ότι αυτή η επιλογή ήταν η απαρχή του τέλους της ποδοσφαιρικής του διαδρομής.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Ευλόγως λοιπόν, διατυπώθηκαν ενστάσεις για τη φυσική του κατάσταση, όταν πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, καθώς έχουμε δει ουκ ολίγες φορές ποδοσφαιριστές στη δική του ηλικία να επιλέγουν την Ελλάδα κυριολεκτικά για τα τελευταία ένσημα.

Ο Τάισον όμως, επιστρέφοντας στην Ευρώπη, για λογαριασμό του ΠΑΟΚ, απέδειξε ακριβώς το αντίθετο. Με τη συνετή διαχείριση του Λουτσέσκου, ο Βραζιλιάνος άρχισε σταδιακά να ανεβάζει ρυθμούς κι έφτασε φέτος να είναι από τους σημαιοφόρους του Δικεφάλου σε Super League και Conference League.

Παρότι στις 13 Ιανουαρίου θα πατήσει τα 36 του, έχει φέτος βγάλει ελάχιστα προβλήματα τραυματισμών. Μαζί με τα προκριματικά στο Conference League, έχει γράψει την τρέχουσα σεζόν ήδη 25 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη έχοντας παρακαλώ 8 ασίστ και 3 γκολ!

Πολύ πιο σημαντικό όμως από τα νούμερα είναι η ηγετική του φυσιογνωμία. Ο Τάισον είναι παράδειγμα για τους μικρότερους στην ομάδα και έχει ρόλο πατρικής φιγούρας στα αποδυτήρια.

Όταν ο Ντέλιας ή ο Κουλιεράκης βλέπουν τον Τάισον να οργώνει το γήπεδο γίνονται κι αυτοί αυτόματα καλύτεροι, αφού είναι υποχρεωμένοι να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους εαυτούς τους.

Ο Τάισον είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η ηλικία είναι πολύ σχετική στο ποδόσφαιρο και ότι τα συμπεράσματα περί ξοφλημένων παικτών είναι πολύ βιαστικά. Φτάνει βεβαία να υπάρχει διάθεση, σωστός προγραμματισμός και ένα υγιές περιβάλλον.