Ο ΠΑΟΚ έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Ο ΠΑΟΚ έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς

Η πιο εύστοχη καλοκαιρινή επένδυση
Menshouse Team

Η νίκη του ΠΑΟΚ επί του Παναθηναϊκού στο ντέρμπι κορυφής της Σούπερ Λιγκ, ήταν αναμφίβολα η πιο δυνατή δήλωση του Δικεφάλου απέναντι στον ανταγωνισμό. Δεν είναι όμως αυτό καθαυτό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως ο εμφατικός τρόπος που ήρθε.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου κατάφερε να κερδίσει έναν εκ των άμεσων ανταγωνιστών του τίτλου, σημειώνοντας δύο εντυπωσιακά γκολ σε open play, με το βασικό της όπλο, τη γρήγορη μετάβαση. Τόσο στο 1-0, όσο και στο 2-0, ο ΠΑΟΚ ξεδιπλώθηκε στην αντεπίθεση σε ταχύτητες που, αν μη τι άλλο, δεν έχουμε συνηθίσει στα ελληνικά γήπεδα.

Με κύριους εκφραστές τον Τάισον και τον Κίριλ Ντεσπόντοφ, ο ΠΑΟΚ χτύπησε καίρια την αμυντική αδυναμία των δύο πράσινων μπακ και τελικά έφτασε σε μία πανάξια επικράτηση, έστω κι αν στο τέλος χρειάστηκε και τη συμβολή του Ντόμινικ Κοτάρσκι, στο κλασικό τετ α τετ του Μλαντένοβιτς.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης, είναι ότι ο Λουτσέσκου έχει χτίσει μία σύγχρονη ομάδα, που κυλάει ταχύτατα την μπάλα στις γραμμές της και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές προσώπων.

Για παράδειγμα, την Κυριακή, ο Ρουμάνος τεχνικός είχε την πολυτέλεια να φέρει από τον πάγκο το next best thing του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Γιάννη Κωνσταντέλια και τον MVP της ομάδας, για το πρώτο τετράμηνο, Αντρίγια Ζίβκοβιτς.

Εν ολίγοις, ο ΠΑΟΚ κινείται ακριβώς στα χνάρια της περσινής ΑΕΚ, η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα, διότι κατά τη διάρκεια της σεζόν γεννούσε συνεχώς διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Το ίδιο κάνει φέτος ο Δικέφαλος του Βορρά, που στο πρώτο κομμάτι είχε σε ρόλο leader τον Ζίβκοβιτς και τώρα η σκυτάλη έχει περάσει στον Ντεσπόντοφ.

Πήρε τη σκυτάλη από τον Ζίβκοβιτς

Ο Βούλγαρος εξτρέμ αποκτήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και ήταν ουσιαστικά η τελευταία πινελιά στον καλοκαιρινό μεταγραφικό σχεδιασμό του ΠΑΟΚ. Ο διεθνής άσος ήρθε στην Τούμπα, έχοντας την ταμπέλα του κορυφαίου παίκτη στη βουλγαρική λίγκα και ασφαλώς η άφιξή του στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε μία έκρηξη ενθουσιασμού.

Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Φτιάχνει παντόφλες, έχει επιβραβευθεί 46 φορές: Η εντυπωσιακή αλλαγή του Πάσσαρη, δεν αρκεί για να του δώσει ό,τι ζητάει

Η αλήθεια βέβαια είναι, πως ο 26χρονος μεσοεπιθετικός, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν είχε δικαιώσει τον ντόρο που έκανε η μεταγραφή του. Ο Λουτσέσκου όμως έκανε την απαραίτητη υπομονή και αξιοποίησε όλο αυτό το διάστημα για την ομαλή προσαρμογή του Ντεσπόντοφ στο μοντέλο του ΠΑΟΚ.

Στη Φρανκφούρτη, στα τέλη Νοεμβρίου, ο Λουτσέσκου είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι περιμένει πολλά περισσότερα από τον Ντεσπόντοφ στο άμεσο μέλλον. Εκείνη η δήλωση έμελλε τελικά να αποδειχθεί προφητική, αφού 2 μήνες μετά, ο Ντεσπόντοφ έχει εξελιχθεί στο πρώτο βιολί του Δικεφάλου και στην κορυφαία μεταγραφή της χρονιάς για τη Σούπερ Λιγκ.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι τη 13η αγωνιστική ο Βούλγαρος εξτρέμ δεν είχε πετύχει ούτε ένα γκολ στο πρωτάθλημα, παρά μόνο δύο στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ με Ελσίνκι και Αμπερντίν.

Έκτοτε όμως, πήρε κυριολεκτικά φωτιά και μετράει οκτώ γκολ σε επτά ματς, έχοντας μάλιστα από δύο τέρματα στις αναμετρήσεις με τον Αστέρα Τρίπολης, τον Βόλο και εσχάτως τον Παναθηναϊκό, με δύο υποδειγματικές εκτελέσεις.

Ο ΠΑΟΚ έκανε τη μεταγραφή της χρονιάς

Αυτή τη στιγμή, ο Ντεσπόντοφ είναι ο δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ με 10 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, πίσω μόνο από τον Ζίβκοβιτς (12) και πρώτος στο πρωτάθλημα, μαζί με τον Μουργκ, που έχει επίσης οκτώ. Συν τοις άλλοις, είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του πρωταθλήματος, με επτά ασίστ, πίσω μόνο από τον Τάισον που έχει εννιά!

Αν ο Ντεσπόντοφ συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, μπορεί να πετύχει κάτι πρωτοφανές, να αναδειχθεί δηλαδή πρώτος σκόρερ και πασέρ στο πρωτάθλημα σε μία σεζόν! Στην παρούσα φάση έχει δύο γκολ λιγότερα από τον Λορέν Μορόν του Άρη, που οδηγεί την κούρσα, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ισπανός φορ των κίτρινων έχει ευστοχήσει σε τρία πέναλτι, ενώ ο Ντεσπόντοφ δεν έχει κανένα.

Σε κάθε περίπτωση, τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ που έβγαλε ο ΠΑΟΚ από τα ταμεία του τον περασμένο Σεπτέμβριο, για να φέρει τον Ντεσπόντοφ από τη Λουντογκόρετς, πιάνουν τόπο και η εικόνα στο γήπεδο επιβεβαιώνει πως η συγκεκριμένη επένδυση ήταν εξαιρετικά εύστοχη.

Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι ο Ολυμπιακός έδωσε 4,5 εκατομμύρια ευρώ για τον Φρανσίσκο Ορτέγκα και 4 για τον Σαντιάγο Έσε. Η ΑΕΚ έδωσε 3,5 για τον Ιζέκιελ Πόνσε και 6,5 για να αγοράσει τα δικαιώματα του Ορμπελίν Πινέδα, ενώ ο Παναθηναϊκός έφερε με 3 εκατομμύρια τον Τόνι Βιλένα και 2,5 τον Γουίλιαμ Αράο. Ανάμεσα λοιπόν, στις επτά πιο ακριβές μεταγραφές της καλοκαιρινής περιόδου, ο Ντεσπόντοφ είναι ο μόνος που έχει ήδη αρχίσει να κάνει απόσβεση.