Το κοντινό πλάνο του σκηνοθέτη στο πρόσωπό του, το χαμόγελο, διάπλατο, της επιτυχίας. Ένα καρέ από αυτά που γίνονται meme, που μένουν στη μνήμη και συζητούνται ξανά και ξανά μελλοντικά. Γιατί ο θρίαμβος-ανατροπή της Παρί Σεν Ζερμέν επί της Μπαρτσελόνα στο Champions League είναι και προσωπικός θρίαμβος-ανατροπή του Ουσμάν Ντεμπελέ…
Κόντρα στην πρώην του ομάδα, από την οποία έφυγε με τη στάμπα του μεγάλου φιάσκου. Ποτέ δεν δικαιολόγησε τα 150 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν για την απόκτησή του. Στην εξαετία που έμεινε στη Βαρκελώνη (2017-2023) ελάχιστες φορές έδειξε πλήρως δείγματα του σπάνιου ταλέντου του.
Καμωμένος από το υλικό των πολύ σπουδαίων, από πλευράς ικανοτήτων δεν του λείπει το παραμικρό, τεχνική, ταχύτητα, ντρίμπλα. Υστερεί όμως στο κομμάτι «αποφασιστικότητα», στο να θέλει παντού και πάντα να είναι ο καλύτερος. Το βλέπει, πάντα το έβλεπε, περισσότερο ως διασκέδαση, ως παιχνίδι. Όχι όσο σοβαρά θα έπρεπε.
Ήρθαν και οι τραυματισμοί στην πορεία, όχι όμως άσχετοι με τα μέτρια επίπεδα επαγγελματισμού του, είπαν οι πολέμιοί του. Συνέπεσε επίσης με μια από τις χειρότερες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία της Μπάρτσα, με τα οικονομικά προβλήματα να λυγίζουν τον (κάτι παραπάνω από ένα) σύλλογο, να τον υποβιβάζουν σε επίπεδα που κάθε άλλο παρά ταιριάζουν με το status του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός πως κανείς στη Βαρκελώνη δεν έκλαψε όταν το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Ουσμάν Ντεμπελέ παραχωρήθηκε στην Παρί Σεν Ζερμέν. Παρά τη μεγάλη οικονομική πέρα αγωνιστική χασούρα, αφού δόθηκε αντί «μόλις» 50 εκατ. ευρώ.
Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, ο 26χρονος Γάλλος εξτρέμ φαίνεται πως βρήκε όλα όσα του έλειπαν στην Ισπανία. Κυρίως, την εμπιστοσύνη. Των άλλων προς το πρόσωπό του. Του ίδιου προς τις δυνάμεις του. Παράλληλα συνδύασε την παιδικότητα της χαράς του παιχνιδιού (που είναι απαραίτητη, μην την υποτιμάμε) με μια, επιτέλους, περισσότερο ενδεδειγμένη, επαγγελματική, προσέγγιση των πραγμάτων.
Η τύχη το θέλησε έτσι ώστε αυτό να γίνει κρυστάλλινα καθαρό ακριβώς απέναντι στην πρώην ομάδα του. Τα φώτα, λόγω star sytem, πέφτουν περισσότερο στον Κιλιάν Εμπαπέ (κι ας ήταν πρακτικά αόρατος για τα μέτρα του στα 2 ματς), όμως ο Ουσμάν Ντεμπελέ ήταν ο πραγματικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης. Πέρα βέβαια από το game changer στοιχείο της αποβολής του Αραούχο, που ανέτρεψε πρώτα τις αριθμητικές και μετά όλες τις υπόλοιπες ισορροπίες προς όφελος των Παριζιάνων ώστε να κάνουν πράξη μια ιστορική ανατροπή.
Τα λέει όλα το παρακάτω στατιστικό: Στην 6ετία που φόρεσε τα μπλαουγκράνα, ο Ουσμάν Ντεμπελέ πέτυχε συνολικά 2 γκολ σε νοκ άουτ αγώνες του Champions League. Όσα δηλαδή σημείωσε μέσα σε μία και μόνο εβδομάδα απέναντι στην πρώην ομάδα του! Συν ένα κερδισμένο πέναλτι.
Και θα μοιάζει πάντα ειρωνία για τους οπαδούς της Μπάρτσα ότι εκείνος ο παίκτης που έχασε την ανεπανάληπτη ευκαιρία στις καθυστερήσεις του 3-0 με τη Λίβερπουλ, με ένα πλασέ που βλέπεις μόνο από αμυντικούς, πρωτοστάτησε στον αποκλεισμό της ομάδας τους μόνο λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του.
Και στο φινάλε να γελάει στα μούτρα τους. Ενώ λίγο μετά, στα αποδυτήρια ακουγόντουσαν σαν ηχώ οι ιαχές «MVP, MVP» των συμπαικτών του, καθώς ο 26χρονος winger κρατούσε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη αυτού του β’ προημιτελικού.
«Η Μπαρτσελόνα είναι ένα σπουδαίο κλαμπ, την αγαπάω. Αλλά είμαι τώρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και περάσαμε στα ημιτελικά. Καταλαβαίνω γιατί με αποδοκίμασαν οι οπαδοί στην επιστροφή μου, είναι κάτι νορμάλ, που θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε γήπεδο», δήλωσε μετά τη λήξη ο Ουσμάν Ντεμπελέ. Η πρότερη συμπεριφορά του τίποτα δεν έδειχνε πως μπορεί να ένιωσε τύψεις ή κάτι παρόμοιο.
Το είχε ευχαριστηθεί ξεκάθαρα. Είχε γελάσει τελευταίος. Άρα και καλύτερα. Μετά από μια εμφάνιση που στο μπάσκετ θα λέγαμε πως περιείχε μπόλικα στοιχεία “in your face”.
Dembele is laughing at his former club Barcelonahttps://t.co/ivKAVWcplX
— Troll Football (@TrollFootball) April 16, 2024