Τρία πράγματα που δεν θα βλέπαμε από τον ΠΑΟ στο ντέρμπι με Γιοβάνοβιτς προπονητή

Οι εμφανείς διαφορές του Φατίχ Τερίμ

Το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο ήταν αν μη τι άλλο το πρώτο κρας τεστ για τον Φατίχ Τερίμ στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Το τελικό 1-1 άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για τη ρεβάνς στο Φάληρο, την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Τερίμ να παραδέχεται πως οι πιθανότητες πρόκρισης στα προημιτελικά παραμένουν μοιρασμένες.

Αν εξαιρέσουμε το ματς στο “Καραϊσκάκης” για το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε τελικά στις δικαστικές αίθουσες, ο Παναθηναϊκός φέτος έχει δώσει τέσσερα παιχνίδια με αντιπάλους από το Big 5 και εξακολουθεί να αναζητά την πρώτη του νίκη.

Υπενθυμίζεται, ότι με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο, έφερε 2-2 στη Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ για το πρωτάθλημα, ισοφαρίζοντας στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, έχασε 2-1 εντός έδρας από την ΑΕΚ με ανατροπή και ηττήθηκε με 2-0 στο “Βικελίδης” από τον Άρη.

Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στα ντέρμπι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησαν τη διοίκηση του Παναθηναϊκού να απομακρύνει από τον πάγκο της ομάδας τον Γιοβάνοβιτς.

Ο Τερίμ στο πρώτο του ντέρμπι επί ελληνικού εδάφους δεν κατάφερε να κερδίσει, αλλά τουλάχιστον απέφυγε κάποια μεγάλη ζημιά. Παρότι το παιχνίδι στράβωσε, μετά το γκολ του Αλεξανδρόπουλου, οι πράσινοι έβγαλαν αντίδραση στο δεύτερο ημίχρονο, έφτασαν στην ισοφάριση με τον Ιωαννίδη και στο φινάλε της αναμέτρησης άγγιξαν και την ανατροπή με τον διεθνή φορ.

Ο πολύπειρος Τούρκος τεχνικός δείχνει διάθεση να αξιοποιήσει όλο το εύρος του ρόστερ και συγκριτικά με το πρόσφατο ματς για το πρωτάθλημα, κόντρα στον Παναιτωλικό, προχώρησε σε 5 αλλαγές στην 11αδα. Αυτό έγινε αφενός για να κρατήσει φρέσκια την ομάδα, καθώς ακολουθεί νέο κρίσιμο ντέρμπι, με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια για τη Σούπερ Λιγκ, αφετέρου για να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο.

Η αλήθεια είναι πως το δεύτερο δεν το κατάφερε. Η επιλογή του να πάει με τον Αϊτόρ δεξιό εξτρέμ και τον Τζούριτσιτς αριστερό δεν δούλεψε στο πρώτο ημίχρονο. Άλλωστε, ο Σέρβος τραυματίστηκε και έγινε αναγκαστική αλλαγή στο 38′. Σε κάθε περίπτωση, αν στον πάγκο του Παναθηναϊκού ήταν ο Γιοβάνοβιτς, πολύ δύσκολα θα ξεκινούσε το ντέρμπι με τον Τζούριτσιτς στην αριστερή πτέρυγα.

Στο ημίχρονο, ο Τερίμ αποφάσισε να τραβήξει στον πάγκο τον Μπερνάρ και να περάσει τον Σπόραρ, αλλάζοντας την τακτική του από το 4-2-3-1 σε 4-4-2. Ο 70χρονος τεχνικός πήρε το ρίσκο να παίξει με δύο φορ σε όλο το δεύτερο 45λεπτο, κάτι που δεν συνήθιζε ο Γιοβάνοβιτς, ειδικά στα ντέρμπι.

Αυτή η απόφαση δικαίωσε απόλυτα τον Τερίμ, αφού στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός άρχισε να πιέζει τον Ολυμπιακό και παρότι δεν δημιούργησε κάποια μεγάλη φάση μέχρι το γκολ της ισοφάρισης, κατάφερε να μεταφέρει το σκηνικό στην ερυθρόλευκη περιοχή, έχοντας σταθερά γεμάτο το κουτί των φιλοξενούμενων.

Σε γενικές γραμμές, στο πρώτο του κλάσικο, ο Τερίμ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και δεν δίστασε να αλλάξει άμεσα πρόσωπα και σχηματισμούς, όταν η κατάσταση το απαιτούσε.

Ειδικά η επιλογή του στο 60′ να περάσει τον Βαγιαννίδη στη θέση του Ρούμπεν, μετατοπίζοντας παράλληλα τον Κώτσιρα στους χαφ, ήταν κάτι που δεν θα βλέπαμε ποτέ επί Γιοβάνοβιτς. Παρότι η συγκεκριμένη κίνηση κρίνεται ως υψηλού ρίσκου, εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχημένη.

Ο Κώτσιρας έδωσε πολύ μεγαλύτερη ενέργεια από τον Ρούμπεν στους χαφ, ήταν σταθερός στις μεταβιβάσεις του, προωθούσε με ασφάλεια την μπάλα και βοήθησε καταλυτικά ώστε ο Παναθηναϊκός να πάρει κι άλλα μέτρα στο γήπεδο.

Συμπερασματικά, ο Τερίμ έδειξε πως είναι ένας παρεμβατικός προπονητής κατά τη διάρκεια του αγώνα, που δεν φοβάται να πειραματιστεί και να λάβει αποφάσεις ακόμη κι έξω από την κοινή λογική. Το δείγμα φυσικά είναι ακόμη πολύ μικρό. Ωστόσο, στα επόμενα δύο κολλητά ντέρμπι με την ΑΕΚ, που είναι άμεση ανταγωνίστρια του τίτλου στο πρωτάθλημα και τον Ολυμπιακό για το κύπελλο στο Φάληρο, όπου θα κριθεί η πρόκριση, ο Τερίμ θα δώσει τις πρώτες του πολύ σοβαρές εξετάσεις ως τεχνικός του Παναθηναϊκού.