Οι Ιταλοί το λένε "incrociata": Σ' αυτόν τον άγνωστο τύπο οφείλουμε το πιο ωραίο χτύπημα στην ιστορία του ποδοσφαίρου
Βρείτε μας στο

Τέλη της δεκαετίας του του ’70, στην Ιταλία. Μια απλή μέρα στα γραφεία της Corriere dello Sport. Ο υπεύθυνος του τμήματος μπάσκετ, Τζέλιο Κούκι, πηγαίνει στον αρχισυντάκτη του για να διαμαρτυρηθεί. Όχι, ο λόγος δεν είναι τα χρήματα, αλλά το ότι το άθλημά του δεν καλύπτεται στον βαθμό που εκείνος κρίνει. Πριν προλάβει καν να ολοκληρώσει τη φράση του, ο ρεπόρτερ ποδοσφαίρου, Γκούιντο Λάτζολο, πετάγεται. «Σκάσε! Μια σέντρα του Ροκοτέλι αξίζει περισσότερο από ολόκληρο το πρωτάθλημα μπάσκετ».

Μεταξύ μας, και λίγα του είπε…

Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μέσα από αυτή αποδεικνύεται το προφανές. Ένας παίκτης είχε γίνει πασίγνωστος κάνοντας εκπληκτικά μόνο ένα τρικ. Γιατί αυτή η «σέντρα» στην οποία αναφέρθηκε τότε ο δημοσιογράφος, δεν ήταν μια απλή σέντρα, αλλά αυτό που σήμερα στη γλώσσα του ποδοσφαίρου λέμε “rabona”. Αυτό που κάνει πιο συχνά και με μεγαλύτερη επιτυχία ο Ρικάρντο Κουαρέσμα. Να περνά δηλαδή το ένα πόδι πίσω από το άλλο και να χτυπά την μπάλα σαν να τη σκάβει.

Ο Τζιοβάνι Ροκοτέλι πιστώθηκε από πολλούς ότι δοκίμασε πρώτος στο ιταλικό ποδόσφαιρο την ‘incrociata’, λέξη που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι για την rabona. Ο τηλεοπτικός φακός έπιασε πρώτη φορά τον ‘Coco’ να την κάνει σε αγώνα της Serie B και το Κάλιαρι – SPAL στις 26 Σεπτεμβρίου του 1976. Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη φορά, πλέον ως ποδοσφαιριστής της Άσκολι, έδωσε ασίστ στον συμπαίκτη του, Άμπου, με τον χαρακτηριστικό αυτό τρόπο. Ο ορισμός του trademark.

Εκτός όμως από ασίστ, ο Ροκοτέλι πέτυχε και γκολ με την incrociata. Αυτό ήρθε με αντίπαλό την Μπρέσια την ίδια σεζόν, ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 80’, φορώντας τη φανέλα της Νοτσερίνα, σκόραρε με φάουλ με rabona κόντρα στην Γιούβε Στάμπια! Όμως, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες ιστορίες, κάποιος που ουσιαστικά είναι freestyler, γίνεται γνωστός μόνο για το τρικ και όχι για την καριέρα του. Η Κάλιαρι ήταν η μεγαλύτερη αυτής και ακολούθησε φθίνουσα πορεία.

Οι Ιταλοί το λένε "incrociata": Σ' αυτόν τον άγνωστο τύπο οφείλουμε το πιο ωραίο χτύπημα στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Τα τελευταία χρόνια είχε δική του ακαδημία στην Quartu Sant’ Elena, πόλη κοντά στην πρωτεύουσα της Σαρδηνίας. Έξω από τη σχολή, υπάρχει μια τοιχογραφία η οποία τον απεικονίζει να κάνει rabona με τα χρώματα των Rossoblu. Ο ‘Coco’ έδωσε μια καλή ιστορία για τον εαυτό του. «Πριν πολύ καιρό, όταν ο Πελέ ήρθε στην Ιταλία, μίλησε για τη rabona. Ορκίζομαι ότι είπε. ‘Ξέρω ότι υπάρχει ένας καλός Ιταλός που τις κάνει, ένας τύπος με μουστάκι. Μου έχουν πει γι’ αυτόν’. Αυτός ήμουν εγώ».

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Στον Ροκοτέλι πιστώθηκε ότι ήταν εκείνος που έμαθε στην Ιταλία την incrociata, όπως και ο πρώτος που το έκανε on-camera.

Οι Ιταλοί το λένε "incrociata": Σ' αυτόν τον άγνωστο τύπο οφείλουμε το πιο ωραίο χτύπημα στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Όμως ο άνθρωπος που δοκίμασε την πρώτη rabona όλων των εποχών, ήταν ο Ρικάρντο Ινφάντε της Εστουδιάντες. Ο Αργεντινός επιθετικός το 1948 έβαλε γκολ με αυτόν τον τρόπο κόντρα στην Ροσάριο Σεντράλ και η κίνηση «βαφτίστηκε» από την εφημερίδα ‘el grafico’ με το συγκεκριμένο όνομα, το οποίο είναι βήμα στο τάνγκο.

Σίγουρα αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τον Coco, που έχει περάσει ήδη στην ιστορία…