Έτσι θα πάρει προβάδισμα ο Παναθηναϊκός στο σημερινό ντέρμπι
Βρείτε μας στο

Ένα ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός δεν μπορεί ποτέ να έχει σιγουριά για το πώς θα εξελιχθεί. Το μόνο που μπορεί να υποστηριχθεί αυτή τη στιγμή με σχετική σιγουριά, είναι πως το σημερινό δεν θα είναι ένα κακό μπασκετικά ματς όπως το κύπελλο.

Και οι δύο ομάδες βρίσκονται σε ένα καλό μομέντουμ, ο Παναθηναϊκός παίζει ουσιαστικά πλήρης και όχι μόνο τυπικά, όπως στο Ηράκλειο, άρα το ενδεχόμενο μια από τις δύο ομάδες να κολλάει στους 60-65 πόντους, δε φαντάζει πιθανό.

Στα 5 ματς που έχουν παίξει ως τώρα οι δύο αιώνιοι, το σκορ είναι 2-1-2. Τι είναι αυτό το 1; Η νίκη του Ολυμπιακού στον πρώτο γύρο, στο πρώτο ματς της Ευρωλίγκας. Εκεί οι δύο ομάδες πήγαν στην παράταση και επειδή η νίκη στην παράταση δεν θα μετρήσει στις ισοβαθμίες, είναι σαν ισοπαλία.

Αν δηλαδή ο Παναθηναϊκός κερδίσει σήμερα, δεν έχει σημασία αν θα κερδίσει με πάνω από 10 πόντους που είχε χάσει στο ΟΑΚΑ. Και με έναν πόντο να κερδίσει, το πλεονέκτημα έναντι του Ολυμπιακού το έχει.

Στις δύο νίκες του, ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός και κράτησε τον Παναθηναϊκό πολύ χαμηλά στο σκορ. Κι αν ο τελικός του Σούπερ Καπ ήταν πρώτο ματς της σεζόν με τους πράσινους να μην έχουν σεταριστεί, ο τελικός του Κυπέλλου ήταν ένα ξεκάθαρο δείγμα.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός ήταν αφοπλιστικός στο ΣΕΦ στο πρωτάθλημα και έμοιαζε να γίνεται κυριαρχικός στο ΟΑΚΑ στο πρωτάθλημα, μέχρι που ο Ολυμπιακός το γύρισε σε small ball και έφτασε ένα lay up από τη νίκη.

Σε αυτά τα 5 ματς, μόνο σε ένα έχουμε δει το τρικ που έδωσε στον Παναθηναϊκό την πιο ξεκάθαρη νίκη του απέναντι στον Ολυμπιακό τα τελευταία χρόνια και υπήρχε λόγος που δεν το είδαμε ξανά. Κι είναι το τρικ που φαίνεται να φυλούσε ο Αταμάν για να το χρησιμοποιήσει. Είναι η καταλληλότερη στιγμή να το χρησιμοποιήσει.

Μιλάμε φυσικά για ένα σχήμα με Χουάντσο-Μήτογλου-Λεσόρ, ένα σχήμα δηλαδή με ψηλά κορμιά που τα πάνε καλά στο ριμπάουντ.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που υπερέχει σε ύψος, αυτή η τριάδα πρέπει να θεωρηθεί ως βασική και να παίξουν όλοι από 20 λεπτά και πάνω, δεδομένου πως όσο θα παίζει ο Φαλ, η ρακέτα του Ολυμπιακού θα είναι ψιλοάπιαστη για τα γκαρντ του Παναθηναϊκού.

Θυμόμαστε στον τελικό Κυπέλλου πως ο Φαλ πείραξε το μυαλό του Ναν και του Γκραντ, που αναλώθηκαν σε διεισδύσεις χωρίς διάθεση να σουτάρουν ή να απειλήσουν και κατέληγαν να βγάζουν τη μπάλα έξω σε στιγμές που ο χρόνος της επίθεσης τελείωνε.

Για να μπορέσει να αφήσει ο Φαλ τη ρακέτα, θα πρέπει να φτιαχτούν plays που στην επίθεση θα τον στέλνουν πάνω στον Χουάντσο ή τον Μήτογλου και θα επιτρέπουν στα γκαρντ να κάνουν διείσδυση χωρίς τον φόβο του μπαμπούλα.

Γι’ αυτό, για να γίνει ακόμα πιο αποδοτική η παρουσία αυτής της τριάδας, θα πρέπει οι έτεροι δύο, τα δύο γκαρντ, να είναι γκαρντ που τα πάνε άριστα με την πίεση που θα κάνει δεδομένα ο Ολυμπιακός. Μια πίεση που θα είναι πιο δύσκολη αν παίξει ο Γουόκαπ.

Θεωρούμε δηλαδή πως σε αυτή τη συνθήκη πρέπει να δοκιμαστούν τα δίδυμα Σλούκας-Ναν και Σλούκας-Γκριγκόνις και ο ρόλος του Γκραντ να είναι πολύ πιο συγκεκριμένος. Ο Γκραντ μπορεί να τράβηξε 21 με τη Βιλερμπάν, αλλά τον τελευταίο μήνα δείχνει μια διστακτικότητα στο να σουτάρει. Ίσως να θεωρεί πως δεν είναι δικός του ρόλος.

Απέναντι στον Ολυμπιακό, δεν θα υπάρξει χώρος για δισταγμούς. Όποιος κάνει drive, θα πρέπει να σουτάρει.

Ο λόγος που αυτό το σχήμα δεν το είδαμε ποτέ μετά το ΣΕΦ, είναι, προφανώς, ότι ο Χουάντσο έλειπε κοντά 2 μήνες λόγω τραυματισμού, αλλά και το ότι μετά την επιστροφή του δεν έδειχνε σε θέση να μπορεί να το υποστηρίξει.

Εδώ και δύο βδομάδες ο Χουάντσο είναι θετικός, δείχνει να έχει και μια αυτοπεποίθηση, οπότε με ένα τέτοιο σχήμα θα μπορέσει να υπάρξει απάντηση στον Φαλ, αλλά και μια καλή αμυντική αντιμετώπιση απέναντι στα δυνατά επιθετικά όπλα του Ολυμπιακού.

Ο Παναθηναϊκός, όσες φορές αντιμετώπισε τον Πίτερς με τον Μήτογλου, έφαγε καλάθι στα προηγούμενα παιχνίδια. Αν πάει πάνω στον Πίτερς ο Χουάντσο, θα του δυσκολέψει περισσότερο το έργο στο μακρινό σουτ.

Φυσικά, το παραπάνω είναι απλά μια σκέψη και πεποίθηση που έχουμε εμείς που δεν είμαστε προπονητές. Ο Αταμάν που είναι προπονητής, γνωρίζει πολύ καλά από μόνος του αν αυτό το σχήμα θα μπορούσε να σταθεί ή αν θα είχε πολλά μειονεκτήματα αμυντικά.