Δώδεκα ολόκληρα χρόνια: Σταματήστε να κάνετε αυτό το λάθος με την Ρεάλ...
Βρείτε μας στο
Μπάλα

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια: Σταματήστε να κάνετε αυτό το λάθος με την Ρεάλ…

Το «Βασίλισσα» δεν είναι μόνο για συγκεκριμένους... τομείς.

Διαβάσαμε, ακούσαμε και είδαμε στην τηλεόραση διάφορα απίθανα πράγματα αυτές τις μέρες. «Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν ολοκληρωτικά καλύτερη από την Ρεάλ Μαδρίτης», «ήταν η κυρίαρχος στο γήπεδο, την έπνιξε» ακόμα και ότι «οι fans της Ρεάλ δεν μπορεί να χάρηκαν τον τρόπο που ήρθε η πρόκριση». Υπενθυμίζουμε ότι στο κορυφαίο άθλημα νικά η ομάδα με τα περισσότερα γκολ και όχι με τα πιο πολλά κόρνερ ή τη μεγαλύτερη κατοχή και προχωράμε. «Ας πάρουν την μπάλα σπίτι τους» θα έλεγε προς υπεράσπισή μας ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Δεν υπάρχει καμία ομάδα στον κόσμο που να είναι φαβορί κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Την Ρεάλ πρώτα πρέπει να τη νικήσεις και μετά να πεις ότι ήσουν φαβορί απέναντί της. Οι Merengues δεν είναι ποτέ outsider, ούτε «κλέβουν» κάποια πρόκριση. Και αυτό ισχύει και για τη διαδικασία των πέναλτι. Πριν μερικές μέρες στο Μάντσεστερ, κόντρα σε ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι, το check-in για τα ημιτελικά στην ψυχοφθόρο διαδικασία δεν ήρθε στην τύχη. Ήταν απλά η συνέχεια. Από το 2012 μέχρι σήμερα, οι Blancos δεν έχουν χάσει ποτέ σε μονομαχία από τα 11 βήματα.

«Τα πέναλτι είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής» είπε πρόσφατα ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Ιγνάθιο Παλάθιος-Ουέρτα, ένας άνθρωπος που αρθρογραφεί σε αθλητικές εφημερίδες, συνεργάζεται με την Premier League και Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου. «Πρέπει να έχεις τη βοήθεια από θεωρητικούς για να προετοιμαστείς με τον κατάλληλο τρόπο. Με τα χρήματα που υπάρχουν, είναι εκπληκτικό ότι αυτές οι ομάδες δεν έχουν τέτοιους ειδικούς».

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι είδους μόρφωση και εκπαίδευση έχουν οι σημερινοί αναλυτές της Ρεάλ, όμως σίγουρα ξέρουμε ότι οι δικές τους γνώσεις μαζί με το feeling του Κάρλο Αντσελότι συνεχίζουν την παράδοση ετών που θέλει την Βασίλισσα να μην χάνει όταν η τύχη ενός ματς αποφασίζεται στην ρουλέτα.

Στο ποδόσφαιρο, μπορεί κανείς να συναντήσει πολύ διαφορετική προσέγγιση και προετοιμασία όσον αφορά την πιθανότητα μια πρόκριση ή ένας τίτλος να κριθεί στα πέναλτι. Ο Λουίς Ενρίκε, σήμερα τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν και παλαιότερα τρεμπλούχος με την Μπαρτσελόνα, όταν βρισκόταν στον πάγκο της Εθνικής Ισπανίας είχε δώσει στους παίκτες του εντολή να χτυπήσουν 1.000 πέναλτι πριν πάνε στην Ρωσία για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Όμως όταν ήρθε η ώρα, Κόκε και Ιάγο Άσπας αστόχησαν και η La Roja αποκλείστηκε στους «16» από τους διοργανωτές.

Διαφορετική είναι η ιστορία του τεχνικού της Αγγλίας, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Την καριέρα του παλιού αμυντικού ως ποδοσφαιριστής «στιγμάτισε» το τελευταίο πέναλτι στα ημιτελικά του Euro του 1996. Εκείνος το έχασε και τα Τρία Λιοντάρια έμειναν εκτός τελικού μέσα στο Wembley από την Γερμανία. Από όταν ανέλαβε, αυτό το «κουβαλάει». Κατά τη διάρκεια κάθε μεγάλου τουρνουά βάζει τους παίκτες καθημερινά να κάνουν εξάσκηση. Το 2021 ο τελικός του Euro κρίθηκε στα πέναλτι. Η Αγγλία ήταν εκεί, όμως η Ιταλία το κατέκτησε.

Υπάρχουν προπονητές που ζητούν από τους παίκτες τους να λιώσουν πολλά ζευγάρια παπούτσια σουτάροντας από τη βούλα, υπάρχει και ο Κάρλο Αντσελότι. «Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ είναι να επιλέξω τους πέντε λαμβάνοντας υπόψη ποιος θέλει να εκτελέσει και ποιος όχι. Υπάρχουν φορές που δυσκολεύομαι να βρω πέντε, εκεί μπαίνει ο πνευματικός παράγοντας. Είναι αδύνατο σε μια προπόνηση να νιώσεις την ατμόσφαιρα που υπάρχει σε μια διαδικασία των πέναλτι». Πολύ απλά σύμφωνα με τον Καρλέτο, ουσιαστικά δεν υπάρχει εξάσκηση για κάτι τέτοιο.

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια: Σταματήστε να κάνετε αυτό το λάθος με την Ρεάλ...

κροκάδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ρισκάραμε… σαλμονέλα: Τα γλυκό της παιδικής μας ηλικίας που πλέον κανείς δεν τολμά να δώσει στο παιδί του

Μαζί με τον Χοσέ Απεστεγία, καθηγητή Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, ο Ουέρτα έκανε πριν 12 χρόνια μια μελέτη. Ανέλυσε 269 διαδικασίες που περιελάμβαναν 2.820 εκτελέσεις πέναλτι από το 1970 μέχρι το 2008 και έφτασε στο συμπέρασμα ότι η ομάδα που στήνει πρώτη την μπάλα στη βούλα, κατά 60% επικρατεί. Το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει τα πρόσφατα χρόνια, όμως ο πρώτος εξακολουθεί με βάση τους αριθμούς να έχει πιο πολλές πιθανότητες.

Για την Ρεάλ, το πράγμα ξεκίνησε όσο χειρότερα γινόταν. Η Σίτι πήρε την πρώτη εκτέλεση, ο Άλβαρες το έβαλε και ο Μόντριτς το έχασε. Σε εκείνο το σημείο, με βάση τα ιστορικά αποτελέσματα, οι Merengues ήταν ήδη στο αεροπλάνο για την Μαδρίτη, όμως το σκηνικό είχε plot-twist. Ο Μόντριτς νευριασμένος έστειλε την μπάλα στην εξέδρα και μπορεί αυτό να επηρέασε τον Μπερνάντο Σίλβα που είχε περισσότερες στιγμές να γεμίσει το μυαλό του με σκέψεις, όμως δεν ήταν το μοναδικό πράγμα που έπαιξε ρόλο.

Στον πάγκο των Blancos ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας, βρισκόταν ο Κέπα Αριθαμπαλάγκα. Ως Νο1 της Τσέλσι στο παρελθόν, έχει πάρει μέρος σε ψυχοφθόρο διαδικασία κόντρα στην Σίτι σε εκείνο το περίφημο ματς που παράκουσε τον Μαουρίτσιο Σάρι και δεν βγήκε αλλαγή [πραγματικά μύθος, αλλά δεν είναι η ώρα]. Ο Βάσκος, όπως αποδείχθηκε, έδωσε στην Ρεάλ ένα πολύτιμο hint καθώς όχι μόνο είχε βοηθήσει τις προηγούμενες μέρες τους αναλυτές, αλλά η camera τον έπιασε να δίνει οδηγίες στον Λούνιν πριν ξεκινήσει η «ρουλέτα».

Όπως θυμήθηκαν οι αγγλικές εφημερίδες, ο Κέπα είχε βρεθεί απέναντι από τον Μπερνάρντο στο ματς του 2019 και ο Πορτογάλος τον είχε νικήσει στέλνοντας την μπάλα στο κέντρο της εστίας.

Μιλώντας στην Marca μετά το τέλος του προημιτελικού, ο Λούνιν αποκάλυψε ένα μέρος από το μυστικό. Η Ρεάλ είχε καταλήξει στο ποιοι τρεις παίκτες της Σίτι μπορεί να εκτελέσουν στη μέση του τέρματος και είναι προφανές ότι ο Μπερνάρντο ήταν ένας από αυτούς. «Προετοιμαστήκαμε με τον προπονητή τερματοφυλάκων και ήταν τρεις παίκτες για τους οποίους είχαμε αμφιβολία για το αν πρέπει να μείνω στο κέντρο ή να πέσω» είπε ο Ουκρανός. «Έπρεπε να πάρω ένα ρίσκο με έναν από αυτούς. Αποφασίσαμε σε ένα να μείνω στο κέντρο και ευτυχώς επέλεξα το σωστό».

Ο «ήρωας» στο φινάλε, δεν θα μπορούσε να μην είναι Γερμανός. Όμως ο Αντόνιο Ρούντιγκερ, δεν βοήθησε μόνο επειδή ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση. Ο πρώην σέντερ-μπακ της Τσέλσι, έδειξε στον Λούνιν που να πέσει όταν εκτελούσε ο Κόβατσιτς, με τον οποίο πριν δύο χρόνια ήταν συμπαίκτες στους Μπλε. Ο Ουκρανός keeper ακολούθησε τη συμβουλή και δικαιώθηκε καθώς απέκρουσε και δεύτερο πέναλτι.

Πολλή κουβέντα έγινε και για τους παίκτες της Ρεάλ που πήραν εκτέλεση. Νάτσο, Λούκας Βάθκεθ και Ρούντιγκερ ήταν απίθανο να τους έχει φανταστεί κανείς να είναι ice-cold από την άσπρη βούλα και να χαρίζουν την πρόκριση, όπως απίθανο ήταν να φανταστείς ότι κάποιοι επέλεξαν να μην εκτελέσουν και όχι επειδή είχαν τον φόβο. Ένας από αυτούς ήταν ο Έντερ Μιλιτάο, ο οποίος αποφάσισε να μην χτυπήσει πέναλτι γιατί ο Έντερσον τον γνωρίζει πολύ καλά από τις προπονήσεις της Εθνικής Βραζιλίας. Λόγω κούρασης το απέφυγε ο Φεντερίκο Βαλβέρδε και εκ του αποτελέσματος, όλοι έπραξαν σοφά.

Δώδεκα ολόκληρα χρόνια: Σταματήστε να κάνετε αυτό το λάθος με την Ρεάλ...

Μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης να μην έχει κάποιον ειδικό… πεναλτολόγο στο team της, όμως οι goalkeeping-coaches έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους και σε συνδυασμό με τις αποφάσεις όλων των παικτών, πανηγύρισαν μια μεγάλη πρόκριση κόντρα σε ένα πανάκριβο σύνολο. Δεδομένων των μελετημένων κινήσεων όλων, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι η επικράτηση στα πέναλτι κάθε άλλο παρά θέμα τύχης ήταν.

Γιατί αφού απέκλεισε και την Σίτι, η Ρεάλ συμπλήρωσε μια ντουζίνα χρόνια χωρίς ήττα στην ψυχοφθόρο διαδικασία. Η τελευταία φορά που έφυγε ηττημένη από το γήπεδο έπειτα από διαδικασία των πέναλτι ήταν το 2012, όταν έχασε στα ημιτελικά του Champions League από την Μπάγερν στο Μόναχο. Προπονητής ήταν ο Μουρίνιο και κάποιοι από τους καλύτερους εκτελεστές όλων των εποχών, όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Ρικάρντο Κακά, Σέρχιο Ράμος, το είχαν όλοι χάσει.

Είπαμε, κανείς δεν μπορεί να πει ότι αξίζει την πρόκριση κόντρα στην Ρεάλ, μέχρι να την κατακτήσει. Για κάποιο λόγο είναι η Βασίλισσα, ακόμα και στη διαδικασία των πέναλτι…