Παναθηναϊκός: Απέδειξε σε 90 λεπτά πόσο λάθος έκαναν Ιβάν και Τερίμ

Παναθηναϊκός: Απέδειξε σε 90 λεπτά πόσο λάθος έκαναν Ιβάν και Τερίμ

Φώναζε ο κόσμος του Παναθηναϊκού από τον Νοέμβριο γιατί δεν είναι βασικός και κανείς δεν είχε μια λογική εξηγηση

Αν υπάρχει μια φράση που ακούστηκε φέτος πολύ στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό, είναι «γιατί δεν παίζει βασικός αυτός ο παίκτης;». Και ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να τον έχει στον πάγκο και να μην τον βάζει ούτε αλλαγή.

Δε χρειάστηκαν παρά 67-68 λεπτά για να δούμε το πόσο λάθος έκαναν οι Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Φατίχ Τερίμ που είχαν τρίτο στην ιεραρχία τον Αλεξάντερ Γερεμέγεφ, με τον Τερίμ να τον χρησιμοποιεί σαφώς περισσότερο, αλλά σε αλλοπρόσαλλα σχήματα.

Ο Γερεμέγεφ έπρεπε να είναι 2ος και στα ματς που τελικά ο Παναθηναϊκός έπαιξε με 2 σέντερ φορ, να είναι αυτός ο βασικός και όχι ο Σπόραρ.

Κάποιοι θα σταθούν στα δύο τετ α τετ που έχασε και με κακά τελειώματα. Ισχύει αυτό. Δείτε όμως όλο το υπόλοιπο παιχνίδι. Πώς κρατούσε με άνεση τη μπάλα χωρίς να χρειαστεί να κάνει 2-3 κοντρόλ προς τα πίσω για να την προστατεύσει και πώς την έσπαγε σε Μπερνάρ-Μπακασέτα-Τσέριν-Μαντσίνι με τη μία.

Ο Γερεμέγεφ είχε πλήρη αντίληψη του πού βρίσκεται ο κάθε συμπαίκτης του και βοήθησε πολύ στην γρήγορη ανάπτυξη παίζοντας ως επί το πλείστον με την πλάτη.

Ο Σπόραρ δεν το έχει καθόλου το παιχνίδι με την πλάτη. Όταν τη σπάει με τη μία, δε μπορεί να τη σπάσει με φάλτσο αριστερά ή δεξιά, οπότε η μπάλα πηγαίνει μερικά βήματα πίσω και ανατρέπει την ανάπτυξη της επίθεσης. Αν δεν έχει τη μπάλα μπροστά του, με φάτσα στο τέρμα, ούτε να γυρίσει μπορεί, ούτε να ξέρει πού να την στείλει.

Όλη η επιθετική δημιουργία που είχε ο Παναθηναϊκός στο πρώτο ημίχρονο ήταν προϊόν της παρουσίας του Γερεμέγεφ. Φυσικά, παίζει ρόλο και ο αντίπαλος, μιας και οι Κάρμο-Ρέτσος δεν έδειχναν σε καλή κατάσταση, αλλά δεν αλλάζει το ότι είδαμε έναν Παναθηναϊκό φουλ επιθετικό. Πιο πολύ από κάθε άλλη φορά σε ντέρμπι φέτος.

Ακόμα και ο Μπακασέτας ήταν ο καλύτερος που έχουμε δει, γιατί του στρωνόταν η μπάλα από τον Γερεμέγεφ μπροστά του, στο σωστό σημείο για να σουτάρει ή να μοιράσει. Δείτε όλες τις πάσες που πήρε από τον Γερεμέγεφ σήμερα ο Μπακασέτας και όλες αυτές που πήρε από τον Ρούμπεν, τον Μαντσίνι, τον Κώτσιρα και θα καταλάβετε.

Στα υπόλοιπα του ματς δε χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερος σχολιασμός. Ο κ. Κόντης επέλεξε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, έβαλε Βιλένα-Ζέκα-Βέρμπιτς, γύρισε όλη η ομάδα πίσω, ο Ολυμπιακός της μιας αξιόλογης ως τότε φάσης, έκανε 2+2 γκολ, με τον Ποντένσε να κάνει πάρτι δεξιά και ο Παναθηναϊκός είναι στα σχοινιά.

Η μία ομάδα έβαλε αλλαγές Γιόβετιτς-Ζέλσον και η άλλη Παλάσιος-Ζέκα-Βιλένα-Βέρμπιτς-Σπόραρ. Και οι πέντε αυτοί, μαζί με τον Ρούμπεν, για να κάνουν ένα κοντρόλ, θέλουν να περάσει κάμποση ώρα.

Παλάσιος στα περίπου 35 λεπτά που έπαιξε, δεν έκανε σωστή ενέργεια και κάτι μας λέει ότι δύσκολα θα πάρει το ένα εκατομμύριο που ζητάει τον χρόνο. Βιλένα όσες φορές έχει μπει φέτος σε ματς, γυρνάει όλη η ομάδα πίσω και όποιον μαρκάρει, είτε σκοράρει είτε φτάνει κοντά στο να σκοράρει.

Ο Παναθηναϊκός έτρεξε πολύ στα 60 λεπτά, σίγουρα θα υπήρξε ζήτημα κούρασης, αλλά Τσέριν-Γερεμέγεφ έπρεπε να κάτσουν μέχρι το 80-85 τουλάχιστον. Τελευταίο ματς πρωταθλήματος ήταν, υπάρχουν 6 μέρες ως τον τελικό, έπρεπε να αντέξουν.

Αλλιώς είναι να είσαι 2-0 με 10-15 λεπτά να μένουν κι αλλιώς με 35. Ο Ολυμπιακός είδε πως δεν θα υπήρχε πίεση, ο Μεντιλίμπαρ έστειλε Ζέλσον δεξιά και έφερε Ποντένσε αριστερά, κινούνταν πιο ήρεμα και οι αμυντικοί του Ολυμπιακού, οπότε ήταν δεδομένο πως θα βγουν φάσεις στην εστία του ασταθούς σήμερα Λοντίγκιν. Και βγήκαν.

Και τώρα; Τώρα ματς ζωής ή θανάτου. Να είσαι η μόνη ομάδα που δε θα παίζει Ευρώπη του χρόνου ενώ φέτος διεκδικούσες τον Δεκέμβριο τους 16 του Conference; Να γυρίσεις σε σημείο 2021 που ήσουν μη υπολογίσιμος; Μπορεί και αυτό να είναι το αναγκαίο για τον Παναθηναϊκό ώστε να μπορέσει να ξεσκαρτάρει το ρόστερ του.

Γιατί αν πάει 2ο προκριματικό του Europa League, σημαίνει πως θα παίξει 25 Ιουλίου, άρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στις αναγκαίες 10-11 μεταγραφές.

ΥΓ. Λοντίγκιν 4 φορές με τη μπάλα στα πόδια, στα όρια της πίεσης του Ολυμπιακού, αντί να τη διώξει, επέλεξε επικίνδυνες σκαφτές πάσες στα πλάγια. Ρούμπεν 7 μετρημένες φορές καθυστερούσε να δώσει πάσα και τον πρέσαραν, από τύχη δεν την έχασε. Αράο έδωσε φάση για γκολ στον Όρτα, Ζέκα πούλησε επίσης μια μπάλα. Ε, για ποια νίκη να συζητάμε μετά;

ΥΓ2. Θα λείψεις Μπερνάρ…