Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος ήταν, είναι και θα είναι στη σκιά της καλοκαιρινής, περίπου όπως είναι το… πεπόνι κάθε καλοκαίρι σε αυτή του καρπουζιού. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν συμβεί μεγάλα πράγματα στο εμβόλιμο μεταγραφικό παζάρι κατά καιρούς.
Συνήθως βέβαια, το έκτακτο της περίστασης και η πίεση χρόνου οδηγεί σε υπερκοστολογήσεις μεσούσης της σεζόν. Και παράλληλα σε πολλές αποτυχημένες κινήσεις, λόγω του ελάχιστου χρόνου προσαρμογής των νεοφερμένων και της πίεσης των πρωταθλημάτων που οδεύουν προς το τέλος τους.
Τον Ιανουάριο του 2018 η Μπαρτσελόνα δαπάνησε 135 εκατ. ευρώ για τη μεταγραφή που μάλλον είναι η πιο αποτυχημένη όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Πήρε τον Φελίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ, η οποία σε πλήρη αντίθεση πραγματοποίησε λίγες μέρες μετά μία από τις πιο επιτυχημένες χειμερινές μεταγραφές, δίνοντας τα 85 εκατ. εξ’ αυτών για τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Η Τσέλσι έχει πάρει χειμώνα τους Έντσο Φερνάντες με 121 εκατ. ευρώ και Μιχαΐλο Μούντρικ με 100 εκατ. Στην τέταρτη θέση είναι ο Φαν Ντάικ και ακολουθούν οι Βλάχοβιτς (Φιορεντίνα – Γιουβέντους / 82 εκατ.), Λαπόρτ (Μπιλμπάο – Μάντσεστερ Σ. / 65 εκατ.) και Πούλισικ (Ντόρτμουντ – Τσέλσι / 64 εκατ.).
Σε ότι αφορά τα καθ’ ημάς, η αλήθεια είναι ότι κάποιες από τις πιο value μεταγραφές του ελληνικού πρωταθλήματος έχουν γίνει Ιανουάριο μήνα. Ας δούμε τις πέντε πιο σημαντικές, ξεκινώντας την αξιολόγηση από κάτω. Η ιεράρχηση δεν ήταν εύκολη, καθώς πέραν αυτών χειμώνα ήρθαν στα μέρη μας και οι Εμάνουελ Ολισαντέμπε, Σίνισα Γκόγκιτς, Βεριντιάνο Μαρτσέλο, Φερνάντο Μπελούτσι και Σέρχιο Αραούχο.
Νο. 5 Ραφίκ Τζιμπούρ – Ολυμπιακός
Ήρθε άσημος στην Ελλάδα για χάρη του Εθνικού Αστέρα το 2005 έγινε ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος Αφρικάνος, που έπαιξε στη Super League μετά τον Γιάγια Τουρέ. Ακολούθησαν Ατρόμητος, Πανιώνιος και το 2008 ο Αλγερινός έκανε το άλμα στην ΑΕΚ. Το χειμώνα του 2011 οι σχέσεις του με την Ενωση είχαν φτάσει σε οριακό σημείο και ο Ολυμπιακός εκμεταλλεύτηκε τη συγκυρία, κάνοντας τον δικό του, χωρίς να πληρώσει ευρώ. Με τα ερυθρόλευκα ο Τζιμπούρ πανηγύρισε το πρωτάθλημα του 2011, όπως και τα νταμπλ των δυο επόμενων χρόνων. Έβαλε συνολικά 45 γκολ σε 81 συμμετοχές και ήταν ο πρώτος σκόρερ της Super League τη σεζόν 2012-13 με 20 γκολ σε 25 ματς.
Νο. 4 Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς – ΠΑΟΚ
Είναι ίσως η πιο επιτυχημένη μεταγραφή επί εποχής Σαββίδη. Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς αποτέλεσε λαβράκι από τη Λέγκια Βαρσοβίας τον Ιανουάριο του 2017, στοιχίζοντας στον Δικέφαλο 3 εκατ. ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα παραχωρήθηκε στην Αλ Ιτιχάντ αντί 10 εκατ. ευρώ. Ενδιάμεσα αναδείχτηκε σε έναν από τους πιο σεσημασμένους «killer» των τελευταίων χρόνων στα ελληνικά γήπεδα. Με 55 γκολ και 8 ασίστ σε 86 συμμετοχές, κατέκτησε δύο σερί κύπελλα και ήταν πρωταγωνιστής στο πρώτο μισό της σεζόν του νταμπλ (2018-19).
