Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Μια ποδοσφαιρική αξία που αντέχει στον χρόνο

Λιγότερα από 4 χρόνια μετά την ημέρα που ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ, ακόμη και οι αμφισβητίες που με υποτιμητικό υφάκι προεξόφλησαν ότι θα είναι τυχερός αν απλά κάνει τα… ρεπό του Άντριου Ρόμπερτσον, παραδέχονται ότι ο Κώστας Τσιμίκας είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος Έλληνας ποδοσφαιριστής στο εξωτερικό.

Τι έκανε τον διεθνή αριστερό μπακ να ξεχωρίσει σε σχέση με άλλους; Μα η καλώς εννοούμενη φιλοδοξία του, αυτή που είναι συνδεδεμένη με την καριέρα του. Στην Αγγλία, στα γήπεδα της οποίας αγωνίζεται πλέον ο Τσιμίκας, χρησιμοποιούν την φράση «career minded» για να περιγράψουν προσωπικότητες και χαρακτήρες (όχι αποκλειστικά ποδοσφαιριστές) που το σύνολο της… ύπαρξής τους σχετίζεται με την επαγγελματική εξέλιξή τους. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο 27χρονος άσος…

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Πλέον βρίσκεται στην 4η σεζόν του στο Νησί και πρόσφατα πανηγύρισε και τον 4ο τίτλο του με αυτό το 1-0 επί της Τσέλσι στον τελικό του League Cup, δίνοντας μάλιστα και την ασίστ για το μοναδικό γκολ του Φαν Ντάικ. Μην ξεχνάμε ότι ο Έλληνας ακραίος αμυντικός ήταν καθοριστικός και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Αγλλίας το 2022, πετυχαίνοντας το τελευταίο πέναλτι στο 6-5, ξανά επί των «μπλε», που εντελώς συμπτωματικά ήταν ο αντίπαλος της Λίβερπουλ και στην άλλη κούπα που σήκωσαν νωρίτερα την ίδια χρονιά. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι η Τσέλσι με 0/3 σε τελικούς, ακούει για «ρεντς» και Τσιμίκα και την λούζει κρύος ιδρώτας.

Τέτοιες ανάλογες βραδιές ονειρευόταν άλλωστε κι αυτός όταν μετακόμιζε στην βόρεια Αγγλία. Και μάλιστα για λογαριασμό όχι οποιασδήποτε ομάδας, αλλά για την Λίβερπουλ. Και όχι για οποιαδήποτε Λίβερπουλ, αλλά για την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ που μόλις είχε σπάσει μια κατάρα 30 ετών κατακτώντας το πρωτάθλημα και μόλις ένα χρόνο πριν είχε σηκώσει και το Champions League

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι τότε δεν έδιναν πολλές πιθανότητες σε εκείνο το 23χρονο παιδί να ανθίσει σε αυτό το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και πολλοί κρίνοντας και από το ποσό της μεταγραφής (τα 13 εκατομμύρια ευρώ είναι… ψίχουλα για αυτό το επίπεδο) προεξόφλησαν ότι σύντομα θα βρισκόταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας και θα κατέληγε κάπου δανεικός (και ίσως αγύριστος).

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Εκείνο το διάστημα άλλωστε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πιο πολύ απέδωσαν σε κόλπα των μάνατζερ την μετακίνησή του παρά στις εξαιρετικές εμφανίσεις του με τον Ολυμπιακό την σεζόν 2019-2020. Βλέπετε οι 7 ασίστ που κατέγραψε σε 46 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις και η ανάδειξή του σε μέλος της καλύτερης 11άδας των rookie του Champions League στην φάση των ομίλων, δεν στάθηκαν αρκετά για να τους πείσουν. Όπως, εδώ που τα λέμε, δεν είχαν πείσει και τους ανθρώπους της Εθνικής ομάδας, στην οποία ο Τσιμίκας δεν είχε καν σταθερή και μόνιμη παρουσία.

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Ο Τσιμίκας είχε την ευχή και την κατάρα να βρεθεί σε ένα club με ιδιαιτερότητες και μπόρεσε να μπολιαστεί αμέσως με την κουλτούρα που συνάντησε στο «Άνφιλντ». Άλλοι θα λύγιζαν είτε από την ιστορία και το βάρος της σκιάς των τεράστιων προσωπικοτήτων που πέρασαν από εκεί, είτε από τις απαιτήσεις του παιχνιδιού του Κλοπ, με το ανηλεές pressing, το διαστημικής ταχύτητας transition και τα θέλω του Γερμανού από τους παίκτες του.

Ειδικά τους πλάγιους μπακ οι οποίοι δεν αρκεί να είναι καλοί αμυντικοί, αλλά να συμμετέχουν ισάξια ως εξτρέμ και στο επιθετικό κομμάτι. Και για να το πετύχεις αυτό στην Λίβερπουλ δεν αρκεί μόνο το ταλέντο.

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Χρειάζεται σε ανάλογες δόσεις να διαθέτεις την όρεξη να δουλέψεις, την υπομονή να περιμένεις (ο Τσιμίκας, ας πούμε, χρειάστηκε ένα χρόνο για να παίξει πρώτη φορά ως βασικός) και την «σοφία» του να αναγνωρίζεις ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον τα πάντα μπορεί να μεταβληθούν πολύ γρήγορα.

Ωστόσο αν παρατηρήσεις καλύτερα όλη την πορεία του Κώστα Τσιμίκα μέσα σε αυτό το διάστημα (στο οποίο μέτρησε κι έναν χαμένο τελικό Champions League) θα διαπιστώσεις ότι η εξέλιξή του δεν έμεινε απλά στο ποδοσφαιρικό σκέλος. Ο γεννημένος στην Θεσσαλονίκη μπακ που ξεκίνησε να παίζει μπάλα στην ομάδα του χωριού του (Λευκώνα Σερρών) επένδυσε συνολικά στο προφίλ του, μετατρέποντας το όνομά του σε πραγματικό (και αναγνωρίσιμο) brand name.

Τι κάνει πάλι ο Τσιμίκας;

Η δημόσια εικόνα του είναι ουσιαστικά συνέχεια εκείνης που βγάζει και στο γήπεδο. Εργατικός, καλοδιάθετος και γεμάτος με θετική ενέργεια. Με όλα εκείνα τα συστατικά, δηλαδή, που είναι απαραίτητα για να αντέξεις στον χρόνο και να γίνεις κομμάτι μιας ιστορίας που συνεχίζεται να γράφεται, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο.

Πλέον, πιο ώριμος από ποτέ, σε μια κομβική σεζόν για την Λίβερπουλ (την τελευταία του Κλοπ στον πάγκο της) ο Κώστας Τσιμίκας μοιάζει να ανήκει στην κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του ο Γερμανός τεχνικός και συνεπώς (απολύτως δίκαια) αποτελεί κομμάτι και συστατικό για την επόμενη ημέρα στους «ρεντς» που μπορεί στο τέλος της σεζόν να τους βρει και πρωταθλητές Αγγλίας…