Απειλή εντός και εκτός περιοχής: Η θέση που προορίζει τον Μπακασέτα ο Φατίχ Τερίμ
Βρείτε μας στο

Η Τετάρτη (17/1) ήταν αναμφίβολα μία πολύ ξεχωριστή μέρα για τους φίλους του Παναθηναϊκού. Το πρωί πληροφορήθηκαν ότι η ομάδα τους ήρθε σε συμφωνία με τον Τάσο Μπακασέτα και την Τράμπζονσπορ για τον επαναπατρισμό του αρχηγού της εθνικής Ελλάδος μετά από πέντε χρόνια.

Και το βράδυ είδαν το τριφύλλι του Φατίχ Τερίμ να προκρίνεται στα προημιτελικά του Κυπέλλου, μέσα στο “Καραϊσκάκης” επί του Ολυμπιακού, στη διαδικασία των πέναλτι, παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος τεχνικός αναγκάστηκε να παίξει στην παράταση με φορ τον νεοφερμένο στόπερ Ακαϊντίν! Το λες και ιδανικό σενάριο…

Δύο πράγματα προκαλούν διαχρονικά έκσταση στους Έλληνες οπαδούς. Οι νίκες και οι μεταγραφές. Οι νίκες είναι ασφαλώς κάτι μετρήσιμο και χειροπιαστό. Αντίθετα, στην περίπτωση των μεταγραφών πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν και περιπτώσεις που δεν θα… περπατήσουν.

Βέβαια, όταν μία ομάδα στοχεύει σε παίκτες εγνωσμένης αξίας, είναι δεδομένο πως μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες ο θησαυρός να αποδειχθεί άνθρακας. Σε κάθε περίπτωση, μία μεταγραφή, είτε βγει, είτε όχι, αν είναι τόσο ηχηρή, όπως αυτή του Τάσου Μπακασέτα, αποτελεί την πιο καθαρή και γνήσια δήλωση προθέσεων για μία ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός, ντύνοντας στα πράσινα τον αρχηγό της Εθνικής μας, ουσιαστικά δηλώνει προς τον ανταγωνισμό, ότι φέτος είναι η σειρά του για τον τίτλο. Παρόμοιας λογικής άλλωστε, ήταν και η κίνηση της διοίκησης να τερματίσει αιφνιδιαστικά το συμβόλαιο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, προκειμένου να φέρει στην Αθήνα τον κορυφαίο Τούρκο προπονητή όλων των εποχών, Φατίχ Τερίμ, ο οποίος διατηρεί στην τροπαιοθήκη του 8 πρωταθλήματα Τουρκίας, τα διπλάσια απ’ όσους βρίσκονται στη 2η θέση.

Ο Τερίμ, γνωρίζοντας άριστα τον Μπακασέτα από την 5ετη θητεία του στην τουρκική λίγκα, ξεκαθάρισε εξ αρχής στην πράσινη διοίκηση ότι με αυτόν σε ηγετικό ρόλο, ο Παναθηναϊκός φέτος μπορεί να κατακτήσει ξανά το πρωτάθλημα, για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.

Ο Μπακασέτας κουβαλάει αποδεδειγμένα στόφα ηγέτη και στην Τουρκία πέτυχε κάτι πολύ πιο δύσκολο από αυτό που θα κληθεί να κάνει στα πάτρια εδάφη, αφού οδήγησε στην κορυφή την Τράμπζονσπορ, η οποία είχε να γευτεί ανάλογη επιτυχία 38 ολόκληρα χρόνια! Το πρωτάθλημα του 2022 ήταν δίχως υπερβολή ένα κοσμοϊστορικό γεγονός στη γείτονα χώρα και αναμενόμενα έβγαλε στους δρόμους όλη την Τραπεζούντα.

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Τώρα επιστρέφει στην Ελλάδα ως άλλος Μίδας, αφού σύμφωνα με πληροφορίες θα υπογράψει συμβόλαιο με απολαβές άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως! Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής της Σούπερ Λιγκ, μπροστά από τον Κώστα Φορτούνη, ο οποίος εισπράττει ετησίως περίπου 850.000 ευρώ, μετά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Κάποιοι μπορεί να θεωρούν το άνωθεν ποσό υπέρογκο, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι ο Τερίμ προορίζει ουσιαστικά τον Μπακασέτα για τη θέση του Μπερνάρ, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει συμβόλαιο 2,4 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και ασφαλώς δεν αποδίδει σύμφωνα με τα χρήματα που λαμβάνει.

Ο Παναθηναϊκός χρειάζονταν πίσω από τον Ιωαννίδη έναν ποδοσφαιριστή με ηγετικά χαρακτηριστικά και πλούσια νούμερα, τα οποία ο Μπακασέτας μπορεί να προσφέρει σε πολύ μεγαλύτερη αφθονία, συγκριτικά με τον Μπερνάρ.

Ας μην ξεχνάμε, ότι με την Τράμπζον, ο “Μπάκα” έγραψε 33 γκολ και 24 ασίστ σε 121 συμμετοχές, σημειώνοντας ουκ ολίγα κρίσιμα τέρματα όντας αρχηγός της ομάδας του. Αντίστοιχα, ο Μπερνάρ έχει 6 γκολ και 9 ασίστ σε 65 παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό. Η συγκομιδή του Βραζιλιάνου δεν είναι κακή, αλλά δεν ανταποκρίνεται στα χρήματα που κοστίζει.


Όπως και να έχει, ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Μπακασέτα, προσθέτει στο δυναμικό του έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να απειλήσει εντός και εκτός περιοχής, αφού έχει αποδεδειγμένα ένα από τα πιο δυνατά σουτ στην Ευρώπη. Θα προσφέρει δηλαδή νούμερα που έλειπαν πίσω από τη γραμμή των φορ.

Ταυτόχρονα, έχει τη δυνατότητα να κατέβει σε χαμηλά μέτρα και να βοηθήσει καταλυτικά στο build-up των πράσινων. Το κυριότερο όμως, μπορεί να “μιλήσει” την ίδια γλώσσα με τον Ιωαννίδη, με τον οποίο είχαν άριστη συνεργασία στα τελευταία ματς της γαλανόλευκης.

Με τον Μπακασέτα, πρακτικά σε ελεύθερο ρόλο, και τον Ιωαννίδη στην κορυφή, ο Παναθηναϊκός θα έχει ουσιαστικά το δίδυμο της εθνικής Ελλάδος στην επίθεσή του. Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόκτηση του Λημνιού, που επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του ελληνικού κορμού, αλλά και τα υπόλοιπα ελληνόπουλα, όπως ο Βαγιαννίδης, που έχει παρουσιάσει τρομερή εξέλιξη φέτος και ο Κώτσιρας, που στα χέρια του Τερίμ πάει να μετατραπεί σε ένα σπάνιο πολυεργαλείο.

Στον Παναθηναϊκό δεν ξεχνούν ότι οι μεγαλύτερες ομάδες στην ιστορία του συλλόγου είχαν ως βάση τους το ελληνικό στοιχείο και πάνω σε αυτή την παράδοση θέλουν να πατήσουν για να επιστρέψουν στην κορυφή. Ο Μπακασέτας είναι μία μεταγραφή που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο παιχνίδι εξουσίας των Big-4 και να κάνει τη διαφορά στα κρίσιμα, εκεί δηλαδή που οι πράσινοι υστέρησαν πέρυσι, χάνοντας τελικά τον τίτλο μέσα από τα χέρια τους.