Νο. 3 Εζεκίελ Γκονσάλες – Παναθηναϊκός
Τη σεζόν 2003-2004 ο Παναθηναϊκός έδινε μάχη σώμα με σώμα με τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και επιστράτευσε λίγη… μαγεία για να υπερισχύσει. Προσέλκυσε έναν γνήσιο λατίνο αρτίστα των γηπέδων, έναν από τους πιο περίτεχνους παίκτες που πάτησαν ποτέ το πόδι τους στα ελληνικά γήπεδα. Ο Έκι Γκονζάλες, που είχε ήδη αγωνιστεί σε Μπόκα Τζούνιορς, Φιορεντίνα, φόρεσε τα πράσινα τον Γενάρη του 2004 και έδωσε την ώθηση για την αποκαθήλωση του Ολυμπιακού μετά από εφτά χρόνια και την κατάκτηση του νταμπλ.
Την επόμενη σεζόν ο σπουδαίος Αργεντίνος έλαμψε και στο Τσάμπιονς Λιγκ – σκοράροντας μεταξύ άλλων ένα απίθανο γκολ απέναντι στην Άρσεναλ – αλλά εν τέλει η ατυχία δεν θα του επιτρέψει να αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά του. Την 1η Αυγούστου του 2006 θα υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού σε ένα φιλικό και θα υποστεί ξανά τον ίδιο τραυματισμό, 11 μέρες μετά την επάνοδο του στην ενεργό δράση (20/12/06). Αυτή τη φορά θα του πάρει σχεδόν ένα χρόνο να επιστρέψει, αλλά πλέον ο Έκι μοιραία δεν θα είναι ξανά ο ίδιος παίκτης.
Νο. 2 Τόνι Σαβέφσκι – ΑΕΚ
Το περίεργο δεν είναι ότι ένας Σκοπιανός αναδείχτηκε σε έναν εκ των ποιοτικών μέσων που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ότι ο Τόνι Σαβέφσκι ήταν έως τα 25 χρόνια του και για μια οκταετία παίκτης της Βάρνταρ Σκοπίων. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον έφερε στην ΑΕΚ τον Ιανουάριο του 1988 και πέντε μήνες αργότερα ο Σαβέφσκι πανηγύρισε το ιστορικό διπλό στο ΟΑΚΑ επί του Ολυμπιακού (διά ποδός Καραγκιοζόπουλου) και την κατάκτηση του τίτλου.
Από τις μεταγραφές που αποκαλούνται «λαχεία», ανέλαβε ηγετικό ρόλο και πρωταγωνίστησε στο θρι-πιτ των «κιτρινόμαυρων» (1992, ‘93, ‘94), συνδυάζοντας τεχνικά χαρακτηριστικά με οξυδέρκεια. Στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 1994 πέτυχε ένα από τα πιο ιστορικά γκολ της ΑΕΚ, αυτό που σφράγισε το διπλό στη Γλασκώβη επί της Ρέιντζερς και την πρόκριση στους ομίλους της διοργάνωσης. Τερμάτισε την καριέρα του το 2001 με 51 γκολ σε 357 εμφανίσεις, φυσικά όμως και πολυσύνθετη προσφορά σε δημιουργία και ανασταλτική λειτουργία.
Νο. 1 Κριστόφ Βαζέχα – Παναθηναϊκός
Τα λόγια είναι περιττά. Ένας από τους legends των ελληνικών γηπέδων, δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος με 244 γκολ, πίσω μόνο από τον Θωμά Μαύρο. Η «απόλυτη» χειμερινή μεταγραφή, με προέλευση από την «ταπεινή» Ρουχ Χορζόφ το χειμώνα του 1989. Είχε αναδειχτεί πρωταθλητής και πρώτος σκόρερ του πολωνικού πρωταθλήματος με 24 γκολ, αλλά παραδόξως ο Παναθηναϊκός δεν συνάντησε ανταγωνισμό όταν έκανε την κίνηση του. Σε 15 χρόνια κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, ισάριθμα Κύπελλα και βοήθησε τα μέγιστα ώστε ο Παναθηναϊκός να φτάσει 90 λεπτά μακριά από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Με το γκολ του φυσικά στο Άμστερνταμ κόντρα στον Άγιαξ να είναι ίσως το πιο… χιλιοπαιγμένο «πράσινο» χάι-λάιτ.