Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία
Βρείτε μας στο

Είναι πλέον όλο και πιο συχνό στο ποδόσφαιρο να βλέπουμε γιους μεγάλων παικτών του παρελθόντος να κάνουν καριέρα. Πολλοί με όχημα μόνο το όνομα στη φανέλα εξασφαλίζουν συμβόλαια και έχουν ένα αδιάφορο έως αποτυχημένο πέρασμα από το σπορ, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βασιζόμενοι στο ταλέντο και τη δουλειά συνεχίζουν την παράδοση της οικογένειας και κάνουν τον μπαμπά τον πιο περήφανο άνθρωπο του κόσμου.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Φεντερίκο Ρεδόντο, υιός του τεράστιου αμυντικού μέσου των Ρεάλ Μαδρίτης, Μίλαν και της Εθνικής Αργεντινής, Φερνάντο. Ο μικρός λέει ότι «ο πατέρας μου ήταν το καλύτερο Νο5 όλων των εποχών», όμως όσοι τον παρακολουθούν στενά, όπως και οι αριθμοί, λένε πως και ο ίδιος έχει μπροστά του ένα απίστευτο μέλλον σε κάποιο top-club της Ευρώπης. Αμφότεροι βγήκαν από τα μικρά τμήματα της Αρχεντίνος Τζούνιορς.

Αμυντικό χαφ που ξέρει πολλή μπάλα, ψηλός, να διαβάζει το παιχνίδι, ο μικρός ξεχωρίζει και φαίνεται να έχει κοινά με τον μπαμπά του. Μέχρι στιγμής, η κληρονομιά δεν έχει αποτελέσει βαρίδι. Ένας από τους πιο πλήρεις που έβγαλε ποτέ η Αργεντινή στη θέση, γνωστός για την ντρίμπλα στον Μπεργκ στο Old Trafford αλλά και για τις κόντρες με τον Πασαρέλα επειδή δεν ήθελε να κόψει τα μαλλιά του, ο Φερνάντο πιθανότατα θα δει το όνομά του να παίζει ξανά στην Ευρώπη.

Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία

Είτε σε σύστημα με δύο αμυντικά χαφ, είτε μόνος του μπροστά από την άμυνα, ο Φεντερίκο έχει πάρει τα κλειδιά στο κέντρο της ομάδας από την οποία βγήκε και ο πατέρας του. Και από το 2022, όταν και έκανε ντεμπούτο, είναι βασικός. Προφανώς και τα χαρακτηριστικά του μόνο τυχαίο δεν είναι ότι «κουμπώνουν» άψογα στον ρόλο. Βλέπει τον κόσμο από το 1.88μ., έχει το physical για να μπει στις μονομαχίες, όπως και την ικανότητα να τσουλάει την μπάλα προς τα μπροστά.

Το τελευταίο είναι και το δυνατό του σημείο. Και όπως βλέπουμε όλο και πιο συχνά να συμβαίνει με τους μέσους με τεράστιο ταλέντο, τα πάντα ξεκινούν πριν καν πάρει την μπάλα. Scanning. Ανίχνευση των επιλογών και απόφαση που έχει παρθεί πριν γίνει κάτοχος της μπάλας. Ο 21χρονος φαίνεται να έχει έμφυτη γνώση της θέσης, αίσθηση του χώρου, το λογισμικό του ψάχνει το κενό, το που μπορεί να προωθήσει την μπάλα.

Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Έτοιμος πάντα για την επόμενη πάσα, ο Ρεδόντο έχει το κέντρο τακτοποιημένο και βοηθά την Αρχεντίνος να ρολάρει. «Σιγά μην είναι και ο Κροος» θα ήταν μια πνευματώδης ατάκα, όμως μια μικρή απάντηση είναι ότι ο γιος του Φερνάντο είναι 9ος σε πάσες ανά 90λεπτο από τους u-23 στο πρωτάθλημα Αργεντινής, μια λίγκα που παραδοσιακά τροφοδοτεί την Ευρώπη με ταλέντα παγκόσμιας κλάσης. Ο παίκτης που αποτελεί προϊόν των τμημάτων υποδομής του συλλόγου είναι βασικό κομμάτι της μηχανής.

Το 88.6% στις επιτυχημένες πάσες σε όλες τις διοργανώσεις το 2023 δεν είναι κάτι που ένας scout προσπερνά, ενώ όσοι τον έχουν δει από κοντά ξεκαθαρίζουν ότι οι μεταβιβάσεις αυτές δεν είναι προς τα πίσω ή στα πλάγια. Η αντίληψη και το scanning, του εξασφαλίζουν αυτή την έξτρα στιγμή που χρειάζεται για να κάνει τη σωστή επιλογή και να δώσει στην ομάδα του μέτρα. Οι 8 πάσες ανά 90λεπτο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου με επιτυχία 75% δείχνουν την ποιότητά του ως playmaker.

Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία

Κουβαλά την μπάλα προς τα μπροστά, έχει close-control και με τις τοποθετήσεις και τις επιλογές του δεν θέτει σε κίνδυνο τη δομή της ομάδας, ενώ ο μεγάλος διασκελισμός του είναι ατού για να καλύπτει γρήγορα τον χώρο. Στο cv για την περσινή χρονιά προσθέστε ότι πέτυχε 3 γκολ και έδωσε 2 ασίστ. Στα αμυντικά χαφ όμως, εκτός μετρημένων εξαιρέσεων, τα επιθετικά χαρακτηριστικά είναι ‘άχρηστα’ αν δεν κόβεις ούτε με βαλέ.

Η κατανόηση της θέσης και η σωματοδομή είναι από μόνα τους όπλα, όμως σύμφωνα με τις μετρήσεις του WyScout τα αξιοποιεί εντυπωσιακά ειδικά για κάποιον στην ηλικία του. Έχει 10 ανακτήσεις ανά 90λεπτο και δεν το κάνει μόνο στην πίσω ζώνη, αφού καταπίνει χιλόμετρα και κερδίζει την μπάλα και στο αντίπαλο μισό. Τα μακριά πόδια του είναι ένα επίσης ατού καθώς φτάνει πιο εύκολα στην μπάλα και στα 3.37 κοψίματα ανά αγώνα.

Δεδομένο είναι ότι βοηθά στον αέρα και στις στημένες φάσεις με το 1.88μ., ενώ μετρά 7.24 μονομαχίες ανά αγώνα και το 62% αυτών είναι κερδισμένες. Ο Αργεντινός έχει ένα πλήρες πακέτο για το κέντρο προσφέροντας συνδυασμό επιθετικών και αμυντικών χαρακτηριστικών και δεδομένου ότι ακόμα παίζει στην πατρίδα του μπορεί να αποτελέσει value-for-money για όσες ομάδες έχουν ανάγκη στη θέση. Το DNA το έχει σίγουρα.

Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία

Προφανώς, δεν έχουμε κάνει εμείς τη… σκαουτεριά του αιώνα για έναν παίκτη που έχει και το όνομα και το χάρισμα. Τα data από το WyScout μπορεί να τα δει όλος ο πλανήτης μέσα από έναν υπολογιστή, ενώ από κοντά τον έχουν παρακολουθήσει ήδη εκατοντάδες scout που δουλεύουν για λογαριασμό τεράστιων ευρωπαϊκών club.

Δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν ότι ο Φεντερίκο είναι μέλος της Εθνικής Αργεντινής under-23 και ότι η Ρίβερ Πλέιτ μπήκε πρώτη στην ουρά για να τον κάνει δικό της. Όμως παρότι πρόκειται για τους… Millonarios, φαίνεται πως δεν θα έχουν τα λεφτά για να κοντράρουν τις υπερομάδες από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, που ήδη έχουν μπει στο κόλπο για να τον βάλουν στο ρόστερ τους- όπως και η Ίντερ Μαϊάμι του Ντέβιντ Μπέκαμ.

Τα κορυφαία club στον κόσμο και πρώην ομάδες του πατέρα του, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν, έχουν ήδη κινηθεί για να τον αγοράσουν, ενώ έχουν γραφτεί Λίβερπουλ και Μπαρτσελόνα. Επίσης, ως γνωστόν, η ομάδα του Λίο Μέσι πήγε για το κόλπο-γκρόσο με στόχο να φτιάξει ένα ονειρώδες δίδυμο, όμως η μεταγραφή «κόλλησε» προς ώρας λόγω των κανονισμών που ισχύουν στο MLS.

Ο Μέσι τον θέλει σαν τρελός για συμπαίκτη του: Το παιδί-θαύμα της Αργεντινής έχει όνομα βαρύ σαν ιστορία

Ό,τι και αν συμβεί πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο εγγύς (αν έρθει άμεσα) ή στο απώτερο (αν πάει να παίξει στο πλάι του μύθου Μέσι) ξανά ένας Ρεδόντο θα παίζει σε μεγάλο σύλλογο της Ευρώπης και θα κάνει το κέντρο να τσουλάει.

«Το επίθετο δεν το διαλέγεις. Αν ήταν άλλο επάγγελμα, μπορεί να μην είχε σχέση, όμως το ποδόσφαιρο είναι έτσι» είπε πρόσφατα ο Φερνάντο. «Στο σπίτι όλα κυλούν φυσιολογικά. Αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, η διαφορά είναι μέσα στο κεφάλι. Εγώ δεν τον πιέζω…».