Το «μυστικό με το μπλε καπάκι»: Κι όμως, δεν φταίει αυτό για τις γκάφες του Ονάνα... (Pics)
Βρείτε μας στο

Ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χρησιμοποιεί βαζελίνη κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως δεν είναι ο μοναδικός που έχει αυτή τη συνήθεια. Η έρευνα που έγινε από τους New York Times, εξηγεί το γιατί.

Ο Αντρέ Ονάνα αποτέλεσε τη μεταγραφή του καλοκαιριού για παίκτη που φορά γάντια. Μετά την πορεία της Ίντερ μέχρι τον τελικό του Champions League το 2022-23 με τα δικά του 8 clean-sheets, o Καμερουνέζος χτύπησε limit-up και αφού η Γιουνάιτεντ αποφάσισε να τα σκάσει, οι Nerazzurri έκαναν cash-in βάζοντας στα ταμεία 45 εκατ. ευρώ για κάποιον που μόλις πριν 12 μήνες είχαν αποκτήσει ως ελεύθερο.

Στο Old Trafford πόνταραν πολλά για το build-up λόγω της ιδιαίτερης ικανότητάς του στις πάσες και με τα δύο πόδια, όμως τα πράγματα δεν πήγαν βάσει σχεδίου. Ο πρώην Νο1 του Άγιαξ είχε μπροστά του το αντίθετο μιας καλά οργανωμένης ομάδας, το αντίθετο μιας αξιόπιστης άμυνας, όπως είχε στην Ίντερ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει δεκάδες περισσότερα σουτ ανά αγώνα και δυστυχώς να φτάνει στο σημείο ό,τι πηγαίνει μέσα να «γράφει».

Χωρίς να είναι δικό του ολοκληρωτικά το φταίξιμο, ο Ονάνα τράβηξε τα βλέμματα για τους λάθος λόγους. Πέρα από αυτό όμως, ο 27χρονος έγινε κεντρικό πρόσωπο στον κόσμο για μια σπάνια ιστορία…

Το «μυστικό με το μπλε καπάκι»: Κι όμως, δεν φταίει αυτό για τις γκάφες του Ονάνα... (Pics)

Το λένε «το μυστικό της βαζελίνης» και έγινε γνωστό σε έναν πρόσφατο αγώνα της Premier League. Και όχι σε οποιοδήποτε αγώνα, αλλά στο μεγαλύτερο derby του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Ήταν το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, που σε μεγάλο βαθμό κρίνει μέχρι στιγμής το φετινό πρωτάθλημα. Το μυστικό «διέρρευσε» κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης, όταν ο φακός έπιασε τον Ονάνα να βγάζει από τα πράγματά του ένα βάζο βαζελίνης και να βάζει μέσα τα δάχτυλά του. Οι τύποι που έκαναν τη μετάδοση άρχισαν να γελάνε. Λίγο αργότερα, ο Καμερουνέζος πραγματοποίησε μια εκπληκτική επέμβαση σε σουτ επιθετικού της ομάδας του Γίργκεν Κλοπ. Τα γέλια κόπηκαν απότομα.

Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Εσύ έμαθες τι σειράρα θα φέρει το Netflix στο τέλος του μήνα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Το πιο βαρύ χαρτί του Netflix απογειώνει τις θεάσεις…

Τις τελευταίες εβδομάδες, η φωτογραφία του από τη σκηνή αυτή, έκανε τον γύρο του ίντερνετ. Από τα social-media, μέχρι τους New York Times. «Ο λόγος που οι τερματοφύλακες βάζουν βαζελίνη στα γάντια τους». Και όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, το μυστικό, πλέον, μόνο μυστικό δεν ήταν. «Το κάνουν τόσοι πολλοί πλέον. Όχι μόνο στην Αγγλία, όχι μόνο στο υψηλό επίπεδο» αναφερόταν στην εφημερίδα. «Το χειρότερο μυστικό στον κόσμο».

«Μα καλά, τι κάνει ο μ@λάκας;» θα ακούστηκε σίγουρα με σοφία από τους καναπέδες όσων έτυχε να δουν το στιγμιότυπο. Πέρα από την πλάκα, αντανακλαστικά οι περισσότεροι θα σκεφτόμασταν ότι με μια λιπαντική ουσία στα γάντια, δεν μπορείς να μπλοκάρεις ούτε σκατζόχοιρο, πόσω μάλλον την μπάλα που συνήθως στην Αγγλία είναι και βρεγμένη. Όμως, μάλλον, κάτι παραπάνω θα ήξερε ένας τερματοφύλακας που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Μάλλον…

Γιατί παρότι υποσυνείδητα το μυαλό μας κάνει εικόνα την μπάλα να ζωντανεύει και να γλιστρά από τα γάντια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Και πάμε να δούμε γιατί συμβαίνει αυτό, όπως εξήγησαν τα αγγλικά Μέσα.

Τα γάντια λοιπόν, είναι φτιαγμένα από λάτεξ, υλικό το οποίο έχει πόρους. Από τη στιγμή που θα βγουν από τη συσκευασία, όπως ο χρόνος περνά, αυτό επιτρέπει να περνούν όλο και περισσότερη σκόνη και νερό, κάτι το οποίο καθιστά πιο δύσκολο για έναν τερματοφύλακα να μπλοκάρει. Και εδώ έρχεται να «κουμπώσει» η βαζελίνη.

Το «μυστικό με το μπλε καπάκι»: Κι όμως, δεν φταίει αυτό για τις γκάφες του Ονάνα... (Pics)

Κυριολεκτικά. Γιατί έχει ενυδατική δράση και λειτουργεί ως απωθητικό, εμποδίζοντας το νερό να περάσει μέσα στα γάντια και τους επιτρέπει να εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά για την οποία τα φορούν όσοι βρίσκονται κάτω από τα δοκάρια. Να μην αφήνουν την μπάλα να γλιστρήσει.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι γίνεται σε κάθε γήπεδο του κόσμου και αν αυτό το τρικ βοηθά πάντα και σε κάθε περίσταση, όμως στην Αγγλία ματς χωρίς νερό δεν ξεκινά καν. Αφού λοιπόν τις περισσότερες φορές βρέχει, η μπάλα γλιστρά περισσότερο και ακόμα και τα καλύτερα λάτεξ γάντια στον κόσμο να φορά κάποιος, το έργο του keeper γίνεται εξαιρετικά δύσκολο. Όσο κι αν φαίνεται να συμβαίνει το αντίθετο, η βαζελίνη βοηθά τους τερματοφύλακες να ξεπεράσουν όλες αυτές τις δυσκολίες.

Στο άρθρο των New York Times αναφέρεται επίσης ότι η επίδοση του εκάστοτε τερματοφύλακα επηρεάζεται και από τον τύπο της βαζελίνης. Δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα αν πρόκειται για διαφήμιση, όμως το κορυφαίο Μέσο γράφει ότι αυτή με το μπλε καπάκι, αυτή που βλέπουμε να κρατά ο Ονάνα σε όλες τις φωτογραφίες, είναι η καλύτερη.

Το «μυστικό με το μπλε καπάκι»: Κι όμως, δεν φταίει αυτό για τις γκάφες του Ονάνα... (Pics)

Προφανώς δεν είναι ούτε ασφαλές συμπέρασμα, ούτε η άχαστη συνταγή, ούτε λέει κανείς ότι όποιος το κάνει ξαφνικά θα γίνει Μπουφόν, ούτε είναι προτροπή σε όποιον νεαρό keeper δεν έχει αντιληφθεί το τρικ να σπεύσει να το ακολουθήσει. Είναι λογικό κάποιοι να έχουν τις ενστάσεις τους και να μην «ψήνονται» να δοκιμάσουν κάτι τέτοιο. Πολύ απλά, κάποιοι τερματοφύλακες το κάνουν.

Για να μην είναι όλη την ώρα με τα δάχτυλα μέσα στο βάζο, όπως ο Ονάνα στο Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, κάποιοι keepers απλώνουν τη λιπαντική ουσία στα δοκάρια και περνούν τα γάντια τους από αυτά κατά τη διάρκεια των αγώνων για να τα διατηρούν στην επιθυμητή κατάσταση.

Όπως και να ‘χει, είτε κάποιος το θεωρεί κόλπο είτε μυστικό, σίγουρα είναι κάτι που δεν αντιτίθεται στους κανόνες του ποδοσφαίρου. Ένα τρικ που βοήθησε τον Ονάνα να γλυτώσει την Γιουνάιτεντ από το κάζο στα πέναλτι κόντρα στην Κόβεντρι. Ίσως στο μέλλον το δούμε σε πολλές ακόμα ψυχοφθόρους διαδικασίες…