433 εκατ. ευρώ: Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου που ξεπέρασε τα 222 του Νεϊμάρ
Βρείτε μας στο

Αποτελεί πάντα ένα κάποιο πρόβλημα το να προσπαθείς να συγκρίνεις δεδομένα και δείγματα ανάμεσα σε διαφορετικές μεταξύ τους εποχές. Είναι κάτι που συχνά μπαίνει στη συζήτηση ως μεταβλητή όταν, για παράδειγμα, αναζητούμε ή συζητάμε για το ποιος ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε ποτέ. Πώς να απαντήσεις κατηγορηματικά σε ένα τέτοιο ερώτημα; Δεν μιλάμε επί μιας ίδιας βάσης, επί ίδιων συνθηκών.

Και βέβαια, σε τελική ανάλυση, το ποιος είναι ο GOAT είναι υποκειμενικό. Αλλά το ποιος είναι ο ακριβότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, αυτό θεωρητικά θα έπρεπε να είναι απολύτως ξεκάθαρο, έτσι δεν είναι; Απλά μαθηματικά είναι. Το πιο μεγάλο «κερδίζει». Ή μήπως είναι έτσι αλλά και… δεν είναι;

Μην σας πονοκεφαλιάζουμε άλλο. Η απάντηση στο πρόβλημα έχει να κάνει με την προσαρμογή των δεδομένων, με την εύρεση ενός κοινού μέτρου σύγκρισης που να υπερβαίνει το χρόνο, τις εκάστοτε συνθήκες και να δημιουργεί εν τέλει ένα ενιαίο σύνολο.

Και μετά από αυτόν τον ομολογουμένως μεγάλο πρόλογο, πάμε και στο «μπαμ»: Ο Νεϊμάρ δεν είναι τελικά αυτό που νομίζαμε. Δεν είναι δηλαδή η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου!

Ναι, δεν χάσατε κάποιο επεισόδιο και καλά τα θυμάστε. Η Παρί Σεν Ζερμέν όντως έδωσε 222 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2017 για να σπάσει το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα και να τον κάνει δικό της – το αν τα έβγαλε τα λεφτά του ο Βραζιλιάνος αφήνουμε να το απαντήσει η απουσία της κούπας του Champions League από την τροπαιοθήκη του «Παρκ ντε Πρενς».

Σε απόλυτο αριθμό συνεπώς, ο «Νέι» προφανώς και είναι ο πιο ακριβός ever. Το πράγμα αλλάζει με προσαρμογή, όπως εξηγήσαμε παραπάνω. Ήταν μια μελέτη του PlayRatings, το 2019, που μας έδωσε μια άλλη οπτική στο θέμα.

Οι μετρήσεις που έγιναν είχαν να κάνουν με την τότε τρέχουσα χρηματική αποτίμηση και με παράλληλη αφαίρεση του πληθωρισμού. Έβγαινε έτσι ένα ενιαίο πόρισμα με «σημερινά λεφτά». Με αυτό πλέον ως βάση, η μεταγραφή του Νεϊμάρ ξέπεσε στην 8η θέση με τις ακριβότερες ever!

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

433 εκατ. ευρώ: Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου που ξεπέρασε τα 222 του Νεϊμάρ

Και ποια έγινε η ακριβότερη; Αυτή του Ρονάλντο, του Βραζιλιάνου, του «Φαινομένου», από την Μπαρτσελόνα στην Ίντερ, το 1997. Τότε κόστισε 28 εκατ. ευρώ, αλλά με βάση την παραπάνω μελέτη το πραγματικό κόστος ήταν 433 εκατ. ευρώ!

Σίγουρα τα ποσά θα έχουν αλλάξει από τότε που έγινε η έρευνα, αλλά όχι και ιδιαίτερα σε σχέση με αυτό που θα δείτε παρακάτω. Τις δηλαδή πραγματικά πιο ακριβές οι κορυφαίες μεταγραφές στην ιστορία. Ιδού:

  1. Ρονάλντο – Από τη Μπαρτσελόνα στην Ίντερ το 1997 /28 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 433 εκατομμύρια ευρώ.
  2. Ντιέγκο Μαραντόνα – Από τη Μπαρτσελόνα στη Νάπολι το 1984 /6,84 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 342 εκατομμύρια ευρώ.
  3. Μισέλ Πλατινί – Από τη Σέντ Ετιέν στη Γιουβέντους το 1982 /3,42 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 336 εκατομμύρια ευρώ.
  4. Κριστιάν Βιέρι – Από τη Λάτσιο στην Ίντερ το 1999 / 46 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 336 εκατομμύρια ευρώ
  5. Μάρκο Φαν Μπάστεν – Από τον Άγιαξ στη Μίλαν το 1987  / 1,14 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 329 εκατομμύρια ευρώ.
  6. Γκαμπριέλ Μπατιστούτα – Από τη Φιορεντίνα στη Ρόμα το 2000 / 36 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 281 εκατομμύρια ευρώ.
  7. Γκονσάλο Ιγουαΐν – Από τη Νάπολι στη Γιουβέντους το 2016 / 90 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 264 εκατομμύρια ευρώ.
  8. Νεϊμάρ – Από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 / 222 εκατομμύρια ευρώ. Τρέχουσα αξία 226 εκατομμύρια ευρώ.