Βάναυσο όσο δεν πάει: Κανείς οπαδός δεν αξίζει να περάσει κάτι τέτοιο...
Βρείτε μας στο

Έχει τα καλά του, έχει και τα άσχημά του να είσαι αρρωστάκι με την ομάδα σου. Παίρνεις χαρά στις νίκες, έχεις κάτι να περιμένεις όλη την εβδομάδα, όμως όταν χάνεις δεν θέλεις να πετύχεις τα «λάθος» άτομα που θα σε κράζουν και θα γελάνε σε βάρος σου. Φαντάσου να έχεις πανηγυρίσει έξαλλα με είσοδο στον αγωνιστικό χώρο κάτι το οποίο η ομάδα σου δεν έχει καταφέρει. Κι όμως, αυτό έγινε στην Ολλανδία, σε μια ολόφρεσκια ιστορία που ήδη βρίσκεται στις πρώτες σελίδες του βιβλίου με τις πιο επικές γκάφες οπαδών όλων των εποχών.

Parkstad Limburg Stadion, λοιπόν, Παρασκευή 3 Μαΐου 2024. Πολύ επίσημα το γράψαμε, αλλά αυτό αξίζει στην περίσταση. Στο πλαίσιο της Eerste Divisie, της 2ης κατηγορίας του ολλανδικού ποδοσφαίρου, η Ρόντα υποδέχεται την Καμπούρ και με δύο γκολ στο δεύτερο μέρος «καθαρίζει» τη νίκη. Μια νίκη που δεν δίνει απλά τρεις βαθμούς αλλά σε συνδυασμό με το ότι η Γκρόνιγκεν χάνει, τη φέρνει στο +4 στη Live βαθμολογία με μια αγωνιστική να απομένει.

Βάναυσο όσο δεν πάει: Κανείς οπαδός δεν αξίζει να περάσει κάτι τέτοιο...

Η πολυαναμενόμενη άνοδος, ο στόχος ετών για την επιστροφή στα σαλόνια, ήταν πλέον τόσο κοντά για την Ρόντα, που απλά μετρούσε αντίστροφα. Οι fans τραγουδούσαν σε άπταιστα ολλανδικά «σφύριξέ το, το γ@μημένο, δεν μπορώ να περιμένω» και περίμεναν να ακούσουν σαν γλυκιά μελωδία τη λήξη. Έτσι κι έγινε: με το σκορ στο 2-0 ο ρέφερι έβαλε τέλος στην αναμονή των οπαδών, που δεν έχασαν χρόνο και, όπως φαίνεται από τα video, μπήκαν εκατοντάδες στο γήπεδο πανηγυρίζοντας έξαλλα μαζί με τους παίκτες και το προπονητικό επιτελείο της ομάδας τη μεγάλη επιστροφή στην κορυφαία κατηγορία.

Την ίδια στιγμή, όμως, το άλλο ματς παιζόταν ακόμα. Με τα αυτιά στα ραδιοφωνάκια δεν ήταν, όμως κάποια στιγμή το plot-twist έγινε γνωστό. Η Γκρόνιγκεν ισοφάρισε στο 95’ στο εκτός έδρας ματς με την Τέλσταρ και με το 1-1 έφερε τη διαφορά στο -3 από τη 2η θέση μια αγωνιστική πριν το τέλος. Οπαδοί και παίκτες της Ρόντα είχαν μόλις πανηγυρίσει μια άνοδο που ακόμα δεν είχε εξασφαλιστεί μαθηματικά και αν κάποιος σπεύσει να πει «σίγα ρε μάστορα, έναν βαθμό θέλουν», τον προλαβαίνουμε.

Γιατί δυστυχώς για την Ρόντα και τους μυθικούς οπαδούς της, το επόμενο ματς ήταν το μοναδικό που θα ήθελαν να αποφύγουν. Εκτός με την Γκρόνιγκεν. Ω, ναιιιι! Η Γκρόνιγκεν υποδέχτηκε το βράδυ της Παρασκευής την Ρόντα κι επικράτησε με 2-0, παίρνοντας εκείνη το απευθείας εισιτήριο για την Eredivisie, αφού το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι ήταν 0-0 και έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Βάναυσο όσο δεν πάει: Κανείς οπαδός δεν αξίζει να περάσει κάτι τέτοιο...

Η Ρόντα «έμπλεξε» με τα playoff ανόδου και αν δεν τα καταφέρει ούτε εκεί, θα έχει χάσει σε μερικές εβδομάδες τρεις φορές μια άνοδο, την οποία οι οπαδοί της έχουν γιορτάσει με είσοδο στον αγωνιστικό χώρο. Έχουν ήδη γράψει ιστορία, μπορούν και καλύτερα.

Πρόσφατα είχαμε αναφερθεί στους… επιστήμονες οπαδούς της Σεβίλλης, οι οποίοι στον τελικό του Europa League του 2023 με την Ρόμα, μπέρδεψαν την Βουδαπέστη με το Βουκουρέστι και αντί να μεταβούν στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, πήγαν σε εκείνη της Ρουμανίας. Το ίδιο πράγμα, απλά με τους προορισμούς αντίθετα, είχαν πάθει το 2012 οι aficionados της Αθλέτικ Μπιλμπάο, όμως θεωρούμε ότι αυτοί της Ρόντα είναι πιο ψηλά σε αυτή την όχι και τόσο τιμητική λίστα.

Βάναυσο όσο δεν πάει: Κανείς οπαδός δεν αξίζει να περάσει κάτι τέτοιο...

Στην τελική, αυτοί της Σεβίλλης, κούπα πανηγύρισαν έστω και από λάθος πόλη, ενώ εκείνοι της Αθλέτικ γλύτωσαν το να δουν από κοντά το τρίμπαλο που τσίμπησε η ομάδα τους από την Ατλέτικο. Πέρα από τον χαβαλέ, ίσως σκηνικά σαν και αυτό με τους Ισπανούς και τους Ολλανδούς, καλό είναι να τα θυμόμαστε όταν αβίαστα λέμε «αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται».

Όπως και να ‘χει, ό,τι και αν συμβεί στα πλέι οφ του ολλανδικού πρωταθλήματος, ένα πράγμα είναι σίγουρο: οι οπαδοί της Ρόντα έστησαν μια φιέστα από αυτές που όσοι την πήραν χαμπάρι, δεν θα την ξεχάσουν ποτέ